Genel

Eski Cihan Palas Oteli ilgi bekliyor!

Basmane'nin Emniyet Oteli olarak bilinen ilk oteli Cihan Palas, İzmir'in yok olmaya başlayan eski tarihi yapıları gibi kaderine terk edildi. Avlusundaki kahvehane dışında yıllardır kapalı olan otelin bir zamanlar altında konserlerin verildiği çatısı çökme

Basmane'nin Emniyet Oteli olarak bilinen ilk oteli Cihan Palas, İzmir'in yok olmaya başlayan eski tarihi yapıları gibi kaderine terk edildi.


Cihanzade Ailesi'ne ait 56 odalı sıcak-soğuk su çeşmeleri olan, apart odaları ve kiralık kasaları ile hizmet veren Cihan Palas 1900'lü yıllarda zamanın en lüks otelleri arasında bulunuyordu. Avlusundaki kahvehane dışında yıllardır kapalı olan otel metruk durumdan kurtarılmayı bekliyor. Basmane semtinin Oteller Sokağı'ndaki binanın bir dönem altında konserlerin verildiği çatısı çökmeye başladı. 


AA muhabirine açıklamalarda bulunan araştırmacı yazar Orhan Beşikçi, 1902 yılında yapılan binanın süit odalarıyla döneminin en lüks otelleri arasında yer aldığını söyledi. 


Anafartalar Caddesi'nin Basmane Meydanı'na yakın kısmında bulunan otelin Osmanlı'nın son döneminin iddialı tesislerinden biri olduğunu belirten Beşikçi, otel olarak inşa edilen taş binanın soğuk ve sıcak su muslukları, orijinal küvetleriyle günümüze gelen en iyi yapılar arasında bulunduğunu ifade etti. 


Otelin İzmir'in önde gelen ailelerinden birine mensup Kulalı Cihanzade Hüseyin Fehmi Bey tarafından 1902 yılında yaptırıldığını anlatan Orhan Beşikçi, Cihanzade Oteli olarak bilinen yapının isminin Cumhuriyet döneminde el değiştirerek Emniyet Oteli adını aldığını kaydetti.


Uzun süre bölgenin iyi otelleri arasında yer alan yapının bugün dahi görenleri hayrete düşürdüğüne dikkati çeken Beşikçi, "Bina zemin üzerine 2 kat ve bir çatı katına sahip. Zemin katta avluya açılan kahve ve otel girişi yer alırken, üst katlarda otel odaları, çatı katı ise lokanta-gazino olarak kullanılıyordu. Bina, kemerli pencereleri, taş duvarları ile dönemin mimarisini taşıyor" dedi. 


Otelin bulunduğu Basmane bölgesinin Agora ve çevresiyle İzmir'in bilinen en eski yerleşim yerlerinden biri olduğunu söyleyen Beşikçi, bu bölgedeki yapıların yeniden kazandırılması gerektiğini ifade etti.


Bölgede yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olan birçok yapının çelik kafesler içine alındığına işaret eden Beşikçi, "Tehlike oluşturduğu için çelik kafeslerle çevrilen yapılar bir süre sonra tamamen çöküyor. Eski bir binayı çelik kafese almak çözüm olmuyor. Bir dönem İzmir'in en önemli oteli olan bu tarihi taş yapıda da çatıdan başlayarak çökmeler oluşmaya başlandı. Daha fazla çökmeden tedbir almak gerekiyor" diye konuştu.




AA