Kira

Esnaflardan kira sınırı talebi: Fahiş kiralar iş yerlerini kapattıracak boyuta geldi! 

Fahiş kiralar iş yerlerini kapattıracak boyutlara ulaşırken, esnaflardan kira sınırı talebi geldi. İşte ayrıntılar... Konut kiraları için geçtiğimiz yıl uygulamaya alınan yüzde 25'lik zam sınırı, iş yeri kiraları için geçerli değil

İş yerlerindeki kira yükselişleri esnafları zorluyor. Konut kiraları için geçtiğimiz yıl uygulamaya alınan yüzde 25'lik zam sınırı, iş yeri kiraları için geçerli değil. Bu nedenle sınır olmaması sebebiyle, iş yeri kiraları adeta uçtu. 

Geçtiğimiz sene 10 bin Türk Lirası olan bir iş yerinin kirası, bu sene 50 bin Türk Lirası'nı aşmış durumda. Esnaf kiralar sebebiyle mağdur duruma düştüklerini dile getiriyor ve esnaf odaları da iş yerlerine ilişkin kira zammı sınırlaması bekliyor. 

Esnaflardan kira sınırı talebi: Fahiş kiralar iş yerlerini kapattıracak boyuta geldi! 

Sektör temsilcileri, yüzde 70’e varan kira yükselişlerinin esnafı zor duruma düşürdüğüne dikkat çekiyor ve bu nedenle pek çok iş yerinin kapandığına vurgu yapıyor.

ESNAFLARDAN KİRA SINIRI TALEBİ 

Konutlar için geçen sene uygulamaya alınan yüzde 25'lik kira zammı sınırı, iş yeri kiralarında geçerli değil. Yaşanan fahiş yükselişlerin ardından iş yerleri için herhangi bir düzenleme hayata geçirilmedi. 

İş yeri kiralarına yapılan zamlar artık esnafı çok zorlayacak seviyelere ulaştı. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan, söz konusu açıklamasında esnafın çok zor durumda olduğuna ve bazı işletmelerin kapanmak zorunda kaldığına vurgu yaptı. 

"Kira artışları genellikle TÜFE’nin son 12 aylık ortalaması üzerinden artıyor ve bu yüzde 70 80 aralığında bu dönem seyrediyor. Örneğin Mayıs ayında artış yüzde 67.20 olmuştu" ifadelerini kullanan Hakan Akdoğan, esnafın kira haricinde özellikle maaşlara getirilen düzenlemeler nedeniyle de giderlerinin arttığını, ısınma, doğal gaz, elektrik gibi kalemlerdeki artışların da esnafı pek çok noktada zorladığının altını çizdi.

TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan ayrıca kira kontratlarında esnafla mülk sahipleri arasında resmi olmayan ödemelerin de giderek yaygınlaştığını dile getirdi. 

Hakan Akdoğan söz konusu açıklamasında, stopaj sebebiyle düşük gösterilen kiraların da önemli bir problem olduğuna vurgu yaparak, "İş yerlerinde de son dönemde kira tespit ve kira tahliye davaları artmış durumda. Bu çerçevede bazı bölgelerde esnafların taşınmazları devir etmeye çalışması hatta bazı işletmelerin de kapanması söz konusu" açıklamasında bulundu. 

İş yerleri için de bazı düzenlemelerin getirilebileceğini söyleyen Hakan Akdoğan, zellikle gene iş yeri kontratlarının e-Devlet sistemine aktarılmasının bu noktada takibi kolaylaştırabileceğinin altını çizdi. 

Akdoğan, söz konusu açıklamasını "Hatta bu problem yalnızca işyerleri değil örneğin arsa kiralarında herhangi bir TÜFE endeksi de yok örneğin kira kontratı yüzde 100 artar denirse o madde arsalarda dahi uygulanabiliyor" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

Haziran ayında kiralara ne kadar zam gelecek? Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Bu ay kira zam oranı yüzde kaç? 

O belediye en az ilkokul mezunu personel alımı yapacağını açıkladı! Başvurular başladı! Fırsatı kaçırmayın!

TOKİ Elazığ projesi için Haziran 2023 müjdesi geldi! Bakın bu ilçeye kaç konut geliyor!

Asgari ücrete temmuz zammında geri sayım! Zam oranları netleşiyor, işte masadaki zam formülü!