Esenler’de 98 bin riskli yapının 56 bini yenilendi!
17 Ağustos'un 20'nci yıl dönümünde, Esenler Belediye Başkanı Göksu, 10 yılda Esenler'de yaklaşık 98 bin riskli yapının 56 bininin yenilendiğini söyledi...
Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, 17 Ağustos 1999'da meydana gelen ve binlerce vatandaşın hayatını kaybetmesine ve on binlerce vatandaşın da yaralanmasına yol açan Marmara Depremi'nin 20'nci yılında, "Yıkıcı Olmayan Depremler Güvenli Konutlarla Mümkün" sloganıyla, "17 Ağustos ve Esenler’de Kentsel Dönüşüm" konulu bir basın toplantısı düzenledi.
FOTOĞRAFLAR KORKUNÇ TABLOYU GÖSTERDİ
Mehmet Tevfik Göksu, "Esenler ve Kentsel Dönüşüm Sergisi"ndeki fotoğraflar üzerinden Esenler'deki arazi ve yapı stokunun önceki, şimdiki ve gelecekte hedeflenen durumları ile ilçede yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarını anlattı. Göksu'nun gösterdiği örneklerde, yıkılan binalardaki çürük ve eksik demirlerin, kolonsuz, dayanıksız ve çarpık binaların vahameti deprem gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi.
Göksu, 10 yılda Esenler'in yüzde 40'ından fazlasını nasıl yenilediklerini ve kentsel dönüşüm çalışmalarında 2023 hedeflerinden bahsetti.
56 BİN KONUT YENİLENDİ
Göksu, Esenler'de yaklaşık 100 bin riskli yapının 56 binini yenilediklerini söyledi. Göksu, "Esenler yaklaşık 18,5 km yüzölçümüne sahip bir ilçe. 7,4 milyon metrekaresi normal nüfusumuzun yani yaklaşık 500 bin kişinin yaşadığı alan. Bu alanda artık yapılaşma bitmiş, en yenisi aşağı yukarı 30 yıla varan bina stokuyla karşı karşıyayız. 2006 yılının İstanbul Büyükşehir verilerine göre 98 bin 160 konutta problem var. Konutların yenilenmesiyle ilgili kendimize bir yol haritası çizdik. Bu çerçevede şu zamana kadar çok şükür yaklaşık 56 bin konut yenilendi. Yenilenen 56 bin konutun yaklaşık 6 bini kamu ile yenilendi. Diğerleri ise özel sektör kamu iş birliği ve özel sektör ile şahıslar aracılığıyla yenilendi" ifadelerini kullandı.
RİSKLİ 16 BİN 500 KONUT TRANSFER EDİLECEK
10 yıl önce göreve geldiğinde Esenler'in yüzde 86'sının ruhsatsız, imarsız ve eski yapılardan oluştuğunu ifade eden Göksu, Esenler'de kurulacak Türkiye'nin ilk akıllı ve güvenli şehriyle ilgili şunları söyledi;
"Riski yapılar, 2009 yılında yüzde 86'ya yüzde 14 iken şu an yüzde 60'a yüzde 40 durumuna getirildi, büyük bir mesafe kat edildi. 7,4 metre karelik alanımıza, 8,7 metrekare yeni bir alan ilave edilerek bu alan deprem için dönüşüm alanı ilan edildi. Bu alan Esenler Belediyemizin mülkiyetine geçti. Bu mülkiyet alanına da dönüşüm konutları inşa edilecek. Bu bölgede kurulacak şehrin tamamı yatay mimariyle, ticari katranı 7, konut katları 5 şekilde planlandı. Ortalama kişi başına düşen yeşil alan miktarı 21 metrekare olmak üzere bir çalışma yapılıyor. Bu çalışmalar tamamlandığında Esenler'de risk taşıyan yapılarımızın dönüşümünü bitirmiş olacağız. İlk etap olarak imar sorunlu 16 bin 500 konutun dönüşümünü gerçekleştireceğiz. Bu alanda toplam 40 bin konut yapılacak. Plan ve lejant ne ise onu bırakıyoruz, yapılaşma yapmıyoruz. Bu proje bittiğinde, 16 bin 500 konut buraya transfer edildiğinde mevcut Esenler içerisinde yaklaşık 1,5 milyon metre kare alan açılmış olacak. İlk etap ile risk taşıyan konutlarımızın büyük bir kısmını dönüştürmüş olacağız. Hedefimiz 2020 yılı sonu itibariyle tüm konutları teslim etmek."
2020 YILI SONUNDA TESLİM EDİLECEK
Güney Rezerv Bölgesi Kentsel Dönüşüm Projesi'nin Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm alanı ve projesi olduğunu belirten Göksu, "Projemiz eksiksiz bir şekilde devam ediyor. Projemizi Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile beraber yapıyoruz. Bütün inşaatlarımız TOKİ tarafından inşa ediliyor. 2020 yılı sonu itibariyle konutlarımızı teslim etmeye başlayacağız. Esenler'de en riskli yapılardan başlayarak konutlarımızı teslim edeceğiz. Her yıl riskimizi azaltarak yolumuza devam etmiş olacağız. Hedefimiz 2023 yılına kadar Esenler'de riskli yapıların büyük bir bölümünü bitirmiş, Cumhuriyetimizin 100. yılında Esenler'i deprem riskinden kurtulmuş bir ilçe haline getirmek istiyoruz" dedi.