05 / 01 / 2025

Esenyurt- Haramidere'de 14 yeni proje yükseliyor!

Esenyurt- Haramidere'de 14 yeni proje yükseliyor!

Gayrimenkuldeki gelişimin merkezi İstanbul'da şirketlerin gösterdiği performans yeni yerleşim bölgelerinin ortaya çıkmasına neden oluyor.




Gayrimenkuldeki gelişimin merkezi İstanbul'da şirketlerin gösterdiği performans yeni yerleşim bölgelerinin ortaya çıkmasına neden oluyor. Bunlardan biri de Esenyurt-Haramidere aksı. Bir taraftan Beylikdüzü'ne diğer taraftan Bahçeşehir'e komşu olan bölge, çok sayıda markah konut üreticisinin yeni üssü haline geldi. Ulaşım projeleriyle bölgenin değerinin daha da artması bekleniyor. 


Türkiye'nin ilk uydu kenti Bahçeşehir kurulduğunda çevresinde yerleşim alanı yok denecek kadar azdı. Zaman içinde Esenyurt ve Beylikdüzü semtleri istanbul'un yeni yerleşim alanları olarak dikkat çekmeye başladı. Bu gelişimde orta ve alt gelir grubuna hitap edecek yerleşim alanlarına olan talebin büyük etkisi oldu. Site tarzı planlı yapılaşmasıyla dikkat çeken ancak yoğun konut stoku nedeniyle fiyatların gevşemesi beklenen Beylikdüzii'nün kaderini metrobiis hattının devreye alınması pozitif yönde etkilemişti. İstanbul'da orta ve alt gelir grubunun konut talebine yanıt vermeye çalışan markalı konut üreticileri, son dönemde Beylikdüzii ile Bahçeşehir arasında kalan Esenyurt-Haramidere akşındaki boş arazilere yöneldi. Bu süreçte bölge Tekfen'den İnanlar İnşaat'a kadar markalı konut üreticilerinin üssü haline geldi. Halihazırda bölgede 14 konut projesinin inşaatı sürüyor. 

Esenyurt-Haramidere aksı, 3 bin 500 TL'lik ortalama metrekare fiyatı ile orta ve alt gelir grubuna hitap ediyor. TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, bu bölgenin daha ulaşılabilir konut fiyatları sayesinde büyük talep gördüğünü, böylece kolay satılabilen projeler üretilen bir bölge olması bakımından da markalı konut üreticileri tarafından tercih edildiğini söylüyor. 


Maya, bölgenin planlanan ve yapımı süren ulaşım projelerinin aksında yer alması bakımından önümüzdeki dönemde de gelişim potansiyeli barındırdığına dikkat çekiyor. Makbule Yönel Maya, "Bölgeden alım yapan hedef kitle de geniş. Artan rekabet nedeniyle üreticiler için de fark yaratmayı gerektiren bir bölge. Bittiğinde fiyatlar da artacaktır. Özellikle Körfez ülkelerinin ilk baktıkları şey havalimanına yakınlık. Bu da bölgeyi cazip kılıyor" diyor. 


ÜNİVERSİTE BÖLGESİ 

Esenyurt-Haramidere aksı, D100 ve TEM bağlantı yollanyla ulaşılabilir bir konumda. Bölgenin Üçüncü Havalimanı'na ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü bağlantılarına olan mesafesi de yatırımcılar için artı bir özellik. Bölgenin giderek gelişmesinde altyapı yatırımlarının ve geliştirilen markalı konut projelerinin de etkisi bulunuyor. İstanbul Üniversitesi, Esenyurt Üniversitesi gibi eğitim kurumlarının yerleşkelerinin varlığı da genç nüfusun bölgeye olan ilgisini artırıyor. 

Bölgede yer alan üniversite yerleşkelerinin etkisiyle özellikle 1+0, 1+1, 2+1 daire tipleri de öğrenciler ve yalnız yaşayan beyaz yakalı kesim tarafından talep görüyor. Ancak geçtiğimiz yıllarda 1+1 konut tipleriyle daha çok çalışan insanlan çekmesiyle öne çıkan bölge, günümüzde sosyal ve fiziksel olanaklanyla aileleri de bölgeye çekiyor. Bu kapsamda yeni projelerde 2+1, 3+1 gibi konut tiplerine de ağırlık veriliyor. 


DEĞERİ ARTIYOR


Eva Gayrimenkul Değerleme Lisanslı Değerleme Uzmanı Şeyma Şehirli, Kanal İstanbul Projesi'nin güzergah olarak Esenyurt'u içennesinin bölgenin değerini arttırdığını ve yatınmcılan bölgede proje üretmeye çektiğini söylüyor. Şehirli, "Bölgedeki fiyat değişimine baktığımızda 2013'te yüzde 13, 2014'te yüzde 15 ve 2015'te yüzde 39'luk bir değer artışı olduğunu görmekteyiz. Her geçen yıl bölgenin değerlendiği görülüyor. Örneğin bölgede 2012 yılında 300 bin TL olan bir konut 2015 yılında 542 bin TL değerine ulaşıyor" diyor. 


 Bölgeyi öne çıkaran 3 faktör 

1-Proje üretmeye uygun boş arsa stoku. 

2-Ulaşılabilir fiyatlı projeler üretilebilen bir bölge olması. 

3-Ulaşım projeleriyle değerinin artma beklentisi. 


Tekfen'den Karden İnşaat'a kadar markalı üreticilerin konuttan karma projelere kadar büyük hacimli projeler geliştirdikleri bölge, önümüzdeki iki yıllık süreçte çok sayıda insanın yaşayacağı geniş bir yaşam alanı olma yolunda ilerliyor. 

Beylikdüzü TÜYAP Fuar merkezine yakınlığı ile öne çıkan bölgede son dönemde kiralık rezidans konseptinin de geliştiği görülüyor. 


Avrupa'da 'Service apartment' olarak adlandırılan bu sistem ile daireler rezidans hizmeti verilerek kiralanıyor. Babacan Palace da bu sistemin uygulandığı projelerden biri olacak. 



IKEA YER ARIYOR 

Bölgenin giderek daha çok insanın yaşadığı bir yer haline gelmesi perakende ve sağlık sektörlerinin de ilgisini çekiyor. Bu nedenle bölge büyük hastanelerin de merceği altına girmiş durumda. Bölgedeki gelişim ayrıca büyük markaların da bölgede mağaza açmak için yer aramasına neden oluyor. Örneğin IKEA önümüzdeki dönemde istanbul'daki üçüncü mağazasını Esenyurt-Haramidere aksında açmak üzere yer arayışında olan markalann başında yer alıyor. Bu kapsamda IKEA, Babacan Holding'in Haramidere'de yükselen Babacan Premium projesinde yer alan 22 bin metrekare kiralanabilir alana sahip AVM'si ile görüşmeler yürütüyor. 


Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, IKEA gibi bir dünya markasının projelerinde yer almasından gurur duyacaklannı vurguluyor. Bölgedeki hastane talebinin yoğunluğu nedeniyle hastanelere de sıcak baktıklarını belirten Babacan, AVM alanının hastane yapılması için de büyük hastane gruplarının kendileriyle görüşme halinde olduğunu, gelen teklifleri değerlendirdiklerini söylüyor. 


Torium'un altı 

1-Gist Park 

2-Özyurtlar N5 Suites

3-İnanlar Terrace Lotus 

4-Babacan Premium 

5-Hep İstanbul 


Esenyurt tarafı 

6-Symbol İstanbul

7-Özyurtlar N Cadde

8-N Cadde Agora

9-Delta Deluxe 

10-Termal Kent

11-Self İstanbul 

12-Venüs Residence 

13-Özyurtlar N Logo 

14-N City Esenyurt 



Ekonomist



Geri Dön