29 / 04 / 2024

Eskişehir'de 5 ilköğretim okulu ve 5 anaokulu inşa edilecek

Eskişehir'de 5 ilköğretim okulu ve 5 anaokulu inşa edilecek

Eskişehir'de üniversite öğrencilerince bu yaz 20 günde 5 ilköğretim okulu ve 5 anaokulu inşa edilecek



İnşaat Mühendisliği Toplulukları Birliğinin (İMTB), "Eğitime Yüzde 100 Destek" kampanyası kapsamında pilot bölge seçtiği Eskişehir'de üniversite öğrencilerince bu yaz 20 günde 5 ilköğretim okulu ve 5 anaokulu inşa edilecek.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, ülke genelinde 17 üniversitenin öğrenci ve akademisyenlerini buluşturan İMTB platformu, geleceğin mimar ve mühendislerinin bölgesel anlamda gerçekleştireceği projeleri, sosyal sorumluluk esasına dayalı olarak, sponsorların desteğiyle hayata geçirmeyi amaçlıyor.

Üniversite ve sektör arasındaki iş birliğinin gelişimine katkıda bulunmak ve yerelden ulusala doğru giden bir ağ oluşturmayı planlayan İMTB, "20 Gün 10 Okul" sloganıyla proje hazırladı.

Pilot bölge seçilen Eskişehir'de üniversite öğrencileri tarafından bu yaz 20 günde 5 ilköğretim ve 5 anaokulu sıfırdan inşa edilecek.

Türkiye'deki pek çok üniversiteden toplam 500 öğrenci, ağustosta inşaat süreci başlamadan önceki bir hafta boyunca eğitim alacak. Eğitimin tamamlanmasıyla beraber her okulda 15 kişilik teknik ekip önderliğinde okulların inşa süreci başlayacak. Gönüllü öğrenciler, Türkiye'de yeni bir uygulama olan "yeşil bina" kavramına uygun ve doğaya duyarlı yapı karakteristiğine sahip olacak bu okulları kendi elleriyle inşa edecek.

İMTB'nin öğrenci tabanlı projesinde yaz aylarında görev alacak 500 gönüllü öğrenci için kabul süreci başladı.

"www.20gun10okul.com" web adresi üzerinden kabul edilecek başvurularda şu üç adım izlenecek:
"İlk olarak başvuruda bulunan aday öğrenciler, ön elemeye tabi tutulacak. Ardından, ilk elemeyi geçen aday öğrenciler, telefonla aranarak beyan ettikleri bilgilerin teyidi alınacak. Son olarak da adaylara ilişkin elde edilen veriler değerlendirilecek ve bunun sonucunda projede görev alacak öğrenciler seçilecek."

-20 GÜN 10 OKUL PROJESİ-
Proje, dileyen tüm üniversite öğrencilerinin, Ağustos 2010 süresince, 1 ay gibi kısa bir sürede, 10 ilköğretim ve anaokulunu, sıfırdan, eş zamanlı olarak çevreye duyarlı, sürdürülebilir bir yapı anlayışıyla inşa etmesini amaçlıyor.

Proje, eğitim ve uygulama olacak şekilde iki aşamada, 25 Temmuz-29 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Proje süresince gönüllüler, kişisel ihtiyaçlarının dışında hiçbir masraf yapmayacaklar. Ulaşım, konaklama, beslenme, eğitim, sigorta gibi tüm ihtiyaçlar proje kapsamında karşılanacak. Konaklamalar, üniversite yurtlarında sağlanacak.

Gün içinde beslenme ihtiyaçları, şantiyede kurulacak yemekhanelerde, sabah kahvaltıları ve akşam yemekleri ise konaklamanın yapılacağı tesislerde verilecek.

Proje öncesi verilecek eğitim, şantiye eğitim sahalarında yapılacak. Gönüllüler haftada bir gün çalışmayacak.

İnşa bölgeleri, ilgili kurumların da görüşleri kapsamında Eskişehir sınırları dahilinde dengeli olarak yaklaşık 150 kilometrelik bir daire alanına dağılacak.

-OKULLARIN ÖZELLİKLERİ-
Her biri yaklaşık 700-800 metrekare taban alanlı 1,5-2 dönüm arazi içinde konumlanmış 10 adet tek katlı ilköğretim okulu ve anaokulu, rüzgar türbini benzeri çevreci ve Türkiye'de nadir görülebilecek uygulamalarla bezenmiş mimariyle uluslararası sertifikasyona tabi tutularak projelendirildi.

Çevreye duyarlı yapı gereği okullar hafif çelik taşıyıcı sistemlerle ve doğaya zarar vermeyen, çoğunlukla geri dönüşümlü malzemelerden yapılacak.

Projede 8 sınıf ve çok amaçlı bilişim ve teknoloji sınıfı, kütüphane, öğretmenler odası, anasınıfı, çevreci bir bahçe, tek potalı basket sahaları, zeminde büyük satranç tahtası uygulaması ve benzeri uygulamalar bulunuyor.

Şantiye başına 15-17 kişilik uzman teknik ekip önderliğinde her okulda 50 kişilik gönüllü öğrenci ekibi, inşa süresince tehlike içermeyen şantiye işleri yapacaklar.

Binaların hafif modüler çelikten inşa edilecek olması ve mobilizasyonun proje başlangıcından önce yapılacak olması, okulların 20 gün gibi kısa bir sürede inşa edilmesine olanak sağlayacak.
AA


Geri Dön