Eski maden ocakları hafriyat alanı oluyor!
İstanbul'da Karadeniz'in kıyısına kurulacak yeni şehirle ilgili çalışmalar başlıyor. Büyükşehir Belediye Meclisi, Arnavutköy, Durusu, Bolluca ve Yeniköy'deki taşocaklarının bulunduğu alanların hafriyat ve dolgu malzemesiyle doldurulması kararı görüşecek
İstanbul'da Karadeniz'in kıyısına kurulacak yeni şehirle ilgili çalışmalar başlıyor. Büyükşehir Belediye Meclisi, Arnavutköy, Durusu, Bolluca ve Yeniköy'deki taşocaklarının bulunduğu alanların hafriyat ve dolgu malzemesiyle doldurularak rehabilitasyona hazır hale getirilmesi ile ilgili kararı görüşecek. Taş ocaklarının kapatılarak, yeni şehrin bu bölgede oluşturulması planlanıyor.Kanalistanbul projesinin ayrıntıları giderek netleşiyor. Yıllarca maden sahası ve taşocağı olarak kullanılan Arnavutköy, Durusu, Bolluca ve Yeniköy'deki alanlar hafriyat sahası olarak tanımlanacak. Geçtiğimiz pazartesi günü ek teklif olarak sunulan Büyükşehir Belediyesi çevre Koruma Müdürlüğü'nün önerisi, Meclis'in onayından sonra yürürlüğe girecek. Kararın ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Avrupa yakasında kurulacak yeni şehir için ilk adım atılmış olacak. Hafriyat alanı ilan edilecek olan eski maden ocakları yapılacak düzenlemelerle birlikte konut, alışveriş-fuar merkezi, spor alanı ve rezidans yapımı için uygun hale getirilecek. Hafriyatlarla rehabilite edilecek taşocakları bölgesi ve Karadeniz kıyılarına yeni bir şehir kurulacak. Uskumruköy, Gümüşdere ve Kısırkaya'daki eski taşocakları bölgesinde yeni bir şehir yükselecek. Binlerce konut ve yaşam merkezinin kurulacağı bölgede turizm amaçlı onlarca tesis yapılacak. Karadeniz'de yeni bir sahil kenti kurulması hedeflenen projenin en önemli özelliği 3. köprü güzergahında bulunması ve İstanbul'un altında deprem fay hattı bulunmayan sağlam yapıya sahip bölgelerinden biri olması. İstanbul'un zemin yapısı ve fay hatlarına göre çıkarılan deprem risk haritalarına göre Karadeniz sahilinde kurulacak yeni şehir 3. risk bölgesinde bulunuyor. Bölgenin zemini kayalık ve fay hattı geçmeyen bir alan özelliğine sahip. Karadeniz sahilinde inşa edilecek yeni yerleşim merkezinde konutlar, rezidanslar, kruvaziyer limanı, havalimanı ve lüks ticaret merkezleri bulunacak.
Büyükşehir Belediyesi çevre Koruma Müdürlüğü 9 Mayıs Pazartesi günü tarafından verilen tekliflere göre Arnavutköy Bolluca, Yeniköy-Durusu hattındaki alanların inşaat yıkıntı ve hafriyat toprağı ile rehabilite edilmesi talep edildi. Maden İşleri Genel Müdürlüğü ile İl Özel İdaresi yetkisinde bulunan işlemin Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmesinin ardından dolgu yapma, zemin düzenleme çalışmalarına başlanacak. Terkos Gölü'nün kuzey kısmında 400 kilometrekarelik bir havza içerisinde farklı noktalarda bulunan kömür ve maden ocakları yıllar önce faaliyetlerine son verdi. Tarım, yerleşim ve sosyal donatı bölgesi olarak kullanılamayan bölgenin rehabilitasyonu için 3. köprü ile Kuzey Marmara çevre Otoyolu projesinden çıkarılan inşaat ve toprak getirilecek.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından çalışmaları devam eden kentin 1/25 bin ölçekli planlarında Karadeniz'in kuzeyinde Uskumruköy, Gümüşdere, Kısırköy bölgesinde taşocakları olarak kullanılan ancak işlevini tamamlamış atıl bölgede, yeni bir modern kent kuruluyor. İBB koordinatörlüğünde oluşturulan uzman ekip tarafından çalışmaları sürdürülen plan kapsamında, Karadeniz sahilinde yeni bir kent inşa edilecek. Üçüncü köprü üzerinden geçişi yapılacak olan tren yoluyla entegre edilecek bölge, hektar bazında mega projeler için planlandı. İstanbul'un turistik ve ekonomik çekim merkezi olacağı düşünülen yeni kentte, özellikle golf ve deniz turizmine yönelik yatırım planları dikkat çekiyor. Elektronik ortamda simülasyon çalışmaları tamamlanan projede; dev bir kruvaziyer limanı, Türkiye'nin en büyük prestijli konut ve rezidans, lüks bir ticaret merkezleri yer alıyor. Yaklaşık 70 kilometrekarelik alan üzerinde inşa edilecek yeni yerleşim alanıyla ilgili çalışmalar İstanbul'un planlarına da işlenecek.
Zaman/YASİN KILIç