Sektörel

Esenyurt'ta konut projelerinde sıkıntılı süreç devam ediyor!

İstanbul’da konut sektörünün en hızla büyüdüğü ilçelerin başında gelen Esenyurt’ta, iflas eden firmalar ve yarım kalan inşaatlar nedeniyle yaşanan sıkıntılı süreç devam ediyor..

İmar krizi nedeniyle çok sayıda vatandaşın ‘konutzede’ durumuna düştüğü Esenyurt’ta her şey imar planlarının 28 Ağustos 2008’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından onaylanmasıyla başladı. Hukuksuz ve ortalamanın çok üstünde emsal artışı getiren imar planları inşaat şirketlerinin iştahını kabarttı. Peş peşe konut projeleri görücüye çıkarken, İstanbul 1.İdare Mahkemesi 2010 yılında imar planını iptal etti. 8 Ekim 2011’de yeni imar planını onaylayan İBB meclisi, Esenyurt Belediyesi’ninin firmalara tanıdığı imar haklarını geri aldı. Bölgede 20’den fazla projenin inşaatı durdu, firmalar mali dar boğaza düştü. İptal edilen katları maketlerden satın alarak ev sahibi olma hayali kuran 40 bin kişi mağdur oldu. 2013’te Büyükşehir Belediyesi yeni imar planlarını belirledi. Bölgede yeniden bir hareket başlasa da sorunlar sürüyor.


VATANDAŞI OYALIYORLAR


Esenyurt’ta son 2 yıldan bu yana tam bir ‘daire krizi’ yaşanıyor. Hiper Gayrimenkul, Osmanlı İnşaat, Uluhan Grup, Bulut İnşaat, Makrom Yapı, Fi Yapı ve İlke İnşaat, evleri hak sahiplerine zamanında teslim edemedi. Binlerce aile evlerine kavuşmayı umuyor. Kimi daire sahipleri bir yandan banka kredilerini ödemeye devam ederken, aynı zamanda kira ödemeyi sürdürüyor. Mağdur edildiklerini söyleyen çok sayıda kişi, durumun kendileri açısından dayanılmaz boyuta eriştiği vurgusunu yapıyor. 20 kadar firmanın çeşitli projelerinden daire alan 10 bin aile satış ofisleri, şirket merkezleri, kamu kurumları ve mahkemeler arasında mekik dokuyor. Dairelerin teslimini veya ödenen paraların iadesini isteyenler tutarsız açıklamalardan, muhattap bulamamaktan şikayetçi. İnşaatların ya çok yavaş ilerlediğini ya da durduğunu söyleyen mağdurlar ek süre isteyen firmaların ek süre bitiminde de hiç bir faaliyet göstermediğini dile getiriyor. Sözleşmede yazmasına rağmen kira yardımı alamadıklarını belirten vatandaşlar, haklarını alana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini belirtiyor.


HAYALLERİMİZİ KAPTIRDIK


Mağdurlardan Gürsel Çalışkan, “3,5 yıl oldu bekliyoruz hiçbir gelişme yok. Parayı aldılar hiçbir şey yapmadılar” derken, Hayrettin Çetinkaya, “4 yıldır dişimizden tırnağıızdan artırarak biriktirdiğimiz paralarla satın aldığımız eve kavuşmayı bekliyoruz. Hepimiz ortada kaldik. 290 daire 800 tane mağdur var. Niye hiç kimse sesini çıkarmıyor. Buna devlet nasıl bir çözüm bulacak” diye soruyor.


Esenyurtzedelerden Ömer Arıcı ise şöyle konuşuyor: “Kiracı sıfatından kurtulabilmek için merkeze uzakta da olsa sıcak bir yuva kurmak amacıyla paralarını ve hayallerini kaptıran bir kitleyiz. Kaptırdığımız paraların, kavuşamadığımız tapuların ve yıkılan hayallerin sorumluları belli: İnşaat şirketleri, Esenyurt Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi. Hükümet bir an önce harekete geçmeli ve binlerce konut mağdurunun sorunları acilen çözülmelidir.”


İsmail Şahin-Sözcü