Köşe yazıları

Eşin ölümü halinde miras ve mal paylaşımı nasıl olur?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Amcam vefat etti yengem sağ. Yaklaşık 500 bin lira değerinde bir evleri ve 200 bin liralık bir ticari arabaları var. Bunlar amcamın üzerineydi. Amcamlar 6 kardeş, çocukları yok. Mallar nasıl paylaşılır?' sorusunu yanıtladı.

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Amcam vefat etti yengem sağ. Yaklaşık 500 bin lira değerinde bir evleri ve 200 bin liralık bir ticari arabaları var. Bunlar amcamın üzerineydi. Amcamlar 6 kardeş, çocukları yok. Mallar nasıl paylaşılır?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...


Amcam vefat etti yengem sağ. Yaklaşık 500 bin lira değerinde bir evleri ve 200 bin liralık bir ticari arabaları var. Bunlar amcamın üzerineydi. Amcamlar 6 kardeş, çocukları yok. Mallar nasıl paylaşılır? ● Y.T.

★ ★ ★

Yazılarımı takip eden okuyucularım artık iyi biliyor ki mirasçılar derecelere ayrılıyor. Birinci, ikinci, üçüncü derece gibi. Okuyucumun sorusuna bu çerçeve içinde yanıt vereceğim.

Birinci derece mirasçılar evlatlar, yani alt soydur. Anlatılan olayda evlat, alt soy yok. Bu halde birinci derece mirasçı olmadığı için ikinci derece mirasçılara bakılacak. İkinci derece mirasçılar ise anne ve babadır.

Şayet anne ve baba yok ise kök içinde halefiyet kuralı gereği devreye kardeşler girer. İşte miras bu sisteme göre paylaştırılacak.

★ ★ ★

Geleyim eşin durumuna. Eş, tüm mirasçılarla birlikte mirasçıdır ancak payları değişir. Şayet eş birinci derece mirasçılar ile birlikte mirasçı ise payı dörtte birdir. İkinci derece mirasçı ile birlikte mirasçıysa payı yüzde 50’dir.

İşte okuyucumun sorusuna yanıt böylece şekillenmiş oldu. Okuyucumun amcasının vefatı ile bahsettiği malvarlığı ve varsa sair mallarının yarısı eşine ait olacak, geri kalan yarı ise kardeşler arasında paylaştırılacak.

Ben rakamsal olarak paylaştırma yapmadım zira her malvarlığı için ayrı ayrı hesaplama yapıp yarı yarıya paylaştırmalı. Buna varsa okuyucumun saymadığı malvarlığı da dahil olacak.