Emlak Terimleri

Eş muvafakatnamesi izni nasıl alınır?

Eş muvafakatnamesi olan gayrimenkul üzerinde işlem yapılabilmesi için eşin rızası olması gerekiyor. Peki, eş muvafakatnamesi izni nasıl alınır?

Eş muvafakatnamesi izni nasıl alınır?


Muvafakatname; bir kişinin kendi dışında bir başka özel ya da tüzel kişiliğe, üzerindeki çıkar ve haklarını kullanabilmesini sağlamak üzere verdiği özel bir izin, kabul veya yetki belgesine deniyor.


Muvafakatnamelerin resmi geçerlilik kazanması için noterde düzenlenmesi gerekiyor. Medeni Kanun'a göre bir kimsenin oturduğu evi satmak istediğinde eşin rızasını alması gerekiyor. 


Yani eş muvafakatnamesi olan konuda eşin rızası olmadan diğer taraf kesinlikle hiçbir şekilde işlem yapamıyor. Aile konutu eş muvafakatnamesi ise Medeni Kanun kapsamında olan ve eşiyle beraber aile hayatı yaşadıkları konutta diğer eşin rızası alınmadan alım-satım ve borç yükümlülüğü altına sokan hiçbir tasarrufta bulunulmamasını içeriyor.


Eş muvafakatnamesi izni...

Medeni Kanun yine üzerinde aile şerhi bulunan konutların satışında ya da kiraya verilmesinde mutlaka diğer eşten muvafakatnamesi onayının alınmasını zorunlu kılıyor. Medeni Hukukun 194. Maddesinde gerçekleştirilen düzenlemeler ile belirlenen düzenleme ise şöyle;


Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz.


Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş, hâkimin müdahalesini isteyebilir.


Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini tapu müdürlüğünden isteyebilir.


Eş muvafakatnamesi nasıl hazırlanır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com