Esnafın 'okumuş' çocuğu, bilişime ve emlak danışmanlığına yöneliyor
Okumuş yeni kuşak, bilişim ve yazılım sektörüyle emlak danışmanlığına yöneliyor. Bazı gençler de isim hakkını satın alma (franchising) yöntemiyle ünlü bir 'cafe' zincirinin şubesini açmayı tercih ediyor.
Bülent Kızanlık'ın kurduğu www.yenigirisimciler.com adlı internet sitesinin ülke genelinde 10 bin üyesi var. Ülke ekonomisinin dünyaya açılmasıyla birlikte esnafın profili de değişmeye başladı. Yıllarca bakkal, tuhafiye, zücaciye ve pastane işleten geleneksel esnafın iyi eğitim görmüş çocukları artık babalarının işini devam ettirmek istemiyor.
Okumuş yeni kuşak, bilişim ve yazılım sektörüyle emlak danışmanlığına yöneliyor. Bazı gençler de isim hakkını satın alma (franchising) yöntemiyle ünlü bir 'cafe' zincirinin şubesini açmayı tercih ediyor.
www.yenigirisimciler.com, kendi işini kurmayı hedefleyenlerle firmaları bir araya getiren internet portallarından biri. 5 yıl önce yayına başlayan sitenin 10 bine yakın üyesi var. Ücretsiz hizmet veren siteye, belli ölçüde sermayesi olup kendi işini kurmak isteyenler üye oluyor. İnternet sitesinin ikinci ayağını ise değişik sektörlerden franchising yöntemiyle bayilik veren firmalar oluşturuyor. Bu sayede firmalarla tanışan müteşebbisler, anlaştığı takdirde bayilik alarak kendi işinin sahibi oluyor. Sitenin kurucusu Bülent Kızanlık yeni girişimciler içinde iki kitlenin öne çıktığını hatırlatıyor. İlk grup 2001 krizinde işsiz kalan iyi eğitimli beyaz yakalılar. Daha önce büyük holdinglerde ve bankalarda yöneticilik yapan bu genç kitle artık kendi işini kurmaya yöneliyor. Son bölüm ise küçük işletme sahipleriyle geleneksel esnafın iyi eğitim görmüş ikinci ve üçüncü nesil çocukları. www.yenigirisimciler.com'un üyeleri arasında esnaf çocuklarıyla beyaz yakalıların ağırlığı söz konusu.
Bülent Kızanlık, esnaf çocuklarının, babasının işinde gelecek görmediğini vurgulayarak, "Bu kitle genellikle perakende veya hizmet sektöründe ulusal ya da uluslararası bir zincirin bayiliğini almayı tercih ediyor." diyor. Ayrıca ekonomideki gelişmeye paralel gayrimenkul danışmanlığının (emlakçılık) da cazibe kazandığına dikkat çekiyor. Pek çok girişimcinin Remax ve Turyap gibi emlak zincirlerinin bayisi olmak için sıraya girdiğini kaydediyor. Bilgisayarla haşır neşir olan girişimci adayları için bilişim sektörünün de büyük fırsatlar sunduğunu dile getirerek, "Gelecek aslında burada." ifadesini kullanıyor.
Az sermayesi olan girişimciler için farklı sektörlerde pek çok fırsat var. Bunlar içinde emlak danışmanlığı, çağrı merkezi kurma, atık yağ toplama, bayilik yoluyla kafe-pastane açma, parekende sektörünün pek çok alanı, internetten satış, organik ve doğal ürün yetiştiriciliği ve pazarlaması gibi işler öne çıkıyor. Bülent Kızanlık, kıran kırana rekabet içinde başarılı olmanın 'yeni ve farklı alanlar' keşfetmekten geçtiğini söylüyor. Bu konuda 'yemeksepeti.com.'u ve bardakta haşlanmış Malezya mısırı satarak büyük başarı kazanan Mehmet Daniş'i örnek gösteriyor. "Risk alarak yenilikçi iş fikirlerini hayata geçirenler çok hızlı kazanç elde edebilir." tavsiyesinde bulunuyor. Açılan her 100 işletmeden ancak 20'sinin ayakta kalabildiği bilgisini vererek, "Unutmayın; bir işi iyi bilmekle, iş kurmayı bilmek çok farklı şeyler. Eğer iş kurmayı bilmiyorsanız, bu konuda deneyimli bir ortakla yola çıkın. Ya da uzman bir kuruluştan danışmanlık hizmeti alın." tavsiyesinde bulunuyor.
Yeni girişimciler zirvesi bugün toplanıyor
'Yeni Girişimciler Zirvesi'nin beşincisi bugün düzenlenecek. Zirve, Marketingist kapsamında Beylikdüzü Tüyap'ta gerçekleştirilecek. İnternet sitesi üyelerinin ücretsiz katılacağı zirvede iş dünyasının başarılı isimleri, genç meslektaşlarına seslenecek. Gün boyu sürecek programda Muammer Alkım (Sümer Kuyumculuk), Sabri Özel, Ufuk Şevki (Remax Türkiye), Cengiz Narin (Broderi), Tanju Mumcu (Fortis), Dursun Kütükçü (The Gooll Tekstil), Prof. Dr. Handan Sinangil (iş psikoloğu) ve Tarık Ferizoğlu (KOSGEB) gibi isimler deneyimlerini anlatacak.
(Zaman)