Sektörel

Eski başkandan milyarlık gayrimenkul fonu!

Sermaye Piyasası Kurulu’nun 2 yıl önce gayrimenkul yatırım fonları kurulmasına ilişkin hukuki alt yapıyı hazırlamasının ardından fon kurma girişimleri başladı. İlk fon için çalışmalar tamamlandı


2 yıl önce ‘24 Gayrimenkul’ isimli şirket kurarak inşaat sektörüne adım atan Küçükçekmece eski Belediye Başkanı Aziz Yeniay, bu alandaki yatırımlarına devam ediyor. Bu kapsamda 3 gayrimenkul fonu kurmayı hedefleyen ve ilki için de çalışmaları tamamlayan Yeniay, 10 yılda 10 milyar TL portföye ulaşmayı hedefliyor. 24 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Yeniay  haftaya Dubai’de yapılacak gayrimenkul fuarına katılıp, Körfezli yatırımcılarla görüşme yapacak.


DEVLET GÜVENCESİ VAR


Yeniay ve ekibinin kurduğu ‘24 Gayrimenkul Portföy Yönetimi’ biri kısa süreli yatırımlar, biri arsa üzerine yoğunlaşan uzun vadeli yatırımlar, diğeri ise orta vadeli yatırımlara odaklanacak 3 fon kurmayı planlanıyor. ‘Primo’ adını verdiği orta vadeli alım-satım amaçlı fon için çalışmaları tamamlayarak SPK’ya başvuran şirket, kuruluş ve faaliyet izni aldı, şimdi portföy oluşturma iznini bekliyor. Gayrimenkul yatırım fonlarının Türkiye için yeni bir yatırım enstrümanı olduğunu belirten Yeniay, “Yabancılar, özellikle Körfezdeki yatırımcılar Türkiye’ye yatırım planlıyor ve bunu fonlar aracılığı ile olsun istiyor. Çünkü fonda devlet garantisi ve vergi avantajı var. Biz de 8 Eylül’de Dubai’de yapılacak Cityscape Gayrimenkul Fuarı’nda Körfezli büyük yatırımcılarla görüşmelere başlayacağız. İlk gayrimenkul yatırım fonu için 100 milyon liralık bir portföy hazırlıyoruz” dedi.  


2 yıl önce kurdukları şirket bünyesinde kârlı projelerden çok şehre değer katan projeler üretmeyi hedeflediklerini söyleyen 24 Gayrimenkul CEO’su Ahmethan Yılmaz, kendi projelerinin fon portföyüne dahil olmayacağını belirtti. ABD’de gayrimenkul fonlarının büyüklüğü 150 milyar dolar, Avrupa Birliği ülkelerinde ise 100 milyar dolar olduğunu belirten 24 Gayrimenkul Portföy Yönetimi Genel Müdürü Erdem Güler, Türkiye’nin bu alanda yolun başında olduğunu söyledi. 


SPK, fonlara iskanlı projelerden alım yapma şartı getiriyor. Sektör ise ağırlıklı olarak maketten satışla ilerliyor. Fon kurmak isteyen şirketlerin  SPK’dan güncelleme istediğini belirten Erdem Güler, “İskan zorunluluğu yerine kat irtifakı kurulan projeler sisteme katılabilir. Zaman içinde bina tamamlama sigortası sistemi işlemeye başlayınca fonlar bu projelere yatırım yapabilir” dedi.



Hürriyet