Kent Haberleri

Eskişehir'de lojistik OSB çalışmalarına başlandı!

Eskişehir Sanayi Odası Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Müdürlüğü geçtiğimiz yıl projelendirdiği 'Lojistik OSB' ile ilgili çalışmalarına başladı. Türkiye'nin lojistik üslerinden biri haline geleceğine dikkat çekildi.

Eskişehir OSB Müdürü Ali İhsan Karamanlı, lojistik firmalarını bir araya toplayarak, lojistik üs oluşturma iddiasında olan bölgenin 2016 ile 2017 yılları arasında hazır hale getirilmesinin planlandığını açıkladı. Karamanlı, bölge tamamlandığında Eskişehir'in Hasanbey Lojistik Merkezi ile birlikte sadece bölgenin değil Türkiye'nin lojistik üslerinden biri haline geleceğine dikkat çekti. 


Eskişehir OSB Müdürü Ali İhsan Karamanlı, TCDD'nin Türkiye'nin en donanımlı ve modern lojistik merkezleri arasında gösterilen, 541 bin metrekare alan üzerinde kurulan Hasanbey Lojistik Merkezi'ni bu yılın başında hizmete aldığını hatırlattı. Eskişehir Sanayi Odası olarak, Hasanbey Lojistik Merkezi'nin hemen yanına Lojistik OSB kurarak, Eskişehir'in lojistik üssü olması konusunda girişimlere başladıklarını belirten Karamanlı, yatırım çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi: "Hasanbey Lojistik Merkezi'nin güneyinde hemen merkezin yanındaki alana Lojistik OSB'yi kuruyoruz. Toplam 550 bin metrekare bir alanı kapsayacak Lojistik OSB'de 350 bin metrekare sanayi parseli, 25 bin metrekare arıtma tesisi, 22 bin metrekare de idari ve sosyal tesisler yer alacak. Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı'ndan geçen yıl imar planı onaylarımızı aldık. Altyapı projelendirme çalışmalarımızı tamamladık ve kamulaştırma çalışmalarına başladık. 


2015 yılı sonuna kadar altyapı çalışmalarını tamamlamayı, 2016 sonu ve 2017 başlarında da Lojistik OSB'yi devreye almayı planlıyoruz." Sanayinin kargo sorunu çözülüyor Hasanbey Lojistik Merkezi ile Eskişehir'in demiryolları ile BursaGemlik, Balıkesir-Bandırma, Adapazarı- Karasu limanına bağlandığını, Merkez ile kentin sanayisinin kargo sorununa çözüm üretildiğini işaret eden Ali İhsan Karamanlı, "Eskişehir sanayisinin gelişmesine destek olacak Lojistik OSB ile aynı zamanda Sanayi Odası katkılarıyla kurulan iş kümelerinin fiziki alanlarının hazırlanmasına da katkı sağlamış olacağız" dedi. OSB Müdürlüğü olarak Lojistik OSB'nin ardından Raylı Sistemler OSB ve Havacüık ve Savunma Sanayi Endüstri Bölgesi kurmak üzere çalışmalar yapacaklarını anlatan Karamanlı, devam eden yatırımları hakkında şu bilgileri verdi: "Lojistik OSB kurma çalışmaları yanında, Raylı Sistemler Kümesi'nin üretim üssü olacak Raylı Sistemler OSB ile Havacüık ve Savunma Sanayi tesislerinin yer alacağı Havacılık ve Savunma Sanayi Endüstri Bölgesi'nin çalışmalarını da sürdürüyoruz. OSB'de halen çalışan 18 bin metreküp/gün kapasiteli arıtma tesisinin kapasitesinin de 24 bin metreküpe artırüması konusunda çalışmalarımız var. Bunun yanında son yapılan yönetmelik değişikliği ile OSB'lere verüen görevler kapsamında yer alan, eğitim tesisleri kurma ve işletme konusunda da önceki yıllarda yapılan çalışmalar geliştirilerek, çok programlı meslek lisesinin yapılması konusunda gerekli girişimler başlatıldı.* OSB'nin 2014 yılında da genişlemeye devam ettiği bügisini veren Ali İhsan Karamanlı, "2005 yılında hayata geçirilen ve başarılı olan KOBİ-OSB projesinin devamı niteliğinde olmak üzere 2'nci KOBİ-OSB projesini planladık. Konu ile ilgili fîzibüite çalışmaları yaptık. Gerekli hazırlıkların bitirilmesiyle birlikte, bölgenin altyapısının oluşturulması çalışmalarına başlayacağız" diye konuştu. Eskişehir'in önemli kara ve demiryolu güzergahlarının kesişme noktasında olması, aynı zamanda Gemlik ve İstanbul limanlarına yakınlığının EOSB'ye de yeni yatırımlar anlamında avantaj sağladığının altını çizen Karamanlı, bölgede altyapı yönünden herhangi bir sorun bulunmadığını, tüm yatırımcılara eşit şartlarda eksiksiz hizmet sağlandığını belirtti. Yülardır Eskişehir-Ankara ve Eskişehir-Konya arasında çalışan Yüksek Hızlı Trenin, Eskişehir-İstanbul arasındaki bölümünün de bu yıl açılmasıyla Eskişehir'in ulaşımda önemli bir avantaj yakaladığını aktaran Karamanlı, "Bu hızlı ulaşım aracı özellikle İstanbul'daki sanayi yatırımlarının kısa zaman içinde bölgemize kaymasına olanak sağlayacak. Ulaşım ve üretimin her geçen gün zorlaştığı İstanbul'daki yatırımların önümüzdeki yıllarda başta Eskişehir olmak üzere, bölgemize kaymasını bekliyoruz. Çünkü özellikle şirket sahipleri hızlı tren sayesinde iki saatte İstanbul-Eskişehir arasında seyahat ederek, sabah ve akşam işyerlerine çok rahatlıkla gidip gelebüiyor" şeklinde görüş bildirdi. 

EOSB'nin 7 binden 1 milyon metrekareye kadar tahsis edilebilecek, altyapısı bitmiş arsaları üe Türkiye'nin en büyük OSB'si olma özelliğini de taşıdığına dikkat çeken Ali İhsan Karamanlı, halen 32 milyon metrekarelik toplam OSB alanının 17 müyon metrekaresinden fazlasının yatırımcüara tahsis edildiğinin altını çizdi. Karamanlı, Eskişehir OSB'nin yatırımcı için avantajlarım ise şöyle sıraladı: "EOSB; internet servis sağlayıcısı ESOES.NET'i de kurarak katılımcüarını dış dünyaya bağlamış, fiber optik altyapıyla yüksek hızda ve kesintisiz internet hizmeti sağlamaktadır. EOSB, eğitime ve nitelikli iş gücüne verdiği önemi; bünyesinde Meslek Yüksek Okulu, Anadolu Lisesi, CNC Eğitim Merkezi, Kaynak Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi gibi eğitim merkezleri ile de gösteriyor. Üniversite-sanayi işbirliğine önem veren EOSB, teknolojik gelişmelere öncü olacak firmaların araştırmalarının desteklenmesi için bünyesinde Teknoloji Geliştirme Bölgesi'ni kurmuş iki OSB'den birisi konumunda bulunuyor. EOSB, bölgede hızla gelişme gösteren ve üin sanayi geleceğinde kritik önemi bulunan seramik, havacılık ve raylı sistemler sanayiinde kurulan kümelenmeler sayesinde işbirliği içinde gelişmesini ve rekabet güçlerinin artırılmasını amaçlıyor." 


Dünya Eskişehir