Kentsel Dönüşüm

Eskişehir Sanayi Sitesi'ndeki dönüşümde son durum!

Eskişehir’in en büyük kanayan yaralarından birisi Teksan Sanayi Sitesi diğeri ise Sanayi Çarşı’sı idi. Teksan’da Tepebaşı Belediyesi bir adım attı. Ancak Teksan’daki mülk sahipleri atılan adım karşılığında ikinci bir adımı atamadılar.

Eskişehir’in en büyük kanayan yaralarından birisi Teksan Sanayi Sitesi diğeri ise Sanayi Çarşı’sı idi. Teksan’da Tepebaşı Belediyesi bir adım attı. Ancak Teksan’daki mülk sahipleri atılan adım karşılığında ikinci bir adımı atamadılar.


Bu nedenle Eskişehir’in en gözde yerlerinden birisi olan Teksan Sanayi Sitesi mezbelelik bir şekilde yapılacak düzenlemeyi bekliyor.


Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ile daha önce görüştüğümde Teksan Sanayi Sitesi’nin Kentsel Dönüşüm kapsamı içerisinde olduğunu söylemişti.


Diğeri ise mevcut sanayi çarşısı…

Sanayi Çarşısı da Kentsel Dönüşüm kapsamında. Büyükşehir Belediyesi Sanayi Çarşısında kendi uhdesinde olan ‘Kentsel Dönüşüm’ yetkisini Odunpazarı Belediyesi’ne devretmişti.

Odunpazarı Belediyesi’nin bir önceki başkanı Burhan Sakallı ise, Büyükşehir’den aldığı yetki ile Sanayi Çarşısı’nda yeni bir imar planı yapılması için gerekli çalışmayı başlatıp çarşıdaki esnaflar, dükkan sahipleri ile toplantılar yapmıştı. Ancak Başkan Sakallı’nın başkanlığında atılan adımlar arkasından gelen yerel seçim ile birlikte duraklama devresine girdi.

 

KİMSE MAĞDUR OLMAMALI

Mart 2014 yılında yapılan yerel seçimlerde Odunpazarı Belediye Başkanı seçilen Kazım Kurt, göreve geldiğinde kucağında ‘Sanayi Çarşısı’nın dönüşüm sorununu buldu. Başkan Kurt, tıpkı geçmişte Burhan Sakallı’nın yaptığı gibi Sanayi Çarşısı’nda işyeri bulunan mülk sahipleri, esnaflar ve esnafların bağlı oldukları odaların başkanları ile toplantılar yaptı. Yapılan toplantılar ve anketlerle mülk sahipleri ile esnafın istekleri belirlendi. Yani kimsenin mağdur olmaması konusunda bir uzlaşma sağlandı. Bu uzlaşma doğrultusunda Odunpazarı Belediyesi Sanayi Çarşı’sı için özel bir plan yaparak Büyükşehir Belediye Başkanlığına gönderdi.

 

İŞİN YÜZDE 40’I TAMAMLANDI


Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, küçük sanayi sitesi içerisinde oluşturulan Kentsel Dönüşüm Ofisi’nde küçük sanayi esnafıyla kahvaltıda buluştular. Bu buluşmada Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Sanayi Çarşısı’nda gelinen son noktayı anlattı.


Kanuna göre de uzlaşma yapılan esnaflar uzlaştıktan sonra 15 gün içinde işyerlerini boşaltıp yeni sanayi çarşısına gidecek.


2016 yılının başı itibarıyla Sanayi Çarşısının dönüşümde yüzde 40’a gelinmiş. Bu önemli bir aşama. Tabii ki işin zor kısmı 1/5000’lik planlar. Büyükşehir Belediyesi’nde bekleyen planlara bazı itirazlar var. Özellikle AK Parti’li Belediye Meclis üyeleri ‘kişilere has özel düzenleme yapıldı’ iddiaları üzerine planlar üzerinde özel inceleme yaptıkları şeklinde duyum aldım.


Ben ihtimal vermiyorum. Çünkü Odunpazarı Belediyesi gizli saklı bir iş yapmıyor. Yaklaşık 3 yıldır atılan her adımdan gerek sanayi çarşısındaki esnaflar ile mülk sahipleri bilgilendiriliyor. Yine de var ise yapılan bir haksızlık elbette ki giderilmeli.

 

“GEÇMEZSE PROGRAMINIZ NE OLACAK?”

Başkan Kurt’un sanayi çarşısı esnaflarıyla yaptığı toplantıda iki farklı görüş çıkmış.

Oto Sanayiciler Kooperatifi Başkanı Adnan Karamanlı,”Buranın 1/5000’lik planları Büyükşehir Belediyesinin meclisinde. Mecliste de Ak Parti de çoğunlukta. 1/5000’lik planı Ak Parti geçirecek mi? Diyelim ki Ak Parti bunu geçirmedi bu durumda burayı yine kaldıracak mısınız? Ak Parti’den gelen duyumlarımıza göre de bu planlar meclisten geçmeyecek gibi. Oradan geçmezse sizin programınız ne olacak?” diye sormuş.

 

“BU KARAR MECLİSTEN GEÇER”

Tornacılar ve Tamirciler Odası Başkanı Halil Kılıç, gerçekleştirilen toplantıda yaptığı konuşmasında, “Burada kimin dükkânı var, kimin dükkanı yok bunlar tespit edilmiş durumda. Hem belediye tarafından, hem bizden. Kişilerin 2-3 dükkanı olabilir. Bizim Yunusemre Kooperatfinde uyguladığımız hiç dükkânı olmayan ama burada esnaflık yapan kişileri kapsıyor. Bu bölgenin yüzde 78’i Tornacılar ve Tamirciler Odası üyesi. Bir aksilik olacağını zannetmiyorum. Büyük ihtimalle buradaki esnaf arkadaşlarımızın doğrultusunda belediyenin veya bu alanların, bölgelerin içinde kaldığından dolayı, burada kimse mağdur olmadan bu iş gerçekleşecek gibi görülüyor. Ak Parti meclis üyeleriyle de görüşmelerimiz oluyor. Gelecek mecliste bu kararın geçeceğini düşünüyorum” demiş.


İki ayrı görüş söz konusu. Amaç bağcıyı dövmek olmamalı. Üzüm yemek ise sanayi çarşısındaki esnaflarda, işyeri sahipleri de belediyeye yardımcı olur ise, Sanayi Çarşı’sı sorunu çözülebilir.


Ben yapılan projelerden sanayi esnafının memnun olduğunu düşüyorum. Sanayi Çarşısı projesine ilk adım atıldığında bazı sıkıntılar söz konusu idi. Bugün ise gelinen son noktadan memnunlar.

 

SİAD’lar önemli projelere imza atıyor

Eskişehir’de geçmişte SİAD’lardan bir tek “ESİAD” vardı. Eskişehirli sanayici ve iş adamları da ister istemez ESİAD’a üye oluyordu.


Ancak son yıllarda yeni kurulanlarla SİAD’ların sayısı arttı. İyi ki de sayıları artmış. Hem bir birleri arasında bir rekabet başladı hem de üretilen proje ve yardım eli bekleyen çok sayıda ulaşılmaya başlandı.Önemli projelere imza atıyorlar.


Geçtiğimiz günlerde ESİAD Başkanı Aydın Bandırma ziyaretimize gelmişti. Bandırma, ESİAD olarak yaptıkları faaliyetleri özetleyerek anlattı. Yaptıkları hizmetler takdire şayan.


ESGİAD’ın çalışkan, üretken ve genç Başkanı Serkan Zengin ile birkaç kez sohbet etme şansım oldu. Eskişehir’de adım atmadık mahalle bırakmamışlar. Yaptıkları ve hayata geçirdikleri projeleri anlatınca,”Bu kadar proje ve hizmeti gerçekleştirmek için işinizden, eşinizden, dinlenme ve eğlenceye ayıracak zamanınızı bu projelere ayırdığınız görülüyor. Sizi ve yönetim kurulundaki tüm arkadaşlarınızı kutluyorum” demiştim.


Dünde TÜMSİAD Şube Başkanı Ali Engiz’in daveti üzerine basın mensubu arkadaşlarla kahvaltıda buluştuk. Maksat basın toplantısı elbette. Ancak Engiz, basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü de bazıları gibi unutmadı.Ali Engiz’de yarım saatlik konuşması içerisine son bir yılda yaptıkları hizmetleri sığdırmaya çalıştı. Bir yıllık hizmet yarım saate sığar mı? Elbette sığmaz.

 

“HEDEF ESKİŞEHİR’İ MARKA HALİNE GETİRECEK KUŞAK OLUŞTURMAK”


Ama oda özetleyerek anlattı yaptıkları hizmet, çalışma ve projelerini. Hedeflerinin yerel ve evrensel değerlere sahip, azim ve kararlılıkla bütün insanlığa hizmet eden, dürüst, dinamik ve çalışkan, girişimci, gelişime açık, geleceğin dünyasında söz sahibi olan, dünyadaki tüm ülkelerde Türkiye ve Eskişehir’i marka haline getirecek iş adamları kuşağı oluşturmak olduğunu vurguladı.


Ali Engiz, “İşletmelerin, toplam kalite yönetimi standartlarına uygun çalışmalarını teşvik etmek, özel sektörün ara elaman ihtiyacını karşılamak için gereken altyapıyı oluşturmak adına uygulanabilir projeler üretmek gerekmektedir. TÜMSİAD, misyonu ve vizyonu itibariyle Türkiye’nin geleceğinde söz sahibi olabilecek, iş adamlarımıza ufuk açacak, rehber olacak büyük bir organizasyon” olduğunun da altını çizdi.

Engiz’in,”Eskişehir’i marka haline getirecek iş adamları kuşağı oluşturmak” sözü çok öneml.

Bu konuda Eskişehir’deki diğer SİAD’ların da hedefi bu olmalı.

 

Fakir İse Borç Ver

Bir tasavvuf müridi, Şeyhi Beyazidi Bestami'ye şikâyette bulunuyordu:

 "-Efendim evime sürekli misafir geliyor. Zamanımı hep onlara hizmet vermekle harcıyorum. Doğrusu ne yapacağımı şaşırdım. Lütfen bana bir akıl verin."

 

Müridinin sıkıntısını anlayan Şeyh Beyazid-i Bestami, misafirden bunalan Mürdine şu tavsiyede bulundu:

"Sakın üzülme evladım. Gelen fakir ise borç para ver, zengin olanlardan ise bir şeyler iste, bir daha çevrende dolaşmazlar".