Kent Haberleri

Eskişehir-Balıkesir ray hattı Bolonya modeline göre yapılacak!

Alstom firması, "projelerin kapasiteleri ve bazı alt ekipmanları farklı olmakla beraber Afyon'daki kontrol merkezinde bulunacak sistemin, genel anlamda Bolonya'daki ile aynı" olduğunu bildirdi ...


 Eskişehir-Kütahya-Balıkesir arasındaki demiryolu hattının modernizasyonunu üstlenen Fransız firması Alstom'ün yetkilileri, hattın kontrol merkezinin kurulacağı Afyon'da, İtalya'nın Bolonya kentindeki süper-entegre sinyalizasyon sisteminin daha küçük ölçekte bir benzerinin olacağını açıkladı. 


     Enerji iletimi ve demiryolu taşımacılığının önde gelen firmalarından Fransız Alstom, 2011 yılında TCDD ile yaptığı sözleşme karşılığında 89 milyon avro bedelle üstlendiği Eskişehir-Balıkesir demiryolu hattının modernizasyonu kapsamında Afyon'a kuracağı kontrol merkezinin, büyük örneği olan Avrupa'nın ilk ve en büyük süper-entegre kontrol merkezlerinden Bolonya Kontrol Merkezi'ni, aralarında AA'nın da bulunduğu gazetecilere açtı. 


     Coğrafi konumu nedeniyle İtalya'da, kuzey-güney ve doğu-batı ekseninde önemli bir kavşak noktası olan Bolonya'da, 2009 yılında faaliyete geçen ve 100 milyon avroya mal olan kontrol merkezinde 600 farklı sinyal, 350 makas motoru, bin 400 ana yol, bin 700 manevra yolu, istasyon trafiğine ilişkin bilgiler, son teknolojiyle hazırlanan sistemde anlık şekilde dev ekranlara yansıtılıyor. 


     Bolonya'daki merkezin Alstom'un bu zamana kadar yapmış olduğu en büyük sinyalizasyon sistemi olduğu bilgisini veren yetkililer, "Projelerin kapasiteleri ve bazı alt ekipmanları farklı olmakla beraber Afyon'daki kontrol merkezinde bulunacak sistemin genel anlamda Bolonya'daki ile aynı olduğunu söyleyebiliriz. Eskişehir-Kütahya-Balıkesir arasındaki yaklaşık 350 kilometre uzunluğundaki bu hat Afyon'da kurulacak kontrol merkezinden kontrol edilecek" ifadesini kullandı. 


     Alstom yetkilileri, Eskişehir-Balıkesir projesinin anklaşman sisteminin yaklaşık olarak bin 800 farklı baliz, 560 farklı sinyal, 210 makas motorunu kontrol edeceğini, Bolonya'nın bir küçük örneği olduğunu dile getirdi. 

     

     -Trenleri uzaktan durdurabilen sistem- 

     

     Kütahya'yı da içine alan Eskişehir ile Balıkesir arasındaki 328 kilometrelik demiryolu hattının kontrol noktasının Afyon'da olacağını açıklayan Fransız firması yetkilileri, sözleşmenin bu hatta, Avrupa Demiryolu Trafiği Yönetim Sistemi ve Avrupa Tren Kontrol Sistemi (ERTMS/ETCS[1]) 1. ve 2. seviyelerine dayanan ''ATLAS'' sinyalizasyon sisteminin, ''Smartlock'' elektronik anklaşmanın ve entegre kontrol merkezi ''Iconis'' donanımının adapte edilmesini kapsadığını anımsattı. Yetkililer, Eskişehir - Balıkesir projesi, Türkiye'de ERTMS 1. ve 2. seviye tren koruma ve kontrol sistemleri ile donatılacak ilk konvansiyonel hat olacağını belirtti. 


     Yetkililer, tıpkı Bolonya'da olduğu gibi Afyon'daki merkezde de trenlerin seferlerini anlık izleyen, duruma göre uzaktan durduran ya da anında güzergah tayin eden Iconis sisteminden yararlanılacağını, bu yeni sinyalizasyon sistemiyle TCDD'nin, Eskişehir - Balıkesir arasında 160 kilometre/saat'e kadar olan hızlarda demiryolu hizmetlerini etkin ve kesintisiz bir şekilde yönetebileceğini kaydetti. 


     Sözleşme uyarınca Alstom, projeyi 2014 yılının Kasım ayında hayata geçirecek. 

     

     -"Türkiye'de demiryolu pazarı sürekli gelişiyor"- 

     

     Türkiye'de son yıllarda demiryolu pazarının iyice geliştiğine ve bunun kendi şirketleri için de büyük önem arz ettiğine dikkati çeken Alstom yetkilileri, İstanbul'u Alstom Transport'un Ortadoğu ve Afrika merkezi haline geldiğini söyledi. Bölge merkezinin İstanbul olmasının, firmanın mühendislik, tasarım ve üretim için Türkiye'ye ayıracağı kaynağın da artacağı anlamına geldiğini ifade etti. 

     

AA