26 / 11 / 2024

Eskişehir'deki afet riskli alanlarda dönüşüm çalışmaları başladı!

Eskişehir'deki afet riskli alanlarda dönüşüm çalışmaları başladı!

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin en büyük sorunlanndan biri olan afet riskli alanlar için düğmeye basıldı. Belediye Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi konusunda yaptığı çalışmaları kamuoyu ile de paylaştı.




Edinilen bilgilere göre, proje kapsamında Mustafa Kemal Paşa, İhsaniye, Hacıalibey, Yeni, Işıklar, Mamure, Deliklitaş ve Kurtuluş mahallelerinin Bakanlar Kurulu Karan ile riskli alan ilan edilen kısımlarında arsa ve binalann değerlerinin tespiti çalışmaları devam ettiği ifade edildi. 

Bundan sonraki aşamalar da ise ilk olarak alana ilişkin stratejiler ve dönüşüm modelinin belirlenmesi çalışmalan yapılacağı öğrenildi. Ardından ise eylem planı ile "İmar Planı Taslaklan ve Kentsel Tasanm Projesi" hazırlanacak. "Hak Sahipleri ile Uzlaşma SürecP'nde tüm hak sahipleri ile tek tek görüşmeler gerçekleştirilecek. Tüm verilerin ve sürecin coğrafi bilgi sistemi ortamına aktanlması sağlanacak. 

6306 sayılı "Afet Riski Altındaki Alanlann Dönüştürülmesi Hakkında Kanun" kapsamında, 17.04.2013 tarih ve 2013/4645 sayılı Bakanlar Kumlu Karan ile, kent merkezinde 56.4 hektarlık alan, "Riskli Alan" olarak belirlenmiş ve 17.05.2013 tarih ve 28650 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak ilan edilmişti. 

Büyükşehir Belediyesi çalışmalan hızlandırdı. 09.01.2014 tarihinde "Oybirliği" ile alınan meclis karan doğrultusunda, afet riskli alandaki binaların dönüşümü projesinin hazırlanması için İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlüğü ile "Riskli Alan Projesi Ortak Hizmet Protokolü" imzalandı. 

Amaçlann arasında ise riskli alanda, deprem tehlikesine karşı, sağlıksız yapılaşma ve zemin durumundan kaynaklanan risklerin ortadan kaldırılması; aynca, alanda potansiyeli bulunan her türlü dinamiğin işlevsel olarak ortaya çıkanldığı, gerekli sosyal donatısı bulunan, sağlıklı, güvenli yaşam alanlan oluşturulmasına yönelik plan/projelerin üretilmesi olduğu belirtildi. 


"ESKİŞEHİR'E MEYDAN DA KAZANDIRILACAK!" 


Edinilen bilgiler arasında şu İfadelere yer verildi "Alan, altyapısı ve sosyal donatısı tamamlanmış, sağlıklı, güvenilir kentsel yaşam alanına dönüştürülecektir. 

Fiziksel çevrenin korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi (Eskişehir için büyük önem arz eden Porsuk Çayı'nın korunması, çevresinin yeşil alanlar ile geliştirilmesi vb.) sağlanacaktır. Kent merkezinde çöküntü alanı haline gelmiş, ekonomik faaliyetine son verilmiş ve ati durumda kalmış olan alanlann değerlendirilmesi sağlanacaktır. Kent merkezinde konut ve ticari kullanımlar bir arada tasarlanarak, gece-gündüz canlı ve yaşayan kent merkezi oluşturulacaktır. Alanda potansiyeli bulunan dinamiklere işlev kazandınlarak, bölgeye yeni kentsel fonksiyonlar getirilecektir. Alan içerisinde güvenlik açısından sıkıntı yaratan, afet riski taşıyan, herhangi bir mühendislik hizmeti almadan yapılaşmış, ekonomik ömrünü tamamlamış yapılann yenilenmesine yönelik çalışmalar yapılacaktır. Ulaşım problemlerine (dar yollar, dar sokaklar, park sorunu vb.) çözüm üretilecek ve ulaşım sistemi çözümünde; yaya öncelikli ulaşıma, engelliler ve yaşlılar için her noktaya erişilebilirliğin sağlanmasına önem verilecektir. Eskişehir'in ihtiyaç duyduğu; meydanlann ve nirengi/odak noktalannın oluşturulması sağlanacaktır." "Halihazır Harita" çalışması da bir yandan tamamlanırken, "Jeolojik ve Jeoteknik Etüt Raporu" hazırlandı. Mevcut durum analizlerine ilişkin saha çalışmalan tamamlandı. Mevcut durum tespitine yönelik anket çalışmalan yapıldı. Proje kapsamında Mustafa Kemal Paşa, İhsaniye, Hacıalibey, Yeni, Işıklar, Mamure, Deliklitaş ve Kurtuluş mahallelerinin Bakanlar Kurulu Karan ile riskli alan ilan edilen kısımlannda arsa ve binaların değerlerinin tespiti çalışmalan yapılmaktadır. Değerleme çalışmalannın doğru yapılabilmesi ve sağlıklı sonuçlar elde edilebilmesi için; bahse konu alandaki konutlann ve işyerlerinin içerisine girilmekte, ölçüm yapılmakta ve fotoğraf çekilmektedir. 

Bu nedenle Mustafa Kemal Paşa, İhsaniye, Hacıalibey, Yeni, Işıklar, Mamure, Deliklitaş ve Kurtuluş mahallelerinde ikamet eden vatandaşlanmızın; müsterih olmalan, bölgede bu çalışmayı yürüten ve Belediyemizce "Görevli Kartı" verilmiş olan görevlilere yardımcı olmalan gerekmektedir" ifadelerine yer verildi. 

Bundan sonra yapılacak çalışmalar hakkında da bilgi verilen site de şöyle denildi: "Alana İlişkin Stratejiler ve Dönüşüm Modelinin Belirlenmesi" çalışmalan yapılacak. "Eylem Planı" hazırlanacak. 

"İmar Planı Taslaklan" ile "Kentsel Tasanm Projesi" hazırlanacak. 

"Hak Sahipleri ile Uzlaşma SürecP'nde tüm hak sahipleri ile tek tek görüşmeler gerçekleştirilecek. 

'Tüm Verilerin ve Sürecin Coğrafi Bilgi Sistemi Ortamına Aktanlması" sağlanacak." 


"HAK SAHİPLERİNDEN ÜCRET ALMAMAYI HEDEFLİYORUZ!" 


Riskli Alan Projesi bittiğinde tekrar aynı alanda yaşabilecek miyim sorusuna da yanıt veren yetkililer," Yoksa kentin başka bölgelerine gitmem mi istenecek? 

Alanda hak sahibi olan kişilerin tekrar aynı bölgede ikamet etmeye devam etmesi amaçlanmaktadır. Hak sahiplerinin yeni mülkleri; konum olarak aynı noktada olmasa bile, bölge içerisinde olacaktır. Aynca tüm hak sahipleri ile tek tek görüşmeler yapılacak ve uzlaşmaya bağlanacaktır" bilgilerini paylaştı. 

Proje sonrasında yapılacak dönüşüm için halkın cebinden para çıkacak mı gibi konulann çok merak edildiğine de dikkat çeken ilgililer" Öncelikli hedefimiz, projenin, hak sahiplerinden ücret talep edilmeksizin özel ve/veya kamu kurum ve kuruluşlannca tamamlanmasıdır. Bununla beraber binalan yapacak olan kuruluşlarla, onaylı kentsel tasarım projesine uymak şartıyla özel anlaşma yapma yoluna gidebilirler. 

Yeni binalar da yıkılacak mı? 

Hangi binalann yıkılıp hangi binalann korunacağı Bakanlıkça onaylanacak Kentsel Tasanm Projesi sonunda belirlenecektir" ifadelerine yer verdi. 


İstikbal Eskişehir


Geri Dön