Turizm

Eskişehir gözünü yaşlı turizmine dikti!

2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti olan, bir süre önce "Türk Dünyası Yaşlanma Sempozyumu"na ev sahipliği yapan Eskişehir'de, sağlık turizmi kapsamında yaşlılara yönelik hizmetlerin geliştirilmesi planlanıyor.

Geçen yıl "Türk Dünyası Kültür Başkenti" olan, bir süre önce "Türk Dünyası Yaşlanma Sempozyumu"na ev sahipliği yapan Eskişehir'de, sağlık turizmi kapsamında yaşlılara yönelik hizmetlerin geliştirilmesi planlanıyor


Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, şehrin, sağlık turizminin geliştirilmesi açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu bildirdi. 


Tuna, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti olan kentte kogre ve sağlık turizminin geliştirilebileceğini söyledi.


Şehrin, coğrafi konumu ve Yüksek Hızlı Tren güzergahında bulunması sebebiyle Ankara ve Konya gibi yerlere ulaşımın kolaylıkla mümkün olduğunu dile getiren Vali Tuna, termal turizm alanında da büyük bir kapasite bulunduğuna dikkati çekti.


Bu özellikleri nedeniyle Eskişehir'in sağlık turizminin geliştirilmesi açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Tuna, şu değerlendirmelerde bulundu:


"Hem dünyada hem de ülkemizde nüfus giderek yaşlanıyor, insan yaşamı uzuyor. Bu da beraberinde yaşlıların tedavisi, bakımı ve rehabilitasyonu sorunlarını getiriyor. Termal turizm önemli bir avantaj olmakla birlikte tek başına yeterli değil. Çok amaçlı merkezlerin de gündeme gelmesi gerekiyor.  Bunlar yaşlı kreşi şeklinde olabilir. Bizim hedef kitlemiz 65 yaş ve üzerindekiler. Buralarda bakıma ve rehabilitasyona muhtaç hastaların misafir edilmesi planlanıyor. Bu kişiler bir taraftan tedavi görürken diğer taraftan şehrin çevresindeki tarihi ve kültürel mekanları ziyaret edebilir."


Bu hizmetlerin sağlık turizmi içinde ayrı bir alan olarak değerlendirilebileceğini bildiren Vali Tuna, "Yaşlanan gelişmiş toplumların ihtiyacı olarak, ileri yaştaki kişileri sağlık ve sosyal açıdan rahat ettirecek bir projeden söz ediyoruz" ifadesini kullandı.


Tuna, kentin gerek kamu ve üniversite gerekse özel hastaneler bakımından geniş imkanlara sahip olduğunu söyledi.


-"Uzmanların rehberliğinde projeler yürütülecek"


Geriatrik Hematoloji Derneği'nce kısa bir süre önce şehirde düzenlenen, Türk Cumhuriyetlerinden uzmanların katıldığı, "Türk Dünyasında Sağlıklı Yaşlanma Sempozyumu"nda bu konuların ele alındığını anlatan Tuna, toplantıda, uzmanların rehberliğinde yürütülebilecek projeler üzerinde durulduğunu bildirdi.


Eskişehir Valisi Tuna, Türkiye'nin geniş bir coğrafyaya hitap ettiğini, Ege ve Akdeniz'in deniz turizmi ile bilindiğini, Eskişehir'in ise doğa ve kültür turizmi alanında geliştirilmesinin hedeflendiğini kaydetti.


-"Toplantıdan elde edilen çıktılar yetkili makamlara sunuldu"


Geriatrik Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan da, sağlık hizmetlerinde yaşanan gelişmeler ve tedavi olanaklarının artması nedeniyle dünya nüfusunun giderek yaşlandığını, bu durumun Türkiye için de söz konusu olduğunu bildirdi.


Eskişehir Valiliği'nin desteğinde, Osmangazi Üniversitesi ve TÜRKSOY'un işbirliği ile düzenlenen "Türk Dünyasında Sağlıklı Yaşlanma Sempozyumu"nda sağlıklı yaşlanma konusunun masaya yatırıldığını anlatan İlhan, toplantıda, farklı kesimlerin deneyimlerini paylaştığını ve ortak paydada buluşma imkanı sağlandığını söyledi.


Prof. Dr. İlhan, oluşturulan çalışma grupları vasıtasıyla Türk dünyasındaki uygulamalar, sağlık turizmi alanındaki gelişmeler, yardımcı sağlık personeliyle ilgili sorun ve beklentiler, evde bakım ve palyatif bakım konularının enine boyuna tartışıldığını ifade ederek, toplantıdan elde edilen çıktıların yetkili makamlara sunulduğunu söyledi.


AA