Eski site yönetimden kalan borçlar ne olur?
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, sitede yapılan incelemede eski yönetimin yeni yönetime 200 bin TL borç bıraktığı ve 43 bin TL'lik icra takibi olduğu, bu durumda ne yapılacağı soruldu.
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, sitede yapılan incelemede eski yönetimin yeni yönetime 200 bin TL borç bıraktığı ve 43 bin TL'lik icra takibi olduğu belirtilirken yeni gelen yönetimin borcun kat maliklerinden istediği ifade edildi. Okuyucu aidatlarını düzgün bir şekilde ödediğini bu nedenle çıkan borcu ödemek istediğini söyleyerek ne yapabileceğini sordu.
Öncelikle kat maliki endişesinde oldukça haklı çünkü aidatlarını zamanında ödüyorsa yeni borç altına girmek istemez. Fakat burada bakılması gereken şu konular bulunuyor. Site yönetiminin topladığı aidatlar nereye harcandı. Yani bir suistimal bulunup bulunmadığına bakılması gerekiyor.
Bu durumda eski yönetim için savcılığa suç duyurusunda yapılması, hem de biriken borç için takibi yapılması gerekiyor. Belki de eski yönetim diğer maliklerden aidatları toplayamadığı için borcunu ödeyemedi ve borçlar birikti. Bu durumda da aidatlarını ödemeyenler için icra takibi yapılması gerekecek. Ayrıca borçları üzerine aylık yüzde 5, yani yıllık yüzde 60 gecikme tazminatı eklenerek haklarında takip yapılacak. Yine borçlar ödenmezse kat maliklerin evlerine haciz uygulanması gerekecek.
Fakat bu çok uzun bir süreç olacağı için bu sürede sitenin borcu gecikme faizi nedeniyle daha da büyüyecek. Bu nedenle yeni yönetim toplantı yaparak borcu kat maliklerinden tahsil edip borcun büyümesini engelleyecek. Kat maliklerinden alınan para sonraki aidatlara mahsup edilecek. Yani borcun büyümesinin engellenmesi alınan para sonraki aidat dönemlerinden indirim yapılacak. Borçludan kat mülkiyeti ile ilgili aidatların tahsili için yapılan takipte aylık yüzde 5 gecikme tazminatı talebinde bulunabilir. Yanlışlıkla aylık yüzde 5 faiz denilirse, borçlunun itirazı durumda aylık yüzde 5 faiz hesaplanmaz, yıllık yüzde 9 faiz hesaplanır. Yani faiz farklı şey gecikme tazminatı farklı durum.