Sektörel

Esnaf, Güneş Okulu ile kendi enerjisini üretmeyi öğrenecek!

Küçük esnaf ve sanatkarları bilinçlendirmek amacıyla düzenlenen "Verimli ve Temiz Enerji" eğitim projesi kapsamında, İSTESOB ve İkitelli OSB bünyelerinde Güneş Okulu ve danışmanlık merkezleri kurulacak

Küçük esnaf ve sanatkarları bilinçlendirmek amacıyla düzenlenen "Verimli ve Temiz Enerji" eğitim projesi kapsamında, İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) ve İkitelli Organize Sanayi Bölgesi bünyesinde Güneş Okulu ve danışmanlık merkezleri kurulacak. 


Bakırköy'deki İSTESOB merkezinde projenin tanıtımı dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan İSTESOB Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yılmaz, enerji kaynaklarının verimli kullanılması için başta güneş okulları olmak üzere çeşitli eğitim kurumlarının devreye sokulduğunu söyledi. 


Yılmaz, Türkiye'de enerjinin yüzde 15'inin İstanbul'da tüketildiğini belirterek, bu tüketimin yüzde 35'e yakın bölümünün ise işletmeler tarafından yapıldığını kaydetti. 


Küçük işletmelere ulaşmak, onları bu konuda bilgilendirmek ve teşvik etmek gerektiğini anlatan Yılmaz, İstanbul'daki 200 bin civarındaki esnaf ve sanatkar ile 152 meslek odasının üye olduğu İSTESOB ile 30 bin iş yeri ve 300 bin çalışanı barındıran İkiltelli OSB'nin, yaklaşık 500 bin küçük işletmeye verimli ve temiz enerji konusunda eğitim vermek üzere iş birliği yaptığına dikkati çekti. 


Yılmaz, projeyle temiz enerjinin sağlanacağını ifade etti. 


- Enerji tasarrufu sağlayacak 


İkitelli OSB Başkanvekili Nihat Tunalı, Türkiye'deki 289 tescilli organize sanayi bölgesinin en büyüklerinden olan İkitelli OSB'de ayda 75 milyon kilovat saat enerji tüketildiğini bildirdi. 


Güneş, rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerjilere "ülkenin geleceği" olarak baktıklarını vurgulayan Tunalı, tükenme ihtimali olmayan yenilenebilir enerjinin daha aktif kullanılması gerektiğini dile getirdi. 


Tunalı, projeyle işletmelerde enerji tasarrufu yapılarak, bu alandaki giderlerin düşeceğine dikkati çekti. 


Yasal düzenlemeyle esnafın enerji paneli sistemi kurabileceğini belirten Tunalı, projeyle bunun en iyi şekilde nasıl kurulabileceğini, kullanabileceğini ve ne yapılabileceğinin öğretileceğini kaydetti. 


- Sistem nasıl çalışıyor 


Toplantıda, güneş enerjisi kullanılan panel ile akü sayesinde vantilatörün çalıştırılması katılımcılar ve gazetecilere gösterildi. 


Henüz Türkiye'de üretilemeyen panellerin yer aldığı sistemle yüksek enerji ihtiyacı olan cihazlar çalıştırılamıyor. 600 voltluk sistemle bir evin led ışıklarla aydınlatılması sağlanabilirken, bir kahvehane için ise bunun 3 katı sisteme ihtiyaç duyuluyor. 


- Esnaf temiz hava konusunda da bilinçlenecek


İstanbul Kalkınma Ajansı'nın (İSTKA) desteğiyle, İSTESOB, İkiltelli OSB ve Küçükçekmece Mesleki Eğitim Merkezi'nin birlikte başlattığı proje, esnaf, sanatkarlar ile küçük işletmeleri, verimli ve temiz enerji konusunda bilinçlendirmeyi hedefliyor.


Projeyle, İSTESOB ve İkitelli OSB bünyelerinde kurulacak Güneş Okulu ve danışmanlık merkezleri ile verimli ve temiz enerji kaynakları konusunda üye işletmelere hizmet sunma kapasitelerinin geliştirilmesi amaçlanıyor.


Güneş Okulu'nda, güneş enerjisi sektörünün ara eleman ihtiyacını karşılamak üzere güneşten elektrik kazanma ve güneş enerjisiyle ısınma konularında kısa süreli kurslar da düzenlenecek. 


Proje kapsamında ayrıca iki kurumun üye işletmelerine güneş enerjisinden daha fazla yararlanma ve enerjiyi verimli kullanma konusunda danışmanlık hizmeti verilmesine yönelik bir sistem geliştirilecek. Böylece esnaf, temiz enerji ve verimlilik eğitimiyle İstanbul'a temiz hava sağlanması konusunda bilinçlendirilecek. 


Modelin örnek alındığı Almanya'daki Karlsruhe ve Freiburg Güneş Okulları ve Karlsruhe Zanaatkarlar Odası iş birliğiyle hayata geçen proje, 12 ay devam edecek. Toplamda bin kadar işletmenin bu hizmetten yararlanması hedefleniyor. 


AA