Köşe yazıları

Eş ve çocuklar mirası reddedebilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Evimi emlakçı kanalıyla sattım. 35 bin TL alacağım kalmıştı. Emlakçı senet verdi ama tahsil etmeden öldü. Eş ve çocuk mirası reddetti. Geriye anne ve kardeş kaldı. Bugüne kadar da dava sonuçlandırılamadı. Böyle bir davada zamanaşımı var mı?' sorusunu yanıtladı.

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 2014’te evimi emlakçı kanalıyla sattım. 35 bin TL alacağım kalmıştı. Bunun için emlakçı senet verdi ama tahsil etmeden öldü. Mirasçı durumunda olan eş ve çocuk mirası reddetti. Geriye anne ve kardeş kaldı. Bugüne kadar da dava sonuçlandırılamadı. Böyle bir davada zamanaşımı var mı? Kaybım ne olabilir?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

2014’te evimi emlakçı kanalıyla sattım. 35 bin TL alacağım kalmıştı. Bunun için emlakçı senet verdi ama tahsil etmeden öldü. Mirasçı durumunda olan eş ve çocuk mirası reddetti. Geriye anne ve kardeş kaldı. Bugüne kadar da dava sonuçlandırılamadı. Böyle bir davada zamanaşımı var mı? Kaybım ne olabilir? Z.İ.


1. Ölen bir borçlunun borcu yasal mirasçılarına kalır.
2. Ön sıradaki yasal mirasçılar mirası süresinde reddederse artık alacak için onlara başvurulamaz. Sonraki mirasçılara başvurulur.
3. Borcu üstlenen mirasçılardan bu alacağın tahsili için mirasçının bunu ödeyecek malvarlığının bulunuyor olması lazımdır.

Şimdi olaya dönelim. Okuyucumun alacağı artık bonoya bağlı bir alacak olmuş ve ihtilaf mahkemeye yansımış. Mahkemeye yansıyan böyle bir olay için artık zamanaşımı söz konusu değil. Bonolarda başvuru için süre vardır, okuyucum bu süreyi kullanmış.

Bu dava sonuçlandırılacak. Ancak ortada bir bono bulunduğu için bono üzerindeki olması gereken yasal unsurların bulunuyor olması şarttır. Örneğin; üzerinde düzenleme tarihi olmayan bono, bono vasfında değildir.

****

Bir de acaba eş ve çocukların mirası reddetmesinden sonra, diğer mirasçılar da reddetti mi? Reddettilerse onların da sorumluluğu kalmadı. İhtilaf 2014'ten sonra dava konusu olduğuna ve bu kadar yıl sürdüğüne göre mirasın reddi gündeme gelmemiş olabilir.

Peki mirasçı konumunda olanların parayı ödeme gücü var mı? Zira tek başına davayı kazanmak yetmeyecek, kaybedenin ödeme gücü de olacak ki paranızı tahsil edin. Okuyucumun ümidini yok etmek istemem ama asıl borçlunun ölümü intihar ile olmuş.

Acaba borçları yüzünden düştüğü sıkıntı nedeni ile mi intihar etti? Başka alacaklılar ne yapıyor? Yani tahsil kabiliyeti acaba daha baştan mı yok? İşte okuyucuma net yanıt vermek için bütün bunların bilinmesi ŞART.