Eş muvafakatnamesi hangi durumlarda istenir?
Bazı emlak ve gayrimenkul işlemlerinde yetkili kişiler/kurumlar muvafakatname isteyebiliyor. Peki, eş muvafakatnamesi hangi durumlarda istenir?
Eş muvafakatnamesi hangi durumlarda istenir?
Eş muvafakatnamesi olan konuda eşin rızası olmadan diğer taraf kesinlikle hiçbir şekilde işlem yapamıyor. Aile konutu eş muvafakatnamesi ise Medeni Kanun kapsamında olan ve eşiyle beraber aile hayatı yaşadıkları konutta diğer eşin rızası alınmadan alım-satım ve borç yükümlülüğü altına sokan hiçbir tasarrufta bulunulmamasını içeriyor.
Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemiyor, aile konutunu devredemiyor veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamıyor.
Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş, hâkimin müdahalesini isteyebiliyor.
Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini tapu müdürlüğünden isteyebiliyor.
Eş muvafakatnamesi gereken durumlar...
1- Veraset ve intikal yoluyla bir aracın devrinde varislerden reşit olmayan varsa noterlikte düzenlenen muvafakatname isteniyor.
2- Kişinin oturduğu evi satmak istediğinde eşten mutlak alınması gerekiyor. Bunların dışında muvafakatname; şahsın yetkisiz kaldığı durumlarda yetkili olarak kabul edilen kişilerden veya kurumlardan istenen yazılı izin belgesi olarak biliniyor.
Bu ve benzer durumlarda muvafakatname yetkili kişiler ve kurumlarca istenebiliyor.
Eş muvafakatnamesi örneği 2015!
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com