Köşe yazıları

Eş borcundan dolayı eve icra konabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Bankalara yüklü miktarda borcum var. Eşimin borçla alakası yok. Annem oturduğu dairenin tapusunu eşime vermek istiyor. Benim borcumdan dolayı banka eve icra koyabilir mi?' sorusunu yanıtladı.


Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Bankalara yüklü miktarda borcum var. Eşimin borçla alakası yok. Annem oturduğu dairenin tapusunu eşime vermek istiyor. Benim borcumdan dolayı banka eve icra koyabilir mi?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Bankalara yüklü miktarda borcum var. Eşimin borçla alakası yok. Annem oturduğu dairenin tapusunu eşime vermek istiyor. Benim borcumdan dolayı banka eve icra koyabilir mi? ● R.R.

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucularıma sık sık hatırlattığım bir cümleyi yine yazmak durumundayım. Herkes kendi borcundan kendi malvarlığı ile sorumludur. Birinin borcu için bir başkasının malına gidilemez. Bu birisi aile içinden biri olsa dahi. Okuyucumun bankalara borcu varsa ve şayet bu borçlara eşi kefil olmadıysa okuyucumun borcu için eşinin malvarlığına gidilmez. Bunun istisnası yukarıda kurduğum cümlede var.

Birinin borcu için ikinci bir kimse kefil olabilir. Özellikle de bankaya olan borç kredi borcuysa bankalar kredi verirken kefil ister hatta mümkünse gayrimenkul teminatı yani ipotek alır. Borç doğduktan sonra okuyucumun eşi bir gayrimenkul sahibi olacağına göre ipotekten söz edemeyeceğiz ancak kredi kullanırken kefil isteyeceklerinden ve eş de kefil olursa işte o zaman kefile başvuru imkanı doğar. Ancak okuyucum sorusu içinde kefaletten söz etmiyor. Şayet bankalara olan borç kredi kartı borcu ise zaten bu halde kefil de söz konusu değildir.

★ ★ ★ ★ ★

İşte yukarıda açıkladığım hususlara dikkat edilmesi halinde ve bir kefalet söz konusu değilse annesinden gayrimenkul sahibi olacak eşin bir zararı veya sorumluluğu olmayacaktır.