Genel

Esenyurt'taki inşaat işçileri konteynerde kalsalardı kayıp böyle olmazdı!

İşçiler 2 bin liralık çadırda kalıyordu, konteynırlar ise 5 bin liraydı. İş güvenliği uzmanları, ısınma şeklini eleştirdi: Denetimler yetersiz, çadır yerine konteynır olsaydı bunlar yaşanmazdı, kalorifer tesisatı gerekli

Esenyurt'taki "galaksi" temalı, 500 milyon liralık AVM inşaatının şantiyesinde çıkan yangında 11 işçinin ölmesi, "Çadır yerine konteynırda kalsalardı bu facia yaşanır mıydı" tartışmasını da doğurdu. SABAH'a konuşan uzmanlar, "Konteynır böyle yanmazdı" dedi. İddiaya göre inşaat alanlarında kurulan çadırlar 2 bin liraydı. İçinde 20-25 kişi kalabiliyordu. Konteynerlerin fiyatları ise 5 bin liradan başlıyordu. İçinde en fazla 8 kişi barınıyordu. İnşaatta çalışan 80 işçi, 4 çadırda kalıyordu. Yani işçilerin konaklaması için 10 konteynır alınarak yaklaşık 50 bin lira harcanmamış; "sorun" 8 bin liraya çözülmüştü. Bu iddia, "Birkaç bin lira için mi öldüler" yorumuna neden oldu.

KONTEYNIRDA YAŞANMAZDI
Yangın bölgesinde inceleme yapan iş güvenlik uzmanı İbrahim Arıgüzel, "Çadır normal standartlarda. Fakat böyle bir çadırda sıcaklığı ışınla yayan elektrikli sobaların kullanılması yanlış" dedi. Arıgüzel, "İnşaatların yapım aşamasında iş güvenliği uzmanının bulunması gerekiyor. Hafriyat aşamasında risk analizleri yapılması gerekir. Gece yangın sonrasında risk analizini kontrol ettik. Çadırlar doğru. O tür yerlerde bu tarz çadırlar kullanılıyor. Fakat hata elektrikli ısıtıcı kullanmaları. Isınma şekli yanlış. Üşüyen işçi, ısıtıcıyı yaklaştırıyor. Çadır küçük bir kıvılcımla ateş topuna dönüşebiliyor. Böyle çadırlarda elektrikli fanların kullanması lazım. Ya da kombi sistemi kullanılmalı. Buradaki yangın elektrikli ısıtıcıların kullanımından kaynaklanıyor. Çadırlarda kesinlikle sigara içmeleri yasak. Ama sigaradan da böyle bir yangın çıkmış olabilir. Elektrik kablolarının kontrol edilmiş olması gerekir. Daha önce başka şantiyelerde ufak çaplı yangınlar yaşandı. Bu biraz da işverenle ilgili. Çadır yerine konteynır olsaydı böyle bir kaza yaşanmazdı" diye konuştu. "İnşaatlarda işverenden para alıp işverenin denetçiliğini yaptığımız için kısıtlı kalıyoruz. Yaptığımız denetimler kısıtlı" diyen iş güvenlik uzmanı Nilgün Arıgüzel ise şunları söyledi: "İşverenle sıkıntı yaşıyoruz. Sistemsizlik içinde iş yapmaya çalışıyoruz. Vicdanı ve yasal olarak sıkıntı çekiyoruz. Büyük inşaatlarda işçilerin kalacağı yer asla düşünülmez. İnşaatın ihalesini, en düşük fiyatı veren alır. İhalede maliyetler kısıtlandığı için hatalar yapılıyor. İnşaatta risk analizi mutlaka yapılmalı. Şantiye yangınında kaçak akım söz konusu olabilir. "

Sabah