Eski Gümüşhane tarihi kimliğine kavuşturulacak!
Gümüşhane 'de geçmişte Türkler, Ermeniler ve Rumların birlikte yaşadığı, 5 bin yıllık geçmişe sahip Süleymaniye Mahallesi, tarihi kimliğine kavuşturulacak hem il hem de ülke turizmine kazandırılacak
Gümüşhane'de geçmişte Türkler, Ermeniler ve Rumların birlikte yaşadığı, 5 bin yıllık geçmişe sahip Süleymaniye Mahallesi, tarihi kimliğine kavuşturulacak.
Gümüşhane Valisi Yusuf Mayda, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gümüşhane'nin MÖ 3 bin yılında kurulduğunu ve 5 bin yıllık geçmişe sahip olduğunu belirtti.
Gümüşhane'nin ilk yerleşim yeri olan Süleymaniye Mahallesi'nin nüfusunda, zaman içerisinde madenlerin çıkarılmasının yüzeysel olarak sona ermesiyle azalma olduğunu ifade eden Mayda, "Süleymaniye Mahallesi'ndeki vatandaşlarımız Harşit Vadisi'nin her iki yakasına yerleşerek bugünkü yerleşim yerimiz olan kentimizi kurmuştur. Şu anda içinde yaşadığımız Gümüşhane yeni kurulan Gümüşhane'dir" dedi.
Gerek devlet gerekse kent insanının, adeta açık hava müzesini andıran Süleymaniye Mahallesi'nin tarihi kimliğine kavuşturulması için özveri gösterdiğini dile getiren Vali Mayda, "Bu anlamda Süleymaniye Mahallesi'nin hem düzenlenmesi hem de il ve ülke turizmine kazandırılması önem arz etmektedir. Süleymaniye Mahallesi, Osmanlı İmparatorluğu'na hizmet etmiş olup aynı zamanda darphane görevi üstlenmiştir. Hatta bugün Osmanlı döneminde bastırılan ve çeşitli illerimizde bulunan 750 gümüş sikke ilimize getirilerek müzemize konulmuştur" diye konuştu.
Süleymaniye Mahallesi'nin özellikle sit alanı olması nedeniyle koruma ve imar planının çıkarılması gerektiğini anlatan Vali Mayda, "Bu anlamda yapılan çalışmalar son aşamaya getirildi ve şu an itibarıyla Trabzon Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünde görüşülmeyi bekliyor. Aynı şekilde Süleymaniye Mahallesi'nin kış turizm merkezi olması için de çalışmalarımız bulunuyor. Bu anlamda 1/25000'lik haritası hazırlandı, Kültür ve Turizm Bakanlığına sunuldu. Önümüzdeki günlerde Koruma ve İmar Planı ile birlikte Süleymaniye Mahallesi, diğer bir adı ile eski Gümüşhane, hem yerleşime açılacak hem de tarihi kimliğine kavuşacaktır" ifadelerini kullandı.
Vali Mayda, mahallede bulunan tarihi Canca Kalesi'nin yolunu yaptıklarını kaydederek, şunları söyledi:
"Kalenin restorasyonu ile ilgili girişimlerimiz sürüyor. Bölgede bulunan ve Kanuni Sultan Süleyman zamanında yapılan camimiz başta olmak üzere minarelerimizin ve camilerimizin restorasyonu gerçekleştirildi. Özel İdaremiz tarafından tarihi konak Gümüşhane'nin özgün mimarisi göz önünde bulundurularak restore edilip kültür evine dönüştürüldü. Kadirbeyoğlu Konağı, belediyemiz tarafından aslına uygun restore edildi. Mahallede bulunan kiliseler, tarihi okullar da restore edilerek turizmimize ve kültürümüze kazandırılacak. Önümüzdeki tarihlerde kayak merkezinin de gerçekleşmesi ile yeni yatırımları mahallemizde görebileceğiz."
- Yatırımcılara davet
Vali Yusuf Mayda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın Gümüşhane'yi ziyaretinde, maden müzesi sözü verdiğini belirterek, Koruma ve İmar Planı ile birlikte belirlenen bir alana maden müzesinin de tahakkukunun sağlanacağını söyledi.
Süleymaniye Mahallesi'ni hem tarihi, hem kültürel hem de kış turizmi anlamında turizme kazandırmaya çalıştıklarını vurgulayan Vali Mayda, şunları kaydetti:
"Özellikle Avustralya'daki incelemelerimiz sırasında gördüğümüz ve tespit ettiğimiz konu, Gümüşhane'de ikinci bir Avustralya modelinin gerçekleştirilebileceğine yönelikti. Bu konuda girişimlerimiz devam etmekte, beş yıldızlı bir marka otelin yaptırılması ve mahallenin yerleşime geniş bir şekilde açılmasını takip etmekteyiz. Yatırımcılarımızı, o bölgeye yatırıma davet ediyorum. Varlıklı hemşehrilerimizi Süleymaniye Mahallesi'ne yatırım yapmaya çağırıyoruz. Gerek devlet gerekse halkımızın desteğiyle Gümüşhane, tarihte gördüğü işlevi önümüzdeki günlerde tekrar görecektir."
AA