Genel

Esnafın elektriğine konut tarifesi geliyor!

Hükümet, esnafın elektrik faturasını hafifletmek için geçerli tarifeyi konut tarifesine çevirmek üzere kolları sıvadı. Konut tarifesiyle esnafın elektrik faturası yüzde 10 düşecek

Önümüzdeki yıl gerçekleşecek olan seçimlerin tarihi belli olurken, hükümet seçim yatırımına şimdiden başladı. Esnafın elektrik faturasını hafifletmek için kollar sıvandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, esnaf tarifesini konut tarifesine çevirmek için çalışmalar yürütüyor. Böylece kilovat saatine 31.801 kuruş ödeyen esnaf, konut tarifesine geçerek, 27.240 kuruş ödemiş olacak.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız"a ˜esnafın elektrik tarifesini konuta çevirme" talebini iletti. Yıldız, esnafın elektrik tarifesinin konutlar düzeyine çekilmesi durumunda 1.2 milyar TL"lik bir maliyet ortaya çıkacağını belirtirken, bu faturayı nasıl finanse edeceklerine ilişkin bir çalışma yürütüleceğini kaydetti.

Bütçeye yükü 1.2 milyar lira
Bendevi Palandöken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın esnafın elektrik faturasını düşürmeye yönelik sözünün bulunduğunu Bakan Yıldız"a iletti. Enerji Bakanlığı uzmanlarından edinilen bilgiye göre, esnafın tarifesinin konut tarifesine geçirilmesi durumunda yüzde 10 düzeyinde bir indirim olabilecek.
Esnafın elektrik tarifesi sanayi kesiminden de yüksek olan ticarethane tarifesinden oluşturuluyor. Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde esnafın elektrik faturalarının yüksekliği ile ilgili Bendevi Palandöken, Başbakan Erdoğan"a esnafın faturalarını ödemekte problem çektiğini iletti. Bunun üzerine Başbakan Erdoğan"ın konu ile ilgili gerekli çalışmaların yapılacağını bildirdiği kaydedildi. Palandöken, TBMM"nin açılış resepsiyonun da Taner Yıldız"a Başbakan"ın sözünü hatırlatarak, œEsnafın faturaları ile ilgili sorunları ne zaman çözeceksiniz diye sordu. Yıldız"ın yanıtı ise, œBunun maliyeti yaklaşık 1.2 milyar TL bunun finansmanının oluşturulması lazım oldu.

Kurul karar verecek
Elektrik tarifeleri maliyetler doğrultusunda oluşturuluyor. Bu kapsamda Enerji KİT"lerinin ödemeler dengesini etkilememesi için bir çapraz sübvansiyon oluşturulması gerekiyor. Bunun için ise Bakanlar Kurulu kararının alınması şart. Bakanlıktan bir yetkili, œBir indirim yapılması için başka bir kalemden telafi edilmesi gerekiyor. Bunun için enerji KİT"lerinin bilançosunun gözden geçirilmesi gerekiyor dedi.

Borç sarmalı etkiledi
Elektrik fiyatında zam yapılmasında enerji KİT"lerinin borç sarmalı etkili oldu. Geçtiğimiz yıl enerji kaynaklarından doğalgaz, elektrik ve kömürde maliyet bazlı fiyatlandırmaya geçilmesinin ardından enerji KİT"lerinin en ufak bir maliyet artışı fiyatlara yansır hale geldi. Bu kapsamda elektrikte yılda dört kez maliyetleri göz önünde bulundurularak tarife belirleniyor. Enerji KİT"leri dönem sonunda açık vermemek için borç sarmalını düzenleme yerine vatandaşa ve sanayiciye faturayı kesmeyi tercih ediyor. Ancak önümüzdeki yıl seçim süreci olduğu için tarifelerin daha siyasi kararlarla alınması bekleniyor.
Radikal/SONGÜL SELVİ

Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberlerEsnafa ucuz elektrik yolu açıldı tarifeler yüzde 10 aşağı inebilir

Türkiye Esnaflar ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK), zor durumdaki esnafa elektrik faturası desteği sağlamak için hükümetin kapısını çaldı. Başbakan Tayyip Erdoğan'la görüşen TESK Başkanı Bendevi Palandöken, küçük esnafın en yüksek uygulanan ticarethane tarifesinden elektrik kullanmasına isyan ederek, küçük esnaf için konut tarifesi istedi. Enerji Bakanlığı'na talimat verilirken, bakanlık çalışma başlattı.

MALİYETİ 1.2 MİLYAR TL

TESK'e çalışma konusunda bilgi veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yaptıkları hesaplamaya göre esnafın konut tarifesinden elektrik kullanmasının bir yıllık maliyetinin 1.2 milyar TL olduğunu belirtti. Yıldız, söz konusu indirime soğuk yaklaşarak, bu maliyetin başka bir kalemden telafi edilmesi gerektiğini ve şimdi bunu araştırdıklarını kaydetti. TESK Başkanı Palandöken ise Başbakan Tayyip Erdoğan'dan söz aldıklarını belirterek, 'Esnafın küçücük dükkanına, yüksek elektrik tarifesi uygulanıyor' dedi.
TEDAşž yetkilileri de bunun faturalarda en az yüzde 10'luk bir indirim anlamına geleceğini belirterek, 'Bir tarifeyi düşürürseniz, diğerinde artış olmalı. Tarifeler çapraz sübvansiyona girdiği için esnaf indiriminin bir yerden karşılanması gerekiyor. Biz de fedakarlık yapılacak bir kar elde etmiyoruz' dedi.

Esnaf en pahalı tarifeyi kullanıyor

ÜLKEDE, sanayi, mesken ve ticarethane olmak üzere üç tip tarife uygulanırken, küçük esnaf, en pahalı olan ticarethane tarifesi üzerinden elektriği kullanıyor. Ticarethane tarifesinde elektrik kullanan işletmeler arasında büyük cirolar elde eden zincir marketler, mağazalar, alışveriş merkezleri, bankalar ve bürolar yer alıyor. Ülkede en düşük elektrik tarifesi ise milyar dolarlık büyük sanayi işletmeleri tarafından kullanılıyor.
Akşam/Deniz çİçEK