27 / 04 / 2024

Esas Gayrimenkul, 250 bin metrekare kiralanabilir alanı olan 6 AVM yapacak!

Esas Gayrimenkul, 250 bin metrekare kiralanabilir alanı olan 6 AVM yapacak!

Esas Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Köseoğlu 2016’da 3 adet, 2017’de 3 adet olmak üzere 250 bin metrekare kiralanabilir alanı olan 6 AVM yapacaklarını dile getirdi...



Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Köseoğlu, “Pegasus’u geçmek zor ama gayrimenkul şirketimizi en büyük ikinci iş kolu yapacağız” dedi.


SON dönemlerde hızla büyüyen Esas Gayrimenkul 4 yılı geride bıraktı ve hedef büyüttü. 2010 yılından bu yana 500 bin metrekare kiralanabilir alana imza attıklarını söyleyen Esas Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Köseoğlu, “Ali Sabancı ve Erhan Kamışlı’nın desteğiyle iyi yol kat ettik ama daha yapacak çok iş var” dedi. Şirketin gayrimenkul yatırım ortaklığına (GYO) dönüşeceğini açıklayan Köseoğlu, grup içinde Pegasus’tan sonra ikinci ana iş kolu olarak büyüyeceklerini ifade etti. GYO olma hedefi nedeniyle portföylerini büyüteceklerini söyleyen Köseoğlu, 2016’da 3 adet, 2017’de 3 adet olmak üzere 250 bin metrekare kiralanabilir alanı olan 6 AVM yapacaklarını dile getirdi. 


10 ilde AVM yatırımı hedefi ile yola çıkan Esas Gayrimenkul 3 il için düğmeye bastı. Kocaeli, Çanakkale ve Bolu’da AVM projeleri için temel attıklarını söyleyen Köseoğlu, Kocaeli’nde 60 bin metrekare kiralanabilir alan, Çanakkale’de 38 bin metrekare kiralanabilir alan ve Bolu’da da 35 bin metrekare kiralanabilir alan inşa edeceğiz” dedi. 


50 MİLYON DOLAR KİRA 


Tüm AVM’lerin 2015 yılında tamamlanacağını belirten Köseoğlu, Çanakkale projelerini 18 Mart’ta Çanakkale zaferinin 100’üncü yılına yetişmeye çalıştıklarını ifade etti. 3 AVM ve İstanbul Maltepe’de yer alan ofis projeleri için 250 milyon dolar yatırım yaptıklarını söyleyen Köseoğlu, 2015 sonrası yıllık 50 milyon dolar kira beklediklerini söyledi. Maltepe’de yer alan 200 bin metrekare alana sahip ofis projelerini bu yılın son çeyreğinde tamamlayacaklarını dile getiren Köseoğlu, kiralama işlemleri için yerli ve yabancı firmalarla görüşmelerin sürdüğünü kaydetti. 


YEREL MARKALARA YER AÇACAK


3 yeni AVM’de kiralama işlemlerinin başladığını belirten Köseoğlu, Kocaeli’nde yüzde 70, Bolu ve Çanakkale’de yüzde 50 seviyelerini aştıklarını söyledi. Mağaza karmasını yaratırken yerelleşmeye özen gösterdiklerini dile getiren Köseoğlu, “Tüm mağazalar yabancı zincir olsun gibi bir baskımız yok. O ilin en ünlü yerel zinciri de benim projem içinde olmalı” dedi. Proje konseptini belirlerken bölge insanın yaşam alışkanlıkları ve beklentilerini incelediklerini söyleyen Köseoğlu, “Çanakakle’de açık AVM yapıyoruz. Hava müsait ve insanlar bunu istiyor. Kocaeli’nde de öyle. Bolu’da ise meydan olmadığı için büyük meydanlı bir konsept oluşturduk” dedi. 


Yabancıyla ortayı bulamıyoruz


Yabancı yatırımcıların Türkiye’yi yakından takip ettiğini söyleyen Kazım Köseoğlu, “Türkiye büyüme potansiyeli ve genç nüfusu ile öne çıkıyor. Ama İngiliz, Alman ya da Ortadoğulu yatırımcı bizi diğer gelişen ülkelerle kıyaslıyor. Bizde istenen fiyatla diğer ülkelerde gerçekleşen işlemler arasında fark var. Bu nedenle 2-3 yılda orada bir buluşma olacağına inanmıyorum” diye konuştu


Görünmeyen kahramanlar


LONDRA’da eğitimini tamamladıktan sonra 3 sene emlak fonunda görev aldığını belirten Kazım Köseoğlu, 2009’da Türkiye’ye döndüğünü söyledi. Esas Gayrimenkul’ün alt yapısını kurmak için 6 ay ekibi ile çalıştığını belirten Köseoğlu, “Ailemde profesyonel hayat özel hayat çok net ayrılır ama bu süreçte bana çok destek oldular ve güvendiler. Şevket Şabancı, Ali Sabancı ve Erhan Kamışlı vakit ayırdı ve tecrübelerinden faydalandım. Aslında kahramanlar onlar” dedi.



İstanbul’a daha büyük girmeliyiz


İSTANBUL’un AVM’ye doyduğuna inanmadığını söyleyen Kazım Köseoğlu, bölge bazında arz fazlası olduğunu ama il genelinde AVM’ye ihtiyaç duyulan ilçeler bulunduğunu ifade etti. İstanbul’un her zaman şirketin radarında olduğunu belirten Köseoğlu, “İstanbul’da küçük bir yatırım bizi tatmin etmez, büyük girmeliyiz. 30-60 bin metrekare değil, 100 bin metrekareli alan yapmalıyız. Konuta büyük fırsat olmadıkça girmeyiz. Ofis ve AVM karması yapabiliriz” dedi.  Anadolu’ya AVM yatırımlarının ise devam edeceğini belirten Köseoğlu, üniversite öğrenci nüfusunun fazla olduğu ve AVM’si olmayan illeri mercek altına aldıklarını söyledi.


Egomuz yok iş yapacağız


İNGİLTERE’de 8 AVM ve 10 ofis binası, New York’ta ise bir otel ve 2 ofis binası bulunan şirket yurtdışı yatırımlarında da frene basmıyor. Yeni alımlar için araştırmalara devam ettiklerini belirte Kazım Köseoğlu, “Dünya yıkılsa İstanbul, Londra ve New York’a bir şey olmaz. Ekonomisine güvendiğimiz bu şehirlere yatırım yapacağız. Her şehrin kendi dinamikleri olduğu için yurtdışında lokal ortaklarla yola devam edeceğiz. Ali Sabancı’nın da dediği gibi bizim yönetim egomuz yok. İş yapmak ve para kazanmak istiyoruz” dedi. 


Gülistan Alagöz/ Hürriyet Gazetesi 


Geri Dön