Esenyurt'ta konut mağdurları bitmiyor!
Aralarında 150’yi aşkın pilotunun da olduğu yüzlerce aile 4 yıl önce bir konut projesinden ev aldı. Esenyurt’ta yapılması planlanan proje için 80 milyon liraya aşkın para toplandı. 24 ayda teslim edilmesi gereken evlerin temeli dahi atılmadı.
Aralarında 150’yi aşkın pilotunun da olduğu yüzlerce aile 4 yıl önce bir konut projesinden ev aldı. Esenyurt’ta yapılması planlanan proje için 80 milyon liraya aşkın para toplandı. 24 ayda teslim edilmesi gereken evlerin temeli dahi atılmadı. Uzun süre oyalandıklarını düşünen aileler, geçtiğimiz aylarda, projenin yapılacağı arsanın da elden gittiğini öğrendi. ‘Dolandırıldıklarını’ iddia eden ev sahipleri, Pilotlar Vakfı eski başkanı ve 10’a yakın şirket yetkilisi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.
Hürriyet'in haberine göre, İstanbul Esenyurt bölgesindeki yarım kalan birçok projeden biri de aralık 2010’da kurulan Saylan İnşaat’ın (Saylan Gıda Turizm ve İnşaat Dış Ticaret) giriştiği projeler oldu. Şirket yetkilileri, henüz temeli atılmayan projede bulunan konutları ikili ilişkileri kullanarak pazarlamaya başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İSKİ, Ulaşım A.Ş., İstanbul Halk Ekmek’in yanı sıra Türkiye Havayolu Pilotları Vakfı (PİLVAK) konutların pazarlandığı yerlerin başında yer aldı.
Saylan İnşaat mağdurları projelerin maketini ateşe verdi
'İMECE USULÜ' PARA TOPLANDI
PİLVAK üyelerine gönderdiği mesajlarda, projenin kendi denetimlerinde yapılacağını, şirket hesaplarına yatırılacak paraların bloke edileceği bilgisi paylaşıldı. Havayolu çalışanlarına satılan dairelerin fiyatı 70 bin TL olarak belirlendi. THY’de görevli pilotlarının da aralarında bulunduğu 300’e yakın havayolu çalışanı ile sözleşme imzalandı.
Sözleşmelerin bir bölümü PİLVAK merkezinde imzalandı. Paralar, Saylan İnşaat’ın banka hesabına yatırıldı. Şirket sahipleri, projelerin yapılacağı arsaların kendilerine ait olduğunu belirtti. Evler 24 ay içinde teslim olacaktı. Tapular ise sözleşmeden 3 ay sonra teslim edilecekti. Savcılığa yapılan suç duyurularına göre, şüpheliler paraları 'imece' usulü ile topladıklarını belirtti.
ARSADA ONLARCA HACİZ
Ancak zaman geçtikçe projeden bir hareket olmadığını gören daire sahiplerinin huzursuzluğu artama başladı. Şirket yetkilileri, sorunun bölgedeki imar sorunundan kaynaklandığını ifade etti. Bazı ev sahipleri paralarını almak istese de bunu başaramadı. İcra takibi yapan ev sahipleri arsa üzerine haciz şerhi koymaya başladı. Ancak yapılan araştırmalar sonrası arsa üzerinde hem bankanın hem de çok sayıda alacaklının da 90’ana yakın haciz şerhi koydurduğu anlaşıldı. Ev sahipleri ödedikleri paraların izini sürdükçe yeni bilgilere ulaştı. Şirket yetkililerinin kendi paraları ile başka şirketler üzerinden başka projeler geliştirdiğini öğrenen ev sahipleri para yatırdıkları şirketin de el değiştirdiğini öğrendi.
VAKIF HESABINA HAVALE YAPILDI
Saylan İnşaat'ın banka hesabından PİLVAK adına, iki farklı tarihte 310 bin TL'lik havalenin yapıldığı anlaşıldı. 300 bin TL'lik havale 28 Ekim 2011'de, 10 bin TL'lik havale ise 6 Aralık günü yapıldı.Havalelerden birinde 'Bağış ödemesi' diğerinde ise 'iş avansı' ifadesi kullanıldığı görüldü.
‘ORGANİZE DOLANDIRICILIK VAR’
Taraflarla yaptıkları görüşmelerden de sonuç alamayan ev sahipleri son çare savcılıklara başvurmaya başladı. Hazırlanan suç duyurusu dilekçelerinde, şüphelilerin ‘dolandırıcılık’ amacı ile hareket ettikleri iddia edildi. Organize bir biçimde yapılan işlemler için çok sayıda şirketin kurulduğunu, paraların başka şirketlere aktarıldığı savunuldu. Suçlanan isimler arasında Saylan İnşaat'ın eski ortaklarından Osman T., PİLVAK eski başkanı Erhan Ç., İstanbul İl Özel İdaresi’nde daire başkanı olarak görev yapan Bilal D. ile birlikte şirket yetkilileri Ömer Faruk K., Cemal S., Fevzi A., M. Ali K.’in adı yer aldı.
'ARKAMIZDA SİYASİLER VAR DEDİLER'
Mağdur isimlerden Canberk T., 200 bin TL para yatırdığını ifade ederek, yaşadıkları sorunun çözülmemesinden şikâyetçi. T., yaptığı açıklamada "Ben bu projeye girerken vergi dairesinde görev yapan bir yakınım bana bu projeyi söyledi sonrasında özel idarede çalışıp istifasını veren ve bu işin başına geçen Ömer Faruk K.ile görüştüm" diyerek, şüphelilerin üst düzey siyasilerin de kendilerini desteklediği yönünde konuştuklarını aktardı. T. "Şirket (Saylan İnşaat) en az 4 kere el değiştirdi şuan şirket başındaki M. T. bana kendi ağzıyla bu şirketi devralmak için Bilal D.'nin ona 2 milyon lira verdiğini söyledi" şeklinde konuştu.
'NE PARAYI ALABİLDİK NE EVİ'
Adının yazılmasını istemeyen mağdurlardan biri, eylül 2011'de sözleşme imzaladıklarını ifade ederek, aradan geçen sürede ne paralarını ne de evlerini alabildiklerini kaydetti. PİLVAK aracılığı ile projeye girdiklerini ifade eden aynı isim, şüphelilerin dolandırıcılık amacı ile hareket ettiğini öne sürerek, yaşadıkları sorunların giderilmesini talep etti.
Milliyet