Genel

Esenyurt'ta yanan çadırın içi trafo gibi elektrik kabloları ile sarılı!

Esenyurt'ta, 11 işçinin öldüğü şantiye çadırlarını inceleyen uzmanlar, gelişigüzel bağlanan elektrik kablolarının çadırları örümcek ağı gibi sardığını belirtti

Esenyurt'ta 11 işçinin öldüğü şantiye çadırlarında polis ve uzman ekiplerin incelemesi dün bitti. Makine Mühendisleri Odası'nın görevlendirdiği bilirkişi Erdinç Bilir, elektrik kablolarının gelişigüzel bağlandığını belirtti. Ölüm çadırlarının içinde çekilen fotoğraflar, SABAH'ın dün yazdığı "Elektrik kapanı" iddiasını doğruladı. İşçilerden bazılarının, elektrik akımına kapılarak can verdiği öne sürülüyordu. Fotoğralarda da, ana kafese ve işçilerin ranzalarının arasına gelişigüzel bağlanan elektrik kablolarının, çadırı örümcek ağı gibi sardığı görülüyor. Elektrik kablolarından geriye kalan bakır alışım, çadırın her yerinden sarkıyor. Ranzalar çadırın ana kafesine dayanmış. Tavana bağlanan ısıtıcılar, yangın sırasında bir bir işçilerin üzerine düşmüş. Alevlere teslim olan elektrik kabloları ise yatakları ve çadırın ana kafesini tamamen sarmış.

SON DAKİKA SİGORTASI İNCELENİYOR
Öte yandan SGK Başkanı Fatih Acar, Esenyurt'taki yangında hayatını kaybeden işçilerden Sevdin Özen (28) ile Çetin Coşkun'un (42) sigortalı işe giriş bildirgelerinin, e-bildirge sistemi üzerinden, kazanın olduğu 11 Mart'ta 22.43 ve 22.51 saatlerinde yapıldığının tespit edildiğini belirtti. Son dakika sigortalanması ile ilgili olarak müfettiş görevlendirdiklerini açıklayan Acar, "Geriye yönelik inceleme yapacağız. Olayı kimse örtbas edemez" dedi. Yangında ölen Ahmet Yağal (32) ve Fatih Acun(24) dün memleketleri Ordu'nun Kumru ilçesinde, Seyfettin Topal (38) Korgan ilçesinde, amcasının oğlu İsa Topal (22) ise Samsun'un Çarşamba ilçesinde toprağa verildi.

'Uyarımı patronlar dikkate almadı'
Büyükcekmece 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ne çıkarılan şüphelilerden İş Güvenliği Koordinatörü Cem Yıllar'ın "Uyarımı yaptım, dinlemediler" dediği belirtildi. "İşçilerin kaldığı bölgede denetimleri zamanında yaptığını" belirten uyarın şöyle dediği öğrenildi: "Tespitlerimi ve uyarılarımı patronlarım Mehmet ve Abdullah Altun'a bildirdim. Ancak gerekli tedbirleri almadılar. Ana firma olan Kayı İnşaat da Kaldem İnşaat'a gerekli uyarılarda bulundular ancak Kaldem firma yetkilileri bu uyarıları da dikkate almadı." Eksikleri giderme görevim yoktur diyen Yıllar'ın "Çadırlarda acil çıkış kapısının olmadığı, elektrik tesisatının düzgün olmadığı, gerektiğinden fazla elektrik yükü bindiği, ranza başlarına elektrik sobası bağlandığı hususlarını tespit ettim. Bu eksiklikleri patronlarıma bildirdim ancak giderilmedi" dediği kaydedildi.

6 KİŞİ TUTUKLANDI
Büyükcekmece 2. Sulh Ceza Mahkamesi, Kaldem İnşaat'ın genel müdürü Abdullah Altun ile şantiye şefinin aralarında bulunduğu 6 kişiyi tutukladı. Gözaltına alınan diğer 5 kişi ise mahkemeden serbest bırakıldı.

DENİZ DERİN-ALİ ŞAHİN/Sabah