Yeni Şirketler

Eski Şifa Yurdu Hastanesi yeniden satışta!

Ortaköy'deki 42 dönümlük arazi içerisinde yer alan eski Şifa Yurdu Hastanesi, üçüncü kez icradan satışa çıkarıldı

İstanbul Boğazı'nın en güzel konumuna sahip olan Ortaköy'deki 42 dönümlük arazi içerisinde yer alan eski Şifa Yurdu Hastanesi, üçüncü kez icradan satışa çıkarıldı. Alarko Holding'in kiracı olduğu binanın varisleri, mirası bölüşemedikleri için mahkemelik olmuşlardı. 317 milyon 992 bin lira üzerinden satışa çıkarılan arazinin açık arttırması 26 Nisan 2010 tarihinde gerçekleştirilecek.
İstanbul Boğazı'nın en güzel yerlerinden biri olan Ortaköy'deki eski Şifa Yurdu Hastanesi, yeniden satışa çıkarıldı. Alarko Holding ile Suriye Konsolosluğu'nun da kiracı olduğu binanın varisleri, mirası bölüşemedikleri için mahkemelik olmuşlardı. 41 bin 553 metrekare arazi üzerine kurulu olan Şifa Yurdu Hastanesi'nin ilk ihalesi 27 Temmuz'da gerçekleştirilmiş, ancak bu gayrimenkule alıcı çıkmamıştı. 317 milyon 992 bin lira bedelle satılacak olan arazinin ikinci ihalesi, 13 Ekim 2009 tarihinde İstanbul 10'uncu İcra Müdürlüğü'nde açık artırma usulüyle yapıldı. Bu gayrimenkule alıcı çıkmaması üzerine 23 Ekim'de aynı saatte ikinci artırma yapıldı ve taşınmaz yine satılamadı. Bunun üzerine davayı açan Onur Şifa konuyu yeniden yargıya taşıyarak ortaklığın giderilmesi davası açtı. Satış, 26 Nisan'da saat 14.00'te İstanbul 10. İcra Müdürlüğü'nde açık artırma yoluyla gerçekleşecek.
Arazinin geçmişi:
Arazinin sahibi ve Şifa Yurdu Hastanesi'nin kurucusu olan Asım Onur, hastaneye kızı Şifa'nın adını vermişti. Baba Asım Onur ölünce 42 dönümlük Boğaz manzaralı arazi çocukları Şifa Onur, Oğuz Onur ve İrem Katoğlu Onur'a kaldı.  Arazi üzerindeki ayrı bir binada oturan psikolog Şifa Onur, 2005 yılında arazinin satılarak mal paylaşımı yapılması için mahkemeye başvurdu. Ne var ki; açtığı bu dava ile ablası ile ağabeyini karşısında buldu.
Kedi yüzünden paylaşılamayan mülk
İstanbul Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvuran Şifa Onur, kardeşlerinin kendisine ortak malları ile ilgili olarak hesap vermemesi ve kendisine karşı kötü tavır içerisinde bulunmaları nedeniyle ortak malvarlıklarının paylaştırılması talebinde bulunmuştu. Bu davanın ardından bir süre sonra ağabey Oğuz Onur ile abla İrem Katoğlu Onur, soluğu mahkemede alarak kardeşlerinin akli dengesi yerinde olmadığını iddia ederek İstanbul 1'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'nden Şifa Onur'a mal varlığının idaresi konusunda yetkili olmak üzere bir vasi tayin edilmesini talep etmişlerdi. Kardeşler bununla da yetinmeyip, arazi içerisindeki 1.5 dönümlük alan üzerine kuru olan kedi barınağındaki 90 kedinin tahliye edilmesini de istemişlerdi. Davanın görüldüğü mahkeme, Şifa Onur'u akli dengesinin yerinde olup olmadığının tespiti için Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne sevk etmişti. Hastane Şifa Onur'un akıl sağlığının yerinde olduğu yönünde rapor verince de başa dönülmüş oldu.
Satışa sunulan  Ortakoy Sifa Yurdu Hastanesi'nin arazisi Beşiktaş  Ortaköy mahallesi, Muallim Naci caddesinde. 41 bin 553 metrekare üzerinde bahçeli hastane, köşk, bir buçuk masura su ve 12 daireli apartman bulunuyor. Taşınmaz; İBB Boğaziçi İmar Müdürlüğü Durum Bürosunun raporuna göre 1/1000 ölçekli Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi Uygulama İmar Planına göre "Koruya Katılacak Alanda", ve küçük bir kısmı da yolda kalmakta. Bu alanlarda kalan parsellerde geçici dahi olsa hiçbir inşaat yapılamayacak kaydı bulunuyor.
Ortaköy Şifa Yurdu Hastanesi'ne Muallim Naci Caddesinden girilen kapının devamındaki oto yol ile ulaşılan ön kısımda bulunuyor. Burası Alarko Holding binası olarak kullanılıyor. Ortakoy Sifa Yurdu Hastanesi'nin arazisinin çevresinde ise İstanbul Boğazı sahil yolu olan Muallim Naci Caddesi, Portakal Yokuşu Yolu, Naciye Sultan Sitesi ve Naile Sultan Sitesi Yolu bulunuyor. Araziye girebilmek için boğaz sahil yolundan iki, Portakal Yokuşu Sokak'tan da bir kapı bulunuyor. Taşınmaz üzerinden İstanbul Boğazı, 1.Boğaz Köprüsü, Çamlıca Tepesi ve Beylerbeyi Sarayı'nı panoramik Boğaz ve deniz manzarası ile görülebiliyor.
Parselin Muallim Naci Caddesinden girilen kapısı devamındaki oto yolu ile ulaşılan ön kısmında Ortaköy Şifa Yurdu Hastahanesi ismiyle inşa edilen binayı Alarko Holding kiracı olarak kullanıyor. Hastane başhekim lojmanı olarak inşa eden binada ise bu gün Suriye Arap Cumhuriyeti başkonsolosluğu tarafından kullanılıyor. Arazinin çevresi ise taş duvar ile çevrili.
Hüseyin BELİBAĞLI/emlakkulisi.com

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Onur Kardeşler'in Ortaköy arazisindeki savaşı sürüyor
Ortaköy'deki 42 dönümlük arazi içerisinde yer alan ve mirası bölüşememeleri nedeniyle vârislerin mahkemelik olduğu eski Şifa Yurdu Hastanesi'nin  arazisi  26 Nisan 2010 tarihinde İstanbul 10. İcra Müdürlüğü'nde bir kez daha açık artırma yoluyla satışa çıkarılacak. Alarko Holding'in yanı sıra Suriye Konsolosluğu'nun da kiracı olarak binalarının yer aldığı arazi için belirlenen tahmini değer 317 milyon 992 bin TL.
Vârisler arasında yıllardır süren anlaşmazlık nedeniyle 41 bin 553 metrekarelik arazi, daha önce iki defa açık artırmadan satışa çıkarılmıştı. İlk ihale, 27 Temmuz 2009'da gerçekleştirilmiş, alıcı çıkmamıştı. İkinci ihale ise 13 Ekim 2009'da yapılmış, ancak, taşınmaz aynı kaderi yaşamaktan kurtulamayarak yine satılamamıştı. Bu gelişmelerden daha önce iki kardeşi tarafından akli dengesinin yerinde olmadığı iddia edilerek vasi tayini istenen varislerden Onur Şifa, 2008'de `ortaklığın giderilmesi davası'nı açmış ve kazanmıştı.

Kavga 2005'te başladı
Şifa Yurdu Hastanesi'nin kurucusu olan Asım Onur, hayatını kaybedince 42 dönümlük Boğaz manzaralı arazi çocukları Şifa Onur, Oğuz Onur ve İrem Katoğlu Onur'a kaldı. Arazi üzerindeki ayrı bir binada oturan psikolog Şifa Onur, 2005 yılında arazinin satılarak mal paylaşımı yapılması için mahkemeye başvurdu. Ancak açtığı bu davada ablası ile ağabeyini karşısında buldu.

Dava Bakırköy'ü de gördü
İstanbul Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvuran Şifa Onur, kardeşlerinin kendisine ortak malları ile ilgili hesap vermemesi nedeniyle 2008'de ortak mal varlıklarının paylaştırılması talebinde bulundu. Bu davanın ardından bir süre sonra ağabey Oğuz Onur ile abla İrem Katoğlu Onur, kardeşlerinin akli dengesinin yerinde olmadığını iddia ederek İstanbul 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nden Şifa Onur'a mal varlığının idaresi konusunda yetkili olmak üzere bir vasi tayin edilmesini talep ettiler.
Davanın görüldüğü mahkeme, Şifa Onur'u akli dengesinin yerinde olup olmadığının tespiti için Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne sevk etti. Hastane, Şifa Onur'un akıl sağlığının yerinde olduğu yönünde rapor verince de başa dönülmüş oldu.
Tebernüş Kireçci