22 / 12 / 2024

Esenyurt Haramidere'de 80 bin kişinin oturduğu alanın imar planı iptal edildi: İmara aykırı 22-31 katlı yapılar yapılmış

Esenyurt Haramidere'de 80 bin kişinin oturduğu alanın imar planı iptal edildi: İmara aykırı 22-31 katlı yapılar yapılmış

Esenyurt’un tartışmalı ve en önemli bölgesi olan Haramidere imar planı 10 sene sonra resmen iptal edildi. Mahkeme kararında, 12 kat yerine imara aykırı şekilde 22-31 kat yapıldığına dikkat çekildi ve iptal kararı kesinleşti. 



Türkiye'nin en kalabalık ilçesi olan İstanbul'un Esenyurt'ta Haramidere bölgesini kapsayan TEM Güneyi 4. Etap Uygulama İmar Planı’na ve bölgeye verilen ruhsata ilişkin dava açılmıştı. 

Söz konusu dava ile ilgili bir son dakika gelişmesi yaşandı ve İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Dördüncü İdari Dava Dairesi’nde açılan iptal davasının sonuçlandığı belirtildi. 

Esenyurt Haramidere de 80 bin kişinin oturduğu alanın imar planı iptal edildi: İmara aykırı 22-31 katlı yapılar yapılmış

12 KAT OLMASI GEREKİRKEN 25 KATLIK İNŞAAT     

Gazete Duvar'dan Ferhat Yaşar'ın haberine göre; Mahkemenin verdiği iptal kararı Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunca da onaylandı ve karar kesinleşmiş oldu. Değeri 50 milyar doların üzerinde olduğu belirtilen bölgede yaklaşık 80 bin kişi bulunuyor.

Olası bir yıkım kararı alınması durumunda  binlerce kişi etkilenecek. İptal kararına giden süreç şu şekilde gelişti: 

Esenyurt’un en büyük ve tartışmalı imar planlarından biri olan ve Haramidere'de bulunan TEM Güneyi 4. Etap Uygulama İmar Planı 2013 yılında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Esenyurt Belediyesi Meclisleri tarafından kabul edildi. Gökdelen inşaatlarına büyük bir hızla başlanırken, aynı bölgede yaşayan Z.Ö., olması gerekenden daha yüksek yapılar inşa edildiği gerekçesiyle 16 Aralık 2015’te Esenyurt Belediyesi’ne başvurdu ve imar planının iptalini istedi. Talebi reddedilen Z.Ö., bunun üzerine 17 Mart 2016’da İstanbul 10. İdare Mahkemesi'ne başvuruda bulundu. 

Z.Ö. mahkemeye verdiği dilekçede imar planında taşınmazın yüksekliğinin 36,50 metre (12 kat) olması gerektiğine, mevcut durumda ise 25-30 kat ve üzeri yapılaşmaya gidildiğine, plan ilkelerine uyulmadığına, söz konusu taşınmazın silueti olumsuz etkileyeceğine, bütüncül bakış açısından görüntüyü tamamen yok edip kapatacağına, ibadet alanlarının konut alanına çevrilerek toplumsal dokunun zedeleneceğine dikkat çekti.  İstanbul 10. İdare Mahkemesi tarafından da bu başvuru reddedildi. 

Z.Ö., bu kez dosyayı 2019'da bir üst mahkeme olan İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Dördüncü İdari Dava Dairesi’ne götürdü ve bburada 2020'de Ö.Z.'nin talebi kabul edildi, imar planı da iptal edildi. 

Esenyurt Haramidere de 80 bin kişinin oturduğu alanın imar planı iptal edildi: İmara aykırı 22-31 katlı yapılar yapılmış

İKİ BELEDİYE VE İNŞAAT ŞİRKETİNDEN İTİRAZ GELDİ

Bu gelişme üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Esenyurt Belediyesi ve Tekfen Emlak Geliştirme Yatırım A.Ş., mahkemenin kararına 2022 yılında itirazda bulunarak Danıştay 6’ıncı Dairesi’ne başvurdu ve iptal kararının kaldırılmasını talep etti. Danıştay 6. Dairesi yapılan itirazı 2023 yılında reddetti. 

İki belediye ve şirket karara bir defa daha itirazda bulunarak Danıştay İdari Dava Daireler Kurulu’na başvuruda bulundu. Kurul heyeti karar vermeden önce Danıştay Teknik Hakimi Bahar Akgül Çalışkan’ın konuya ilişkin sunumunu dinledi. 

Sürece ilişkin gelişmeleri aktaran Çalışkan, İstanbul Bölge idare Mahkemesi Dördüncü İdari Dava Dairesi kararının onanmasını uygun olacağına dikkat çekti. Danıştay İdari Dava Daireler Kurulu da teknik hakimin talebi doğrultusunda karar aldı ve İstanbul bölge İdare Mahkemesi Dördüncü İdari Dava Dairesi’nin kararını onadı. İmar planının iptali bu şekilde kesinleşti. 

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Dördüncü İdari Dava Dairesi, iptal gerekçesine ilişkin şu ifadeleri kullanmıştı:

"Mevcut yapının imar planına aykırı olarak yapıldığı, imar planına aykırı olarak yapı yoğunluğunun yaklaşık yüzde 30 oranında artırıldığı izahtan varestedir. Diğer taraftan, en fazla 12 kat olabileceği ortada iken mevzuata aykırı ve yapı ile nüfus yoğunluğunu artıracak şekilde 22-31 kat aralığında 11 adet blok inşa edildiği görülmüştür. Bu durumda, imar planı ve yapı ruhsatının şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, kamu yararına ve imar mevzuatına aykırı olduğu görüldüğünden dava konusu işlemlerin iptaline."

Esenyurt Haramidere de 80 bin kişinin oturduğu alanın imar planı iptal edildi: İmara aykırı 22-31 katlı yapılar yapılmış

KAÇAK İNŞAATLAR SÜRÜYOR, YIKIM BAŞLAMADI 

Dava süresi boyunca Esenyurt Belediyesi, kaçak inşaatlara müdahale etmedi ve gerekli yasal işlemler uygulanmadı. Kararın kesinleşmesinden sonra Esenyurt Belediyesi, Ocak 2024'te Plan ve Proje Müdürlüğü’ne yazdığı yazıda, yıkımlara ilişkin gerekli işlemlerin yapılmasını talep etti. 

Fakat aradan 8 ay geçmesine rağmen bölgede yapılan gökdelenlere ilişkin herhangi bir yıkım başlamadı. İnşaatlar hız kesmeden sürüyor. 

Değeri 50 milyar doların üzerinde olduğu değerlendirilen bölgede yaklaşık 80 bin kişi ikamet ediyor. Yıkım kararı alınması halinde binlerce kişinin taşınması gündeme geldi. İBB yetkilileri Gazete Duvar'a yaptığı açıklamada Esenyurt'ta alınmış herhangi bir yıkım kararı olmadığının altını çizdi. 

Bankaların konut kredisi faiz oranlarında son dakika! İşte 1.5 milyon TL’nin aylık taksitleri ve geri ödemesi!

Herkes bekliyordu! Asgari ücret ve en düşük emekli maaşı için kulislerdeki rakam ortaya çıktı!

Emlak piyasasında balon nasıl oluşuyor? 


Geri Dön