27 / 04 / 2024

Erzurum'un tarihi Sırakonakları turizme kazandırılacak!

Erzurum'un tarihi Sırakonakları turizme kazandırılacak!

Erzurum'un İspir ilçesinde bulunan asırlardır insanların yaşadığı tarihi Sırakonaklar ve çevresi turizme kazandırılacak.



Erzurum'un İspir ilçe merkezine 50 kilometre uzaklıkta bulunan ve Kaçkar Dağları'nın doğal güzelliklerini bünyesinde bulunan Sırakonaklar Mahallesi'nin, çok sayıdaki tarihi konakların yanı sıra tarihi ve kültürel birikimi nedeniyle turizme kazandırılması amaçlanıyor. Akşam Gazetesi'nde yer alan habere göre; özgür mimarisiyle dikkatleri çeken asırlık konaklarının bulunduğu, yeşillikler arasında yer alan mahallede, yerli ve yabancı doğaseverlerin dağ yürüyüşü, kamp ve bisiklet turu gibi doğa sporlarının yapılabilmesi için çalışmalara başlandı.

Turizmden gelir elde edilmesi amacıyla planlanan ve konakların butik otele çevrilmesi için hayata geçirilen çalışmalarda, Erzurum Valisi Okay Memiş ve beraberinde yer alan uzman ekipler, mahallede incelemelerde bulundu. İncelemeler sonucunda mahalle sakinleriyle buluşan Memiş, burada horon oynayan mahalle sakinlerine eşlik etti. Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Memiş, mahallenin muhteşem coğrafyaya ve tarihi mirasa sahip olduğunu kaydetti.

Mahallenin Anadolu'nun birçok medeniyete ev sahipliği yaptığının göstergesi olduğunu ifade eden Memiş, 'Mahallede, Türk ve Müslüman ahaliyle beraber yaşamış diğer kültürleri de rahatlıkla görebilirsiniz. Şu anda Karadeniz Bölgesi'ndeyiz. Erzurum'un kuzey kesiminin çoğu Doğu Karadeniz sınırları içerisindedir. Bizi burada Karadeniz iklimi, coğrafyası ve bitki örtüsü karşıladı.' şeklinde konuştu.

'Yatırımların meyvelerini önümüzdeki günlerde alacağız'

İleriki günlerde mahallenin turizme kazandırılması için özel çalışmaların gerçekleşeceğini kaydeden Memiş, öncelikle mahallenin ulaşım standartlarının yükseltilmesi gerektiğini ifade etti. Amaçlarının turizmden gelir elde etmek olduğunu ifade eden Memiş, şu açıklamalarda bulundu: 'Mahallede, gerçekten rahatlıkla ekoturizmin yapılabileceğini gördük. Mahallede muhteşem konaklar var ve konaklarda pansiyon turizmciliği yapmak da mümkün. Burası günübirlik gezi için de fevkalade güzel lokasyon. İsteğimiz, Erzurumlu girişimcilerin bu güzelliklerin tanıtılması ve bunu sermayeye dönüştürülmesidir. Buralara gelmemizin sebebi coğrafyanın kültürününü hem ülkemize ve dünyaya tanıtımını yapmak hem de turizmden gelir elde edebilmektir. Bu coğrafyanın, İspir ilçesinin ve Erzurum'un geleceği var. Yatırımların meyvelerini önümüzdeki günlerde alacağız.'


Geri Dön