Eski adliye binası, "Yaşayan Kültür ve Sanat Merkezi" haline getirilecek!
Gaziantep'in sembolleri arasında bulunan heykelin karşısında yer altı pasajının üstünde bulunan daha önce valilik ve adliye binası olarak uzun yıllar hizmet veren eski adliye binası, "Yaşayan Kültür ve Sanat Merkezi" haline getirilecek...
Gaziantep'in sembolleri arasında bulunan heykelin karşısında yer altı pasajının üstünde bulunan daha önce valilik ve adliye binası olarak uzun yıllar hizmet veren eski adliye binası, "Yaşayan Kültür ve Sanat Merkezi" haline getirilecek.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek Adliye binası Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 27.10.2011 tarih ve 47 sayılı kararı ile yapının rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri onaylamasından sonra Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğünün 24.03.2014 tarih ve 66844966310/27(3364-6569) sayılı yazısı ile kültürel ve sanatsal faaliyetlerin gerçekleştirilmesi amacıyla Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığına tahsisi uygun görülen eski adliye binası yeni haliyle artık bir kültür ve sanat merkezi olacak.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin,Binada restorasyon çalışmalarının başladığını ve yaklaşık 1 yıl içinde hizmete açılması düşünüldüğünü ifade etikten sonra, "kültür ve sanat merkezinde, tasarım atölyelerinin yanı sıra üniversiteler ile koordineli sanatsal faaliyetlerin yapılacağını söyledi. İçinde birçok projelerin, kent kimliğinin tasarlanacağını belirten Şahin, üniversite öğrencilerinin kültür sanata yönelik projelerinin de burada tasarlanmasının düşünüyoruz" dedi. Bölgenin sahip olduğu kültürel mirasın turizme kazandırılmasını istediklerini kaydetti. Şahin, "Turizm altyapısının güçlendirilmesi ve bunun sonucu olarak bölgeye gelen turist sayısında artışından bunu önemsiyoruz. Ayrıca bölge halkına daha sağlıklı ve düzenli bir yaşam ortamı sunulmasını hedefliyoruz" dedi.
Binanın bir bölümüne "Adliye Müzesi" yapılacağı bilgisini veren Şahin, burada hakim, savcı, avukat gibi mesleklerin canlandırılmasının yapılacağını ifade etti. Merkezin, kültür ve sanatın yanı sıra Gaziantep turizmi açısından da önemli bir kültür varlığı olacağını dikkat çeken Fatma Şahin, kale ile kültür merkezi arasında bir "kültür yolu" aksı oluşturulacağını ve turistlerin buraya gelmesinin sağlanacağını kaydetti.
ADLİYE BİNASININ GEÇMİŞİ
1950'li yıllarda Cumhuriyet döneminin yapısı olan bina. Hükümet Konağı-Adliye Binası olarak inşa edilmiş. Eski şehir merkezi ve buluşma noktasında olma özelliğine sahip kompleks yapı. U plana sahip.
Kesme taş malzeme ile yapılmış ve fonksiyonuna uygun olarak cephelerde pencere açıklıklarına yer verilmiş. Saat kulesi ve yüksek sütunlu girişleri ile anıtsal bir görünüme sahip olan bina, kent belleğinde önemli bir yere sahip olup, Gaziantep'in büyüyüp gelişmesine, acı ve tatlı birçok olaylara şahitlik etti.
Medya Yenigün