19 / 05 / 2024

Eskişehir'de gölet manzaralı köy arsaları usulsüz olarak satıldı!

Eskişehir'de gölet manzaralı köy arsaları usulsüz olarak satıldı!

Eskişehir’in Sarısungur köyünde usulsüz verilen arsaların geri alınması hususunda İl Özel İdaresine gerekli talimatın verildiği bildirildi



Eskişehir Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Sarısungur köyündeki "gölet manzaralı köy arsalarının" usulsüz olarak hak sahibi olmayan kişilere satıldığı iddialarının görevlendirilen Vali Yardımcıları tarafından soruşturulduğu belirtildi.
        
Yapılan soruşturma sonucunda bazı verilerin sağlandığı ifade edilen açıklamada, şunlar belirtildi:
        
"Sarısungur köyünde, köy yerleşme alanı tespit çalışmalarının 2000 yılında usulüne uygun olarak başlatıldığı, tespit edilen alanla ilgili gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra, 2004 yılında 144 kişilik hak sahibi listesi hazırlanarak onaylandığı ve daha sonra köy muhtarlığınca satışının ilgililere yapıldığı anlaşılmıştır. Daha sonra 144 kişilik listenin dışında 17 Ekim 2005 ve 7 Kasım 2006’da 24 ve 9 kişilik olmak üzere toplam 33 kişilik iki temlik listesinin daha hazırlandığı, köy muhtarlığınca köy nüfusuna kayıtlı olmayan, yasa ve yönetmeliğe göre satış yapılmaması gereken kişilere de arsa satışının usulsüz olarak yapıldığı, yapılan usulsüz işlemlerden dolayı, yapılan işlemlerde sorumluluğu bulunan Sarısungur Köyü Muhtarı ile İl Özel İdaresi tarafından görevli 7 personel hakkında dava açılabilmesi için Valiliğimizin 24 Kasım tarihinde alınan kararıyla ’soruşturma izni verilmesine’ karar verilmiştir.
        
Ayrıca söz konusu görevliler hakkında disiplin soruşturması da devam etmektedir. Sarısungur köy muhtarlığından usulsüz olarak arsa almış olan kişilerden Köy Yerleşme Alanı Uygulama Yönetmeliği’nin 15. maddesi gereğince bu arsaların geri alınması hususunda Valiliğimizce, İl Özel İdaresine gerekli talimat verilmiştir. İl Özel İdaresi tarafından köy nüfusuna kayıtlı olmadığı anlaşılan 75 kişiden bu arsaların geri alınması yönünde işlemler başlatılmıştır."
        
Sarısungur köyündeki bu arsalara yapılan 2 binanın durumunun imar mevzuatı açısından inceleneceği kaydedilen açıklamada, şunları kaydetti:
        
"Yasal gereğinin yapılması hususunda Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Odunpazarı Belediye Başkanlığına gerekli talimatlar verilmiştir. Köy yerleşme planına göre tescil edilmiş olan bu arsaların, köyde ikamet eden ve köy nüfusuna kayıtlı olup, evi bulunmayan ihtiyaç sahiplerine satılması gerektiği kamuoyunca da bilinen bir husustur."
AA


Geri Dön