Emlak Terimleri

Eski binalarda enerji kimlik belgesi için son tarih!

Bir binanın enerji tüketimini ve karbon salınım sınıflandırmasını gösteren belgeye enerji kimlik belgesi deniyor. Enerji kimlik belgesi yeni binalarda hemen alırken sski binalarda enerji kimlik belgesi için son tarih nedir?

Eski binalarda enerji kimlik belgesi için son tarih!

Enerji kimlik belgesi binaların enerji tüketimi ve sera gazı salınımını A ile G arasında sınıflandırıyor. Bir binanın enerji sınıfı mevcut bina için hesaplanan tüketim değerleri ile aynı binanın, aynı yerde yasalarda belirtilen asgari şartlarda imal edilmesi durumunda oluşacak tüketim değerlerinin birbirine oranlanmasıyla belirleniyor. 


Enerji kimlik belgesi hesaplamaları Çevre ve Şehircilik bakanlığına bağlı, online çalışan BEP-TR programı ile yapılıyor. Hesaplama yapılırken  binanın mimari, mekanik, elektrik ve ısı yalıtım projelerindeki tüm bilgiler ele alınıyor. 


Hesaplamalar A ile G arasında değerlerle ifade ediliyor. Eğer referans bina standartlarından daha iyi yapı, mekanik, elektrik veya yalıtım özelliklerine sahipse B ve A sınıflarına yükselebiliyor. Standartları sağlayamıyor ise D, E, F, G enerji sınıflarından birini alıyor.


Yeni binalar için 2 sene önce başlayan uygulama, 2017 yılında mevcut binalar için de yürürlüğe girdiğinde Enerji Kimlik Belgesi olmayan bina ve dairelerin alım-satım ve kiralama işlemleri yapılamayacak.


Eski binalarda enerji kimlik belgesi için son tarih!

Enerji Verimliliği Kanunu gereğince, tüm binaların 2 Mayıs 2017 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi almaları zorunludur. Ancak ülkemizdeki mevcut binaların 2017 yılına kadar Enerji Kimlik Belgesi almalarının teşviki için Yönetmelikte bina alım satım ve kiralama aşamasında mal sahibi tarafından yeni kullanıcısına verilmesi öngörülüyor. 


Yeni binaların Enerji Kimlik Belgesi alabilmesi için en az "C Sınıfı" olması şartı aranırken, 2012 yılında Resmi Gazete'de yayınlanan Enerji Verimliliği Strateji Begesi'ne göre mevcut binaların neredeyse tümünün 2023 yılına kadar en az "C Sınıfı" olması hedefleniyor. 


Ülkemizdeki binaların yaklaşık yüzde 85 'nin ısı yalıtımı içermediği göz önünde bulundurulursa, önümüzdeki 10 yıllık süreçte tüm binaları ısı yalıtımı yapılmak sureti ile enerji verimliliklerini arttıracakları ve bu sayede de enerjiden tasarruf yapacakları öngörülüyor. 


Bina enerji kimlik belgesi ne zaman alınır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com