Kent Haberleri

Eskişehir ilk arsa tahsisleri ile hızlı bir gelişme trendine girdi!

Eskişehir önemli bir sosyoekonomik evrim geçirdi. Eskişehir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Özaydemir, Şehirdeki büyük dönüşümün son yıllarda daha çok hissedildiğini söyledi..

DÜNYA ekonomisi son 40 yıllık dönemde önemli sanayileşme hamlesi yaparken, Eskişehir de önemli bir sosyoekonomik evrim geçirdi. Şehirdeki büyük dönüşümün son yıllarda daha çok hissedildiğini kaydeden Eskişehir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Özaydemir, artan ticaret, teknolojinin hayatımıza daha fazla nüfuz etmesi, e-ticaretin hızla yaygınlaşması ve yeni ileri teknolojilerin ortaya çıkması bakımından büyük bir değişimin yaşandığı en önemli tarihsel dönemlerden birini yaşadıklarını söyledi. 


HIZLI BİR GELİŞME TRENDİ VAR

Eskişehir'in uzun yıllar kamu sanayi , yatırımları ve bazı özel sektör yatırımlarının karşılıklı etkileşimiyle geliştiğine dikkat çeken Özaydemir, Eskişehir Sanayi Odası'nın (ESO) 1968 yılında kurulmasının, ardından 1973 yılında Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde ilk arsa tahsislerinin yapılmasıyla hızlı bir gelişme trendine girdiklerini belirtti. 


Sanayileşmeyi, ekonomik ve sosyal kalkınmanın en önemli aracı olarak gören Eskişehir'in yerel sermayenin akılcı ve ileriyi gören işbirliği sayesinde son 25 yıllık dönemde büyük bir dönüşüm geçirdiğini vurgulayan Özaydemir, sözlerini şöyle sürdürdü: " 1989 yılında 281 olan ESO'nun üye sayısı bugün 672'ye ulaşmıştır. 


Aynı dönemde üye kuruluşlardaki çalışan sayısı 30 binden 56 bin kişiye, sanayi kuruluşlarının ihracatı 226 milyon dolardan bugün 2,2 milyar dolara, ihracatçı firma sayısı 40'lardan 130'a çıkmıştır. Eskişehir OSB'de 1990 yılına kadar 1.9 milyon m2'lik bir alan yatırımcılara tahsis edilmişken, o tarihten bugüne kadar Eskişehir OSB'de 15 milyon m2 arazi yeni yatırımlara tahsis edilmiştir. 1989 yılında bölgede fiilen üretimden bulunan tesis sayısı 72 iken, bu sayı bugün 455'e ulaşmıştır. Bölgedeki inşaat ve proje aşamasındaki firmaları da bu sayıya ilave ettiğimizde, bölgedeki tesis sayısı 550'ye çıkmaktadır. Aynı dönemde bölgedeki sanayi kuruluşlarındaki çalışan sayısı ise 15 bin kişiden, bugün 37 bin kişiye çıkmıştır. Bugün sadece Eskişehir OSB'deki sanayi kuruluşlarının gerçekleştirdiği ihracat tutarı yıllık 1,2 milyar doları geçmektedir." 


Hedeflere ulaşmak için katkı sağlayacak

EKONOMİDE yaşanan gelişmeleri değerlendiren Savaş Özaydemir, şöyle konuştu: "Dünya ekonomisindeki hızlı ve çalkantılı gelişmelere karşın Eskişehir Sanayi Odası öncülüğünde, son 25 yıllık dönemde ilimiz sanayinin çok sayıda yatırım ve projelerle rekabet gücümüzü arttırarak, emin ve planlı adımlarla büyük bir dönüşüm yaşadığını görmekteyiz. Geçmişten gelen büyük ve köklü birikimiyle Eskişehir sanayinin, Türkiye'nin 2023 yılı hedeflerine ulaşmak konusunda daha fazla katkı sağlayacak, Eskişehir'in bugün olduğu gibi gelecekte de ülkemizin en önemli sanayi merkezlerinden biri olmayı devam edecek ve sanayileşerek kalkınma ilkesinin bayraktarlığını yapmaya devam edecektir."


Eskişehir kabına sığmıyor

 ESKİŞEHİR sanayinin daha rekabetçi bir yapıya kavuşması için çalıştıklarını anlatan Savaş Özaydemir, "Sanayinin daha hızlı gelişimi için bu projeler hayata geçirilirken, aynı zamanda kabına sığamayan ve uzun yılların getirdiği sanayi kültürü ile belli alanlarda uzmanlaşan sanayimizi, yeni hedeflere yönlendirebilmek içinde kümelenme çalışmalarına son yıllarda büyük ağırlık verdik. Havacılık sektörü, raylı sistemler sektörü ile seramik sektöründe başarılı işlere imza atmaya başlayan üç sanayi kümesinin kurulmasına öncülük ettik. Kurduğumuz kümeler başarılı çalışmaları, yürüttükleri UR-GE projeleri, uluslararası alanda aldıkları derecelerle sanayimizin gelişimine büyük katkı sağlamaktadırlar" dedi. 


Hürriyet