27 / 04 / 2024

Eskişehir ETİ Arkeoloji Müzesi 10 yıl sonra yeniden açıldı!

Eskişehir ETİ Arkeoloji Müzesi 10 yıl sonra yeniden açıldı!

Eskişehir ETİ Arkeoloji Müzesi 10 yıl sonra yeniden açıldı. Müze, dijital gösterimlerle zenginleştirilmiş bir arkeoloji gezisi sunuyor. Bundan öncesinde ise sadece bir kısmını sergileyebiliyordu.....



 Eskişehir, arkeolojik birikimini, bina yetersizliği sebebiyle, 10 yıldır depolarda bulunduruyordu. Bundan öncesinde ise sadece bir kısmını sergileyebiliyordu. Ancak önceki gün kapılarını açan Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi, şehir ve çevresinden gelen 22 bin arkeolojik eserin sergilenmesine imkan sağlıyor. Hem de dijital teknolojiden destek alarak. Türkiye'nin özel sektör desteğiyle hayata geçen ilk arkeoloji müzesi olma özelliği taşıyan müzede, 7 bin yıllık geçmişe uzanan eserler, dijital ekranlarda tanıtılıyor ve bilgisayar destekli oyunlarla tarihte gezinti yapılabiliyor. Mesela müzedeki dijital ekranlar ve bilgisayar oyunlarıyla M.Ö 500 dönemindeki bir köy gezilebiliyor ya da eski bir mezarın içi görülebiliyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki akşam katıldığı bir törenle açılan müze, sadece bir arkeoloji müzesi olarak kalmak niyetinde de değil. Müzede görevli arkeolog Bülent Okta, 'Süreli sergilerle burayı canlı tutmak istiyoruz. Akşam saat 17.00'de kapanan bir yer olmayacak. Müzede heykel, resim sergileri hatta çağdaş sanat sergilerine de yer verilmesi planlanıyor,' diyerek müzenin hedeflerini anlatıyor.

HALKIN İLGİSİ YOĞUN
Dijital sistemi hazırlayarak, günümüz bilgisayar oyunlarındaki teknolojiyi, arkeoloji müzesine aktaran ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Refik Toksöz ise 'Hologramlar ya da dijital teknolojiler 'Acaba sergilenen eserlerin önüne geçer mi' diye soranlar oldu. Oysaki biz, bunu eserlerin daha iyi tanınabilmesi için hazırladık. Gördüğünüz bir eserin detaylarını ve önemini ekranlara dokunarak inceleyebiliyorsunuz,' diyor. Eskişehir, arkeolojiyle içi içe bir kent. Halkın ilgisi ilk günden yoğun. Önceki gün açılan fakat pazar olması sebebiyle dün kapalı olan müzenin önünde gezmek için gelen bir kalabalık bulunuyordu. Bunda şehirde arkeolojinin uzun süredir gündemde olması ve Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi'nin açılışının 10 yıldır beklenmesinin de etkisi var. Eskişehir'de ilk arkeoloji müzesi 1945'te Eskişehir Alaeddin Camii'nde bir depo müze olarak kurulmuş. 1974 yılında Akarbaşı Mahallesi, Atatürk Bulvarı'nda yapılan yeni binasında çalışmalarını sürdürmüş. Ancak müze binasının yetersiz kalması ile 2001 yılında müze binası, ziyarete ve bilimsel çalışmalara kapatılmış.
Sabah/FİSUN YALçINKAYA


Geri Dön