Kentsel Dönüşüm

Esenler kentsel dönüşümde Türkiye'ye örnek oldu!

Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Esenler Belediyesi'nin hayata geçirdiği Havaalanı Kentsel Dönüşüm Projesi ile Türkiye'de kentsel dönüşümün hayal olmaktan çıktığını söyledi.

Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Esenler Belediyesi'nin hayata geçirdiği Havaalanı Kentsel Dönüşüm Projesi ile Türkiye'de kentsel dönüşümün hayal olmaktan çıktığını söyledi.


Turkuvaz Medya tarafından Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı'na, Esenler Belediyesi'nin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ortaklaşa yürüttüğü ve inşaatını Emlak Konut GYO’nun üstlendiği Türkiye'nin ilk kentsel dönüşüm projesi Havaalanı Kentsel Dönüşüm Konutları damga vurdu.


ESENLER TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLDU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilen kurultay kamu ve özel sektör temsilcilerini bir araya getirdi. Türkiye'de kentsel dönüşümün gelecek 20 yılının ele alındığı kurultayda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Esenler Belediyesi'nin hayata geçirdiği Havaalanı Mahallesi Kentsel Dönüşüm Konutları'ndan övgüyle söz etti. Türkiye'de kentsel dönüşüm hamlesinin başlatıldığı projeyi bizzat yerinde incelediğini ifade eden Bakan Sarı, "Vatandaşlarımızın heyecanına bizzat tanıklık ettim. Esenler'de 24 ay gibi kısa bir sürede hayata geçirdiğimiz bu proje, kentsel dönüşümün önemini ortaya koyan en somut örnek olmuştur" dedi. 

 
HAYALLER ESENLER'DE GERÇEĞE DÖNÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan  da konuşmasında kentsel dönüşümün önemine değindi. Türkiye'de önceki dönemlerden kaynaklanan ciddi bir çarpık kentleşme sorunu olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "1994 yılından itibaren başta İstanbul olmak üzere kentlerimizin sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Bugün İstanbul konut bakımından çok farklı bir noktaya geldi. Özellikle Esenler'de oturan kardeşlerimle bir müjdeyi paylaşmak istiyorum. 5 Ekim 2012'de ilk kazmayı vurduğumuz Havaalanı Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi'ni tamamladık. İnşallah önümüzdeki ay anahtarları teslim edeceğiz. Bu bölgede 2 bin 373 konut ve 55 iş yeri yapıldı. Böylece kentsel dönüşümü, bir proje, bir hayal olmaktan çıkartıp, fiilen gerçeğe dönüştürmüş oluyoruz. Yine Esenler'de ifade etmiştim; amacımız, yuva yıkmak değil vatandaşlarımızı huzurlu ve  güvenli konutlara ulaştırmak" şeklinde konuştu.  


KENTSEL DÖNÜŞÜM MEMLEKET MESELESİ

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, kurultay kapsamında düzenlenen Kentsel Dönüşüme Stratejik Yaklaşımlar ve Altyapı Sorunları başlıklı oturuma konuk oldu. Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Şeref Oğuz'un yönettiği oturumda konuşan Başkan Göksu, korku ve ümit arasında aceleyle kurulan şehirlerde sorunların da beraberinde geldiğini  söyledi.


Dünyada kentsel dönüşümün estetik ve mimari kaygılar, Türkiye'de ise can güvenliği için yapıldığına dikkat çeken Başkan Göksu, "Deprem tehdidini fırsata çevirmeliyiz. Kentsel dönüşümü memleket meselesi olarak görüyoruz. Başarıyı yakalamak için siyasi akıl, devlet aklı ve toplumsal akıl aynı safta olmalıdır. Toplumsal akılda yer alan halk, yerel yönetimler ve medya da samimi ve istekli olmalıdır. Özellikle medyanın doğru örneklerle kentsel dönüşüme destek vermesi ve toplumsal aklı doğru yönlendirmesi gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.  


TÜRKİYE'NİN İLK KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ PROJESİ

Türkiye’deki kentsel dönüşüm seferberliğinin başlatıldığı Havaalanı Kentsel Dönüşüm Konutları'nın temeli, 5 Ekim 2012 tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan (Başbakanlığı döneminde) tarafından törenle atılmıştı. Esenler Belediyesi'nin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ortaklaşa yürüttüğü ve inşaatını Emlak Konut GYO’nun üstlendiği Havaalanı Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında 72 bin metrekarelik alanda, 760 milyon TL. yatırım ile toplam 2 bin 373 konut ve 55 işyeri inşa edildi. 31 Mart- 1 Nisan tarihlerinde kuraları çekilen konutların, anahtar teslimlerine ise 31 Mayıs 2016 tarihinde başlanacak. 



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önceki gün Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı’nda yüksek binaları eleştirdi.


Erdoğan, “Şehir merkezlerinden onlarca kilometre uzakta 30 katlı, 40 katlı binalar yükseliyor. Bu kabul edilemez” dedi.


YAZLIK YERE 40 KATLI BİNA


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yüksek binalarla ilgi bu açıklamasından 1 gün sonra yani dün İstanbul’da tatilcilerin önemli adreslerinden biri olan Kumburgaz’da denizi kıyısına gökdelenler inşa edilmesinin önünü açtı. Hattat Holding, 5 Nisan 2016 günü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvururak Pearl Of İstanbul (İstanbul’un İncisi) projesi için izin istedi.


Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, dün Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlayan “ÇED gerekli değildir” kararı verdi. Böylece, iki katlı villa ve yazlıkların bulunduğu deniz kıyısında yükseklikleri 40 katı aşan 6 blok inşa edilmesinin önünde hiçbir engel kalmadı.


Hattat Holding, Büyükçekmece Kumburgaz Mahallesi’nde 603 ada 7 parsele kayıtlı 52 bin 66 metrekarelik arazide tam 525 bin 365 metrekare inşaat yapacak. Mehmet Hattat’a ait olan ve turizm tesis alanı olarak görünen arsada Hattat Holding iştiraki Hema Endüstri tarafından gerçekleştirilecek projede, bin 730 rezidans, 390 odalı otel, ofis, ticaret alanları ve 3 bin araçlık otopark yapılacak. Bloklardan biri 43 kat, biri 41 kat olarak planlanırken, diğer dördünün yükseklikleri 27 ile 39 kat arasında değişecek.


Proje büyüdü


Hattat Holding, 2014’te proje için yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurmuş ve gerekli izni almıştı. Onaylanan projede 18 katlı 11 blok inşa edileceği ve toplam inşaat miktarının 374 bin 698 metrekare olacağı belirtilmişti. Projede değişikliğe giden firmanın, bakanlığa sunduğu yeni projede, toplam inşaat alanının 150 bin metrekare büyüdüğü tespit edilirken, inşaat maliyetinin de 262 milyon liradan 600 milyon liraya çıktığı görüldü.


Sözcü



Haber Dokuz Sütun Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, "Kanal İstanbul yapıldığı anda Kanal İstanbul'un her iki tarafında gerçekten İstanbul'un şanına yakışır konutlarla Kanal İstanbul'un farklılık arz etmesi gerekiyor. Buna da hep 'Olur mu canım'diyenler çıktı. Kanal İstanbul olacak. Kanal İstanbul'u yapacağız. Kim ne derse desin yapacağız" dedi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan,Haliç Kongre Merkezinde düzenlenen Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayında yaptığı konuşmada, 1994 yılında İstanbul Biiyükşehir Belediye Başkanı olduğu günden beri konut projelerine büyük önem verdiğini söyledi. Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak konut projelerini gerçekleştiren KİPTAŞ'ın kendi dönemlerinde kurulduğunu ve Türkiye'de toplu konut alanında en başarılı kuruluşlardan biri olduğunu ifade etti.


'HADİ CANIM SEN DE' 

Pek çok taahhüdün içine de artık TOKİ'nin bu vesileyle girdiğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: "Ama herkes buna istihza ile yaklaşmıştı. 'Hadi canım sen de, nasıl yapacaksın'. Ben o zaman 500 bin demiştim hedefimizi ve o 500 bini hamdolsun aştık. Tıpkı göreve geldiğimizde Türkiye'de bölünmüş yol neydi biliyorsunuz. Ama o devraldığımız 6 bin 100 kilometre bölünmüş yola biz 17 bin kilometre bölünmüş yol ilave ettik ve şu anda Türkiye'nin dört bir yanı bölünmüş yollarla hamdolsun hareket halinde. Kaza riskini minimize eden bir durumumuz var ve biz toplu konutta artık özgün mimariyi, yerel mimariyi hayata geçirmenin gayreti içerisindeyiz. 2011 yılına geldik. 500 bin konutluk hedef aşıldı. Şimdi 2023'e kadar ikinci bir 500 bin hedefi var. Şimdi bu hedefi de aştık ve toplamda inşallah diyoruz ki bir milyon değil, bir milyon 200 binlik bir rakama doğru gidelim." 


Dokuz Sütun