Eski Hazine Müsteşarlığı binası paylaşılamıyor
Ziraat Bankası, Şişli Belediyesi'ne kiraya verdiği Şişli-Halaskargazi Caddesi'ndeki eski Hazine Müşteşarlığı binası yüzünden belediyeyle mahkemelik oldu
Banka, "Kirayı ödemiyor" diye Şişli Belediyesi'ni mahkemeye verdi. Şişli Belediyesi ise, "Yaptığım tadilat kiranın çok üstünde" diyor. Uzayan tadilat ve dava nedeniyle Şişli'nin göbeğindeki tarihi bina 7 yıldır atıl vaziyette bekliyor. Şimdi her iki taraf davanın sonuçlanması bekliyor. Uyarlama davası sonucunda mahkemenin vereceği karara göre Şişli Belediyesi'nin Ziraat'e kira borcunun olup olmadığı anlaşılacak.
Bir dönem Başkanlık Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı olarak hizmet veren Osmanbey'deki tarihi bina, Ziraat Bankası'yla Şişli Belediyesi'ni karşı karşıya getirdi.
Ziraat Bankası, mülkiyeti kendisine ait olan, tamir-restorasyonu karşılığında 2003'te 5 yıllığına kira verdiği bina yüzünden Şişli Belediyesi'yle mahkemelik oldu. Banka, kirayı ödemediği gerekçesiyle Şişli Belediyesi'ni mahkemeye verdi. Banka'nın gerekçesine karşı çıkan Şişli Belediyesi ise uyarlama ve kira tespit dava açtı. Şişli'nin göbeğinde bulunan tarihi bina, beş yıl süren tadilat, son iki yıldır da devam eden davalar nedeniyle atıl bir vaziyette bekliyor.
İsmi Hisar Palas olarak geçen 116 kapı numaralı bina, 19'uncu yüzyılda inşa edilmiş. Halaskargazi Caddesi üzerindeki en büyük ölçekli binalardan biri de olan yapı, 7 katlı ve bürüt 3 bin 309 metrekare büyüklükte. Tarihi bina, Harbiye'den Şişli tarafına giderken caddenin sağ tarafında, Atatürk Müzesi'ne 150-200 metre uzaklıkta bulunuyor. Karşısında ise eskiden Mecidiyeköy Vergi Dairesi olarak kullanılan binayla Darty mağazası var. Söz konusu binanın bir bölümü de caddenin hemen sağında bulunan Ebe Kızı Sokak üzerinde bulunuyor.
Üniversite ve holdingler binayı istiyor
Restorasyonu biten bina, aslında şu an kullanıma hazır durumda. Fakat son iki yıldır da Ziraat Bankası'yla Şişli Belediyesi arasında süren davalar nedeniyle atıl bekliyor. Gayrimenkul fiyatlarının bir servet değerinde olduğu Şişli gibi bir semtte yıllardır bomboş bir vaziyette bekleyen bina ne satılabiliyor ne de kiraya verilebiliyor.
Görüştüğümüz bir gayrimenkul değerleme uzmanı, binanın ekspertiz değerinin en az 8-8.5 milyon TL civarında olduğunu belirtiyorlar. Uzman, "Böyle bir binanın aylık kirası 50 bin TL'den aşağı olmaz" diye konuşuyor.
Cadde üzerindeki en büyük ve yenilenmiş binalardan biri olan yapı, göz dolduran ince işçiliğinin yanı sıra boş olmasıyla da hemen dikkat çekiyor. Bu nedenle de binanın birçok taliplisi çıkıyor. Öğrendiğimize göre cadde üzerindeki en kıymetli yapılardan olan tarihi binayı satın almak ve kiralamak isteyen birçok üniversite, özel okul, hastane ve holding var.
1999'da bombalanmıştı
Ziraat Bankası'nın mülkiyetinde olan bina, uzunca süre Başkanlık Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı olarak hizmet vermişti. 10 Eylül 1999'da konulan zaman ayarlı bombanın patlaması sonucu binada büyük çaplı maddi hasar meydana gelmiş, müşteşarlık da buradan taşınmıştı.
2003 yılına kadar hasarlı bir şekilde bekleyen binaya Şişli Belediyesi Başkanı Mustafa Sarıgül, bazı müdürlüklerinin burada çalışması ve kültür merkezi olarak kullanmak üzere talip olmuştu. Buranın bombalanması sonucu oluşan hasarın giderilmesi ve restorasyonu karşılığında Ziraat Bankası'ndan kiralamıştı. Binanın kullanımı konusunda Anıtlar Yüksek Kurulu'ndan gerekli izni alan belediye binada tadilat yaptıracak ve karşılığında 5 yıllığına burayı kullanacaktı.
5 yıl tadilat sürer mi?
Bina nedeniyle mahkemelik olan taraflar birbirlerini suçluyor. İki yıl önce kirayı ödemediği gerekçesiyle Şişli Belediyesi'ni mahkemeye verdiklerini doğrulayan Ziraat Bankası yetkilileri, "2008'de Şişli Belediyesi'yle yaptığımız sözleşme bitti. Belediye bir yıl daha sözleşmeyi yeniledi. Fakat altı yıldır kira parasını ödemiyorlar. Biz de bunun üzerine tahliye davası açtık" diyorlar.
Yetkililer, Şişli Belediyesi'nin devleti zarara uğrattığını ve tadilatı ağırdan aldıklarının iddia ederek, "Beş yılda tadilat mı olur, yeni bina yapmak bile daha kısa sürüyor" diyorlar.
Biz restore ettik, Ziraat kaymağını yemek istiyor
Şişli belediyesi tarafı ise Ziraat Bankası'nın kirayı ödemeği yönündeki açıklamalara karşı çıkıyor. Tadilatın uzun sürmesi ardından kira sözleşmesinin süresinin bitmesi ve açılan davalar nedeniyle binayı kullanamadıkları söyleyen Şişli Belediyesi yetkilileri ise, "Beş yıldır binayı aslına uygun restore etmek için büyük çaba harcadık. Ziraat Bankası tarafı, bizim restore ettiğimiz bu binanın kaymağını yemeğe çalışıyor. Bu nedenle bize dava açtıklar" diyor.
Binanın tadilatını öngörülen sürenin çok üstünde bitirilebildiğini belirten yetkililer şöyle devam ediyor:
"2003'te kiralamadan evvel keşif yapılmıştı. Fakat ardından harcama kalemlerindeki artış,kira sözleşmesine esas alınan keşfin fiili durumu yansıtmaktan uzak olması sebebiyle tadilat süresi uzadı. Binayı aslına uygun inşa etmek için öngörülen sürenin üstünde ve miktarda para harcandı. Bu hususu Ziraat Bankasına ileterek sulhen çözmeye çalıştık. Ancak onlar kira sözleşmesinin bittiği gerekçesiyle, bu talebimize olumsuz yanıt verdiler; tahliye ve yeni dönem için kira alacağı davası açtılar."
2003 yılında binayı aylık 16 bin 282 TL kiraya veren banka, 2008'de yeni dönemde ise, 51 bin 450 TL talep etmiş. Bankanın bu talebine karşı çıkan Şişli Belediyesi de bunun üzerine yaptıkları tadilat masrafını kira sözleşmesine yeniden uyarlanması için uyarlama ve kira tespit davası açmış.
Asıl bizim Ziraat'ten alacağımız var...
2003'te keşif yapıldığında tadilatın kısa sürede bitirileceği ve öngörülen tadilat miktarının da 900 bin ile 1 milyon TL arasında olduğunu belirten yetkililere göre asıl problem keşfin özensiz yapılmasından kaynaklanıyor. "Keşifte öngörülen sürenin aksine tadilat 5 yılda bitti. Öngörülen tadilat miktarının çok üzerinde, yaklaşık 2.5 milyon TL civarında masraf yaptık" diyorlar.
Asıl Şişli Belediyesi'nin Ziraat Bankası'ndan alacaklı gözüktüğünü belirten yetkililer, "Eğer mahkeme sonucunda 2.5 milyon TL masraf yaptığımız ortaya çıkarsa bu kira süresi olarak 12.5 yıla tekabülü ediyor. Yani 2016-2017 yılına kadar orada kiracı olarak kalabileceğimiz, alacağımız olduğunu anlamına geliyor" şeklinde konuşuyor.
Davanın lehlerine sonuçlanmasını beklediklerini söyleyen yetkililer bu durumda belediyenin bazı birimlerinin binaya taşınacağını ifade ediyor. Binanın tadilatının çok büyük oranda bittiğini söyleyen yetkililer ufak birkaç rötuş dışında kullanıma hazır halde olduğunu da ekliyor. Şimdi her iki taraf davanın sonuçlanması bekliyor. Uyarlama davası sonucunda mahkemenin vereceği karara göre Şişli Belediyesi'nin Ziraat'e kira borcunun olup olmadığı anlaşılacak.
Hürriyet Emlak