Genel

Esenyurt Belediye Başkanı'ndan Fi Yapı mağdurlarına müjde!

Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, Fi yapı mağdurları için önemli bir açıklama yaptı.

Esenyurt'taki imar rezaletlerini anlatınca Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu aradı ve "olan biteni anlatmak" istedi.


Dün ekibiyle birlikte Habertürk'e geldi. Anlattı.


"Ortada bir rezalet yok ama bir karmaşa var. Sorumlusu ise biz değiliz" dedi.


Esenyurt'ta 2004 yılından bu yana toplam 12 bin 455 adet inşaat ruhsatı verilmiş. Sadece 2011 yılında verilen ruhsat sayısı 4023. Yani günde 15 ruhsat.


Bu yılın ilk 8 ayında verilen ruhsat sayısı da 1870 adet.


Bu sayılarla Esenyurt, Türkiye'de en çok inşaat ruhsatı veren belediye olmuş.


Sorunlar belediyenin 2008 imar planına göre verdiği ruhsatlara, 6 kişinin yaptığı itirazla başlamış. Başkana göre bu itirazın nedeni "siyasi".


Mahkeme 2008 imar planını iptal etmiş, ancak mevcut ruhsatların devamına karar kılmış.


Daha sonra yapılan itiraz ve bazı yanlış anlamalar sonucu ise Büyükşehir Belediyesi gelip binaları mühürlemiş ve inşaatları durdurmuş. Ardından dava Danıştay'a gitmiş.


Danıştay'daki davayı belediye kısmen kazanmış.


Ve 2008 imar planına verilen ruhsatlar geçerli olmuş.


Ancak 2011 imar planına göre verilen ruhsatlardaki emsallerde indirime gidilmiş. 2008 imar planına göre ruhsat alan inşaatların sahiplerine, "Gelin işlerinize devam edin" denilmiş ve FİYAPI hariç hepsi gelip inşaata başlamışlar.


Fİ Yapı yeniden başlama kararı almış


FİYAPI da iflas erteleme talebi kabul edildikten sonra işe yeniden başlama kararı almış. Ancak 2011 imar planına göre ruhsat alanların ruhsatlarında kısmi iptaller olmuş.


2008 imar planına göre ruhsat alanlar, otopark, kreş, mescit, kapalı rekreasyon alanlarını ve zeminin altındaki inşaat alanlarını emsal dışında tutabilirken, 2011 imar planına göre ruhsat alanlar bu haklarını kaybetmişler.


Yani onların yapacakları inşaatın yeraltında kalan bölümleri de emsale dahil edilmiş. Bu durumda 2011 sonrası ruhsatlı inşaatlardaki konut alanı önemli oranda azalmış.


Kentsel dönüşümü teşvik amacıyla her yüz daire için fazladan verilen yüzde 15'lik emsal artışı 2011 sonrası ruhsatlarda iptal edilmiş.


Başkana göre bu durumda olan proje sayısı 7. Ama bunların da işlerini tamamlamalarının önünde bir engel yok.


Ancak bu müteahhitlerin kat karşılığı yaptıkları işlerdeki hesapları şaşmış ve zarar edecek hale geldikleri için işlerini yürütmekte zorlanır olmuşlar.


Başkan Kadıoğlu, "Esenyurt'ta konut alan hiç kimse mağdur olmasın diye çabalıyoruz. Ama sorunun sebebi biz değiliz. Yaptığımız her şey yasalara uygun. Sadece açılan bir dava nedeniyle bir sorun çıktı ama yargı bu sorunu çözdü" diyor.


Fatih ALTAYLI / Habertürk