Emlak Terimleri

Eşi çalışan emekli emlak vergisi öder mi?

Emlak vergisi muafiyet uygulamasından faydalanabilen kimseler arasında emekliler de yer alıyor. Peki, eşi çalışan emekli emlak vergisi öder mi? 1319 sayılı kanuna göre, 200 metrekareden büyük olmayan tek meskene sahip hiçbir geliri olmayanlar, emekliler, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri, engelliler, ev hanımları, Bir tek meskeni olup da intifa sahibi olanlar ve işsizler emlak vergisi ödemelerinden muaf tutuluyor

Emlak vergisinde konut sahiplerinin faydalanabileceği muafiyet uygulaması bulunuyor. 1319 sayılı kanuna göre, 200 metrekareden büyük olmayan tek meskene sahip hiçbir geliri olmayanlar, emekliler, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri, engelliler, ev hanımları, Bir tek meskeni olup da intifa sahibi olanlar ve işsizler emlak vergisi ödemelerinden muaf tutuluyor. 

Muafiyet için tek mesken harici yazlık ev veya köy evi gibi bir meskene daha sahip olunmaması şartı aranıyor. Emeklilerin emlak vergisi muafiyeti için ise sigorta maaşından başka gelirinin bulunmaması gerekiyor. 

Kendi adına tapuda kayıtlı bir konutunu kiraya verip başka dairede kirada oturanlar vergiden muaf olabilirken, tek evini kiraya vererek oğlu, kızı, eşine ait evde oturan mal sahibi vergi muafiyetinden faydalanamıyor.

Bazı emekli çiftlerden birinin çalışmasının emlak vergisi muafiyetine engel olup olmayacağı merak ediliyor. Peki, eşi çalışan emekli emlak vergisi öder mi? İşte yanıtı...

EŞİ ÇALIŞAN EMEKLİ EMLAK VERGİSİ ÖDER Mİ?

İkisi de emekli olmuş evli bir çift düşünelim. Eşlerden biri çalışıyor, diğeri çalışmıyorsa muafiyetlik durumu tamamen taşınmazın hangi emeklinin adına kayıtlı olduğuna bağlı olarak değişiyor.

Taşınmazın sahibi olan emekli çalışmıyor, eşi çalışıyorsa bu durum emlak vergisi muafiyetine engel teşkil etmiyor. Kendisi çalışmayan tapu sahibi emekliler bir dilekçe ile emlak vergisinden muaf olabiliyor.

Ancak kendisi emekli, eşi çalışıyor ve tapu da çalışan eşin üzerineyse, emlak vergisi borcunun ödenmesi gerekiyor.

Bu sene emekli olan vatandaşların emlak vergisi muafiyeti 2023'te başlıyor. Yıl içinde emekli olanlar, takip eden yılın başından itibaren bir dilekçe vererek emlak vergisi muafiyet uygulamasından yararlanabiliyor. 
 

EMEKLİ EMLAK VERGİSİ DİLEKÇE ÖRNEĞİ 2022

TEK MESKENİ OLAN ( İNTİFA HAKKINA SAHİP OLANLAR DAHİL ) EMEKLİLERE, DUL VE YETİMLERE AİT FORM

TARİH …./…./2022

T.C............. BELEDİYE BAŞKANLIĞI

MALİ HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ’NE

Emlak Vergisi Kanununun 8 inci maddesi uyarınca aşağıda vasıfları açıklanan meskenime indirimli vergi nispeti uygulanmasını talep ediyorum.

Gelirim münhasıran aşağıda belirtilen sosyal güvenlik kurumundan aldığım aylıklar ibarettir.

Türkiye sınırları içinde hisseli veya tam mülkiyet kapsamında brüt yüzölçümü 200 m2’yi geçmeyen tek meskenimin dışında başka meskenim bulunmamaktadır.

Bu meskenim muayyen zamanlarda dinlenme amacıyla değil, daimi olarak kullanmaktayım.

Yukarıda  bilgilerin doğruluğunu kabul eder, gereğini arz ederim.

ADRES                                                          

MÜKELLEF

Adı ve Soyadı
(İMZA)

GAYRİMENKULÜN :

Bina Vergisi Sicil No: ………………………….
Belediyenin Adı        : ………………………….
Mahallesi                  : ………………………….
Cadde ve Sokağı      : …………………………..
Kapı ve Daire No     : ………………………….

Pafta No                                
Ada No                           
Parsel No

 

Tek evi olan kira gelir vergisi öder mi?

İki evi olan ev hanımı emlak vergisi öder mi?

Emekli kira gelir vergisinden muaf mı?