Eşlerden birinin vefatında hayatta kalan eş mirasçı mıdır?
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde eşlerden birinin vefatından sonra hayatta kalan eş mirasçılarının haklarını kaleme aldı.
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde eşlerden birinin vefatından sonra hayatta kalan eşin mirastaki haklarını yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu, "Annem 4 yıl önce vefat etti. Babam 85 yaşında, üzerindeki arazileri satmak istiyor. Köy yerindekileri ucuz almak istiyorlar. Babamız vazgeçmiyor. Annemizin hakkı var mı? Varsa bu satışa engel olabilir miyiz? " sorusunu sordu.
İşte Tamer Heper'in yanıtı...
Eşlerden birinin vefatında hayatta kalan eş mirasçılar arasında yer alır. Üstelik eşin miras payı öyle küçük bir pay da değildir ama birinci şart, eşin mirasçı olabilmesi için hayatta olması lazım. Eşlerden biri ölmüş, sonra diğer eş ölmüşse önce ölen eş adına artık miras payı yoktur. Bu husus sadece eş için söz konusu değil, önce ölen kişi, sonra ölenin mirasçısı değildir. Miras hayattakiler arasında paylaşılır. Ancak okuyucumun sorusu sadece annelerinin babanın mirasçısı olup olmayacağı değil, babanın mallarının satışında annelerinin payı olup olamayacağı. Ben miras açısından baktım. Çünkü babanın mallarını satması halinde, eş hayatta olsa da müdahale etme imkanı yok, çok sınırlı haller dışında.
Bugün okuyucumun babası mallarını satmak istiyor, yaşı 85 olarak yazılmış. Bir kimsenin yaşı ne olursa olsun akıl sağlığı yerindeyse malını da satar, yeni mal da alır. Yani her türlü hukuki işlemi yapar. Buna engel olacak husus akıl sağlığıdır. Okuyucumun babasının akıl sağlığı yönünden bir problemi yoksa malını bildiği gibi satar ve önce ölmüş eşinin durumu bunda herhangi bir şekilde etkili değildir. Evlatlar da engel olamaz. Akıl sağlığı sıkıntısı varsa kendisine vasi tayini gerekir. Bu durumda gayrimenkullerin satışı işini vasi yapar ama hakimden izin almak kaydı ile.
Mirasçılar 2022'de ne kadar vergi ödeyecek?
Mirasçılar emlak vergisinden muaf mı?