Sektörel

Esenyurt'ta modern binalar yükseliyor!

Sosyal projelerle de öne çıkan Esenyurt'ta son 6 yılda 30 okul, 15 sağlık ocağı ve 230 yataklı hastane yapıldı

1989'da belediye olan Esenyurt'ta şimdi modern binalar yükseliyor. İstanbul'un ücra köşesinde kaderine terk edilmiş Esenyurt'un anahtarını 2004'te teslim alan belediye, halkının vermiş olduğu güçle çalışmaya başladı. `İnsana verilen değerin yolu hizmetten geçer' ilkesiyle yola çıkan Esenyurt Belediyesi ilçeyi tarihi, kültür mozaiği, ticari önemi, jeopolitik konumu ve çok renkliliğiyle özel bir yere geleceğini şekillendirme hedefine ulaştırmak üzere, projelerini bir bir gerçekleştirmeye başladı. Belediye Başkanı Nemci Kadıoğlu "Geriye dönüp baktığımda, bana verilen emaneti iyi değerlendirip, kimsenin yüzünü kara çıkartmadığıma inanıyor ve yolumuza kararlılıkla devam ediyoruz" dedi.

İSTANBUL'UN MODERNLEŞME HALKASI

Altı yıllık görev süresi içerisinde imza attığı kaliteli, modern ve kalıcı hizmet projeleriyle ilçenin çehresini değiştirmeyi hedefleyen belediye, İstanbul'un modernleşme halkasında yerini aldı. Altyapı ve üstyapı sorunlarının çözümüyle, toplumumuzun çeşitli kesimlerine hitap eden, kalkınma, gelişim ve istihdamı hedefleyen sosyal projelerle, tüm Esenyurtlunun faydalandığı spor tesisleri, iki şehir stadı, Yarı Olimpik Yüzme Havuzu, Olimpik Trampetli Yüzme Havuzu projesi ve kültür merkezleriyle ilçenin yepyeni bir misyon üstlenmesi hedeflendi. 15 sağlık ocağını hizmete sunan belediye, 85 binlik öğrenci nüfusuna karşın 19 tane okula sahipken, bugün okul sayıları yeni yapılacaklarla beraber 60'ı geçmiştir. 300 yataklı ek bina yapı hedeflenen tam teşekküllü 230 yatak kapasiteli belediye kaynaklarıyla yapılmış ilk devlet hastanesine de sahip olan Esenyurt, sağlık alanında da Avrupa ile yarışabilecek düzeyde olmayı amaç ediniyor. Belediye, halkın sağlık sorunlarına neşter vururken, Esenyurt'u ayağa kaldırmanın mutluluğunu yaşıyor.

HEDEF SAĞLIKTA AVRUPA STANDARDI

Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu "İlçemizde gençler, yaşlılar ve toplumun çeşitli katmanlarına verilen önem ve değer her zaman öncelikli olmuştur. Örneğin, Roman vatandaşlarımızın sosyal gelişimlerini hedefleyen projemiz, 100 kadar vatandaşımızın 8 haftalık aldığı eğitim sonunda, başarılı olanların istihdam olanaklarına kavuşması sağlanmıştır.

Gençlerden oluşturduğumuz 500 kişilik grubumuzun, yine ilçemizde oturan yaşlılarımıza yaptıkları ziyaretler kuşaklar arası kültür akışının en güzel örneğini teşkil etmiştir. Avrupa standartlarını yakalayan ilçemizde hedefimiz kentlileşme bilinci yüksek bireylerden oluşan, gelişmiş bir Esenyurt'tur" diye konuştu.

SOKAKLAR AYDINLANDI

Tarihi elektrik direkleri ve 36 megavat enerji gücüyle, adeta karanlık bir şehir görünümünde olan ilçede, 40 milyar TL elektrik yatırımıyla güç tüketimi 36 megavattan 186 megavata çıkarıldı. Esenyurt'un elektrik beslemesi Hadımköy ve Ambarlı merkezlerinden ring yapılarak enerji kesintisi en aza indirildi. Yüksek gerilim hatlarının tümünü, alçak gerilim hatlarının yüzde 50'si yer altına alındı. 2 bin adet aydınlatma direği dikilirken, 386 trafoyu hizmete sunan belediye, karanlık gecelerin ışıl ışıl olmasını sağladı. Doğan Araslı Bulvarı, Atalay Caddesi, Fevzi Çakmak Caddesi, Fikri Sönmez Caddesi, Abdi İpekçi Caddesi'nin sokak aydınlatma ve düzenlemeleri tamamlandı. 

HİZMETLER AVRUPA STANDARTLARINDA

Varoşlardan modern, çağdaş bir kente doğru yol alan hizmet serüveninde yeniliklere imza atmaya devam eden Esenyurt Belediyesi, hizmete büyük özlem duyan Esenyurt halkını kültür merkezleriyle buluşturdu. İçerisinde kütüphane, kafeterya, bowling, tiyatro salonunun da bulunduğu 4 ayrı bölgede Avrupa standartlarında, modern çok amaçlı kültür merkezinin yanı sıra, İstanbul'un en büyük çok amaçlı Nikah Sarayı ve Halk Eğitim Merkezi'ni de halkın hizmetine sunuldu.

Kültür merkezleri ve sosyal tesisler

1. Esenyurt Belediyesi Kültür Merkezi

2. Saadetdere Kültür Merkezi

3. Yenikent Kültür Merkezi

4. İnönü Kültür Merkezi / Halk Eğitim Merkezi

5. Recep Tayip Erdoğan Parkı Amfi Tiyatro

6. Şehitler Parkı Sosyal Tesisleri

7. Havana Parkı Sosyal Tesisleri

8. Hasbahçe Parkı Sosyal Tesisleri

9. Cumhuriyet Parkı Sosyal Tesisleri

29 okul yapıldı

30 yıllık eğitim planlamasına imza atan Esenyurt Belediyesi, 45 okulu daha hizmete sokacak 

Esenyurt Belediyesi kendi deyimiyle `eğitimde devrim yaptı.' Eğitim atağında, 30 yıllık eğitim planlamasına imza atan belediye, 6 yılda 29 yeni okulu hizmete sundu. 10 okulu daha planlayarak protokol aşamasına getiren Esenyurt'ta hedef yerleri belli olan 45 okulu da bir önce hizmete sokmak. Daha kaliteli eğitim için okullarda teknoloji, müzik ve akıllı sınıfların yanı sıra; boya, badana, kırtasiye, araç, gereç, organizasyonlar gibi her türlü ihtiyaçları belediye tarafından karşılanıyor. Çocuklara binlerce kitap hediye eden belediye, 9 bin öğrenciye burs, 220 bin öğrenciye eğitim malzemesi dağıttı. Ayrıca 4 bin 700 öğrenci yaz kampına gönderildi. 7 bin kişi meslek edindirme kurslarında eğitim aldı. 

İşte yapılan okulların listesi

1. Nakipoğlu Cumhuriyet Anadolu Lisesi

2. Fatih Sultan Mehmet Lisesi

3. Erdoğanlar İlköğretim Okulu

4. Zübeyde Hanım İlköğretim Okulu

5. Şehitler İlköğretim Okulu

6. Ali Fuat Üstün İlköğretim Okulu

7. Fevzi Danış İlköğretim Okulu

8. Yenikent İlköğretim Okulu (ek bina)

9. İbrahim Özaydın İlköğretim Okulu (ek bina)

10. Yunus Emre İlköğretim Okulu

11. Emine Seviye Divrik İlköğretim Okulu

12. Esenyurt Merkez İlköğretim Okulu

13. Mahir Gürlek İlköğretim Okulu

14. Nihat Delibalta İlköğretim Okulu

15. Orhan Gazi İlköğretim Okulu

16. Fahir İlkel İlköğretim Okulu

Okullara teknoloji sınıfları, müzik sınıfları ve akıllı sınıflar yapıldı.

Okulların boya, badana, kırtasiye, araç, gereç, organizasyonlar gibi her türlü ihtiyaçları karşılandı.

9680 üniversite öğrencisine burs verildi.

245.000 öğrenciye eğitim malzemesi dağıtıldı.

o 9900 kişi İHKİB ve İSMEK bünyesinde çeşitli branşlarda düzenlenen meslek edindirme kurslarına katıldı.

Belediye vasıtasıyla ilçede başlatılan İŞKUR kurslarına 3500 vatandaş devam ediyor.

600 vatandaş bilgisayar kursunda eğitim gördü.

5830 öğrenci ÖSS kurslarında eğitim gördü.

8000 Esenyurtlu genç yaz kampına gönderildi.

9000 Esenyurtlu okuma yazma öğrendi.

98 Roman gence kişisel ve sosyal gelişim eğitimi verildi.

Esenyurt Belediyesi Kültür Merkezi binasında Esenyurt Gençlik ve Eğitim Merkezi (ESGEM) kuruldu.

17. Şirinler Anaokulu

18. Esenyurt Belediyesi Anaokulu

19. Engelliler Rehabilitasyon Okulu

20. Şair Fevzi Kutlu Kalkancı

İlköğretim Okulu

21. İBB Prof. Dr. Sebahattin Zaim İlköğretim Okulu

22. Mustafa Yeşil İlköğretim Okulu

(2010-2011 öğretim yılında açılacak.)

23. Kıraç Fethiye Şükrü Olcay İlköğretim Okulu

24. Mehterçeşme Mah. İlköğretim Okulu

(2010-2011 öğretim yılında açılacak.)

25. Esenyurt Nakipoğlu İmam H. Lisesi

(2011-2012 öğretim yılında açılacak.)

26. İncirtepe Meslek Lisesi

(2010-2011 öğretim yılında açılacak.)

Sporda büyük hamle

Mega köy iken Mega kent olma yolunda hızlı bir gelişim ve değişim süreci yaşayan Esenyurt'ta, hayata geçirilen `Mega Projeler' ile, ilçe Avrupa'nın Kültür Başkenti İstanbul'da örnek gösterilecek bir yerleşim yeri haline gelmeyi hedefliyor. 800 öğrenci su sporları ve çeşitli spor dallarında eğitim alacaklar. İçerisinde değişik spor dallarının bulunduğu Kapalı Spor Salonu projesi hazırlayan Esenyurt Belediyesi, kısa süre sonra uygulama projelerini başlatacağının müjdesini veriyor. Belediye UEFA kriterlerine uygun, 5 bin kişi kapasiteli Gaziler Stadyumu, 6 bin 500 kişi kapasiteli ve içerisinde buz pateni pisti, basketbol ve tenis gibi farklı spor dallarının da yer aldığı İncirtepe olmak üzere, iki şehir stadı ve bir kapalı spor salonunu da halkın hizmetine sundu. Öte yandan, 30 spor salonunda her yıl devam eden yaz spor okullarında, 14 farklı dalda eğitim veriliyor. 

o 5 spor salonu

o 11 aerobik salonu

o 1 yüzme havuzu

o 1 stadyum

KAMU HİZMET BİNALARI HIZLA ARTTI

Yaklaşık bir yıldır ilçe olmaya hak kazanan Esenyut'ta, kamuya hizmet verecek hiçbir bina yokken, kısa sürede Hükümet Konağı'nı, İlçe Emniyet Müdürlüğü, Polis Merkezi, Çocuk Büro Amirliği, Tapu ve Nüfus Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü binalarını tamamlandı. Esenyurt'ta sabit hizmet verecek halk pazarına ihtiyaç olduğunu fark eden belediye, bu nedenle halkın kaliteli alışveriş yapmaları ve her türlü meyve sebzelerin tazesini sunmak üzere, 8 noktada Kapalı Semt Pazarı'nı uygulamaya sundu. Cumhuriyet Mahallesi'nde hizmete açılan Bey-Gah Kapalı Semt Pazarı otoparkıyla, çocuk oyun alanlarıyla bölge halkına hizmet veriyor. Perşembe günleri ise Kapalı Pazar içerisine `Sosyete Pazarı' kuruluyor.

9 BÖLGEYE FISKİYELİ HAVUZ

Esenyurt'ta altyapı projelerini tamamladıktan sonra, yer altından çıkıp yerin üstünde göze hoş gelecek, insanların ruhunu okşayacak makyajın da gerekliliğine inanan belediye, ilçenin ayrı bir havaya kavuşması ve modern estetiğinin oluşturulması için kolları sıvadı. Bu kapsamda çevre düzenlemesi ve güzelleştirme projeleriyle birlikte, şelale ve fıskiyeli havuzlara da yer verildi. Toplam dokuz ayrı bölgeye fıskiyeli havuzları yapımı tamamlanarak, halkın göz estetiğine ayrı bir bakış sunulmuş oldu.

ESENYURT TRAFİĞİNE KÖKTEN ÇÖZÜM

Vizyon ve misyonuyla Esenyurt'un üzerinde kötü imajına bir de yolların düzensiz olmasından meydana gelen trafik çilesinin eklendiğini söyleyen Kadıoğlu "Yaptığımız bütün hizmetlerimizdeki kalıcı çözümler gibi, yollarda da kalıcı ve kaliteli projelere imza attık. Sokak ve caddelerde düzenlemeye gittik. Ana yollarda trafiğin rahatlaması için, Fatih Sanayi Sitesi Kavşağı, Merkez Mezarlık Önü Kavşağı, Talatpaşa Namık Kemal Kavşağı olmak üzere üç yeni kavşağın yanı sıra, Esenkent TEM Köprüsü ve Kavşağı, Balık Yolu Köprüsü ve Mehterçeşme Talatpaşa Köprüsü ile üç yeni köprünün yapımını gerçekleştirerek, trafiğin rahat nefes almasını sağladık" diye konuştu.

Kavşak ve köprüler

1. Mezarlık Önü Kavşağı

2. Fatih Sanayi Önü Kavşağı

3. Talatpaşa-Namık Kemal Mahalle Kavşağı

4. Esenkent TEM Köprüsü  ve Kavşağı

5. Balıkyolu Köprüsü

6. Mehterçeşme-Talatpaşa Köprüsü

Yaya üst geçidi

1. Tem bağlantı yolu yaya üst geçidi

2. Esenyurt otoban girişi restoranlı yaya üst geçidi

3. E-5 üzeri Saadetdere-Haramidere arası yaya üst geçidi

(İnşası devam ediyor.)

Şehir ormanları

1. Recep Tayyip Erdoğan Parkı

(74 dönüm)

2. Şehitler Parkı (110 dönüm)

3. Gaziler Parkı (140 dönüm)

Mahalle parkları

1. Cumhuriyet Parkı

2. Esenkent Atatürk Parkı

3. Hasbahçe Parkı

4. Yenikent 75.yıl Parkı

5. Ihlamur Parkı

6. Nazım Hikmet Parkı

7. Havana Parkı

8. Gaziosmanpaşa Parkı

9. Kıraç Engelliler Parkı

10. Yenikent Kültür Merkezi Parkı

11. Tarihi Çeşme Parkı

12. Esenyurt Otoban Giriş Çevre Düzenlemesi

13. Fatih Parkı

14. Osmanlı Parkı

15. İnönü Mah. Mehmet Akif Ersoy Parkı

16. Korupark

Çocuk parkları

1. Bilal Yazkurt Parkı

2. Akasya Parkı

3. Begonya Parkı

4. Rahman Şahin Parkı

5. Kazım Karabekir Parkı

6. Sümbül Parkı

7. Papatya Parkı

8. Zambak Parkı

9. Hüseyin Gürocak Parkı

10. Merkez Mahallesi Muhtarlık Parkı

11. Esenyurt Anaokulu Bahçesi

12. Oba Evleri Çocuk Parkı

13. Mehterçeşme Parkı

14. Meyveli Park

15. Menekşe Parkı

16. Lale Parkı

17. Aile Sağlığı Merkezi Parkı

18. Namık Kemal Parkı

19. Yenikent 491. Sokak Çocuk Parkı

20. Yenikent 649. Sokak Çocuk Parkı

21. Yenikent 654. Sokak Çocuk Parkı

22. Yenikent 659. Sokak Çocuk Parkı

23. Yenikent 661. Sokak Çocuk Parkı

24. Saadetdere 50. Sokak Çocuk Parkı

25. Saadetdere 65. Sokak Çocuk Parkı

26. Sanayi Mah. 1564. Sokak Çocuk Parkı

27. Sanayi Mah. 1565. Sokak Çocuk Parkı

28. Merkez Mah. Haramidere üstü Çocuk Parkı

29. Mehterçeşme

Mah. Sağlık Ocağı yanı Çocuk Parkı

30. Mehterçeşme Mah. 1880. Sokak Çocuk Parkı

31. İncirtepe Mah. 227. Sokak. Çocuk Parkı

32. Ardıçlıevler Mah. Ispartakule Caddesi

Çocuk Parkı

33. Ardıçlıevler Mah.

736. Sokak Çocuk Parkı

34. Ardıçlıevler Mah.

745. Sokak Çocuk Parkı

35. Ardıçlıevler Mah.

778. Sokak

Çocuk Parkı

36. Huzur Parkı

37. Şirinler Anaokulu

Çocuk Bahçesi

38. Evren Mevkii

Çocuk Oyun Alanı

39. Kıraç Çocuk Parkı

40. Kıraç Köyiçi

Çocuk Parkı

41. Sanayi Mahallesi

1563. Sokak Çocuk Parkı

42. İncirtepe

Aşık Mahsuni Şerif Caddesi Çocuk Parkı

43. Ardıçlıevler 788.

Sokak Çocuk Parkı

44. 1367. Sokak

Çocuk Parkı

45. Çiğdem Parkı

46. Gardenya Parkı

47. Ortanca Parkı

48. Sardunya Parkı

49. Çınar Parkı

Devlet hastanesi büyük ihtiyaçtı

1. Esenyurt Devlet Hastanesi

2. Kızılay Hastanesi

3. Verem Savaş Dispanseri

4. Hacı Nedret Köse Diş ve Ana Çocuk Sağlığı Polikliniği

5. Engelliler Rehabilitasyon Merkezi

6. Sosyal Hizmetler Merkezi

7. Kadın ve Aile Sağlığı Merkezi

8. Esenkent Nurten Öztürk Sağlık Ocağı

9. M. Remzi Önecek Sağlık Ocağı

10. Mehterçeşme Sinan Başkan Sağlık Ocağı

11. Saadetdere Sağlık Ocağı

12. İnönü Sağlık Ocağı

13. Merkez Sağlık Ocağı

14. Yenikent Sağlık Ocağı

15. Hamit Demir Sağlık Ocağı

EŞKİNOZGİLLERDEN ESENYURT'A UZANAN TARİH

19 yy. başlarında Ekrem Ömer Paşa'ya ait çiftlik toprağında kurulan yerleşme, Eşkinozgiller'den `Eşkinoz' adını almıştır. 1967'de adı `Esenyurt' olarak değiştirilmiş, Eşkinoz Çiftliği'nde çalışanların oluşturduğu yerli halka, Romanya ve Bulgaristan'dan göçenlerin katılımıyla, etnik yapı bugünkü halini almıştır. İlk yerleşim Köyiçi mevkiinde olan ilçe, bugün bu alanda bulunan Romanların yaşadığı ve yerleşmenin yoğun özeliklerini taşıyan mahalle ilk yerleşmenin çekirdek alanlarındandır. 

PAİNTBALL İLE SIRADIŞI YENİLİKLER

İlçeyi spor parkları ile zenginleştirmeyi düşünen belediye, Yeşilkent Mahallesi'nde yapılacak olan 20 bin 750 m2 alana sahip Spor Parkı için de harekete geçti. Park, Esenyurtlular için bir spor üssü haline gelecek. Başkan Kadıoğl, "Şehitler Parkı içerisinde Paintball spor sahasıyla, vizyon sahibi olduğumuzu sıra dışı yeniliklere imza atarak kanıtladık" dedi.

İLÇE GÖKDELENLERİN EV SAHİBİ OLDU

Belediye, büyük firmaların uyguladıkları dev projelerle artık gökdelenlere de ev sahipliği yapıyor. Başkan "Regnum, İnnova, Solarken, Tulip 360 Derece, Garanti Koza, Akkoza, Modernst, Eskule, Kiptaş ve Özyurtlar, AUTOPIA projeleriyle, Türkiye'nin ekonomisini ayakta tutan dev firmaların ilçede konut yapımına başlamasıyla birlikte, ilçe Türkiye'nin yükselen güneşi olmaya aday konumunu yakalamıştır" diye konuştu. 

Sayılarla Esenyurt

Yüzölçümü:    431186 hektar

Nüfus:     403 bin

Mahalle sayısı:     20

Sağlık ocağı:     15

Okul    60
Star