Sektörel

Eston Deniz'de oturan balık da tutuyor, denize de giriyor

Vatan Gazetesinden Ercan İnan bugünkü köşesinde "Eston Deniz'de oturan balık da tutuyor, denize de giriyor" başlıklı yazı kaleme aldı

45 dakika içinde şehir merkezinden evinize dönebileceğiniz, küçük botunuza atlayıp akşam üstü balık tutabileceğiniz, hatta kumsalından denize girebileceğiniz bir ev hayal edin. Üstüne üstlük bu evin Antalya´da ya da İzmir´de değil de İstanbul´da olduğunu düşünün. Eston Yapı´nın Ambarlı´daki Eston Deniz Evleri´nde oturanlar bu saydıklarımızı yapabiliyor. Evlerin şıklığı, kullanım rahatlığı, ulaşılabilir fiyatları da cabası...

Malum son dönemde su temalı projeler oldukça revaçta. Venedik tadında etrafından ya da içinden su kanalları geçen projeler, ister istemez alıcıyı cezbediyor. Bunu farkeden pek çok inşaat firması da artık projesinde suyu çok sık kullanmaya başladı. Eston Yapı´nın Ambarlı´da inşa ettiği Eston Deniz Evleri´de de su var. Ancak bu su suni değil sahici. Denize sıfır projede evi olanlar çok rahatlıkla hemen önündeki kumsaldan denize girebilme şansına sahip. Projenin içinde bir de marina yatırımı var. İster marinada ister yanındaki küçük balıkçı barınağı kıvamındaki alanda botunuz olsun. Çıkın akşamları ya da sabah erken saatte, Marmara´da balık avlayın, sonra da enerjik bir şekilde işinizin başına geçin. En sonda yazmam gerekeni peşin peşin en baştan yazayım. Eston Deniz evleri, bugüne kadar gezdiğim projeler içinde beni en çok etkileyeni hoşuma gideni oldu.

1.5 kilometre sahili var

Eston Yapı´nın İstanbul Ambarlı´daki Eston Deniz projesini mercek altına almaya karar verdiğimizde, böyle bir projeyle karşılaşacağımı tahmin etmiyordum. Ambarlı bildik ancak uzak bir lokasyon gibi görünüyordu gözüme. Üstelik hemen yanıbaşındaki liman da muhtemelen konut sahipleri için can sıkıcı bir manzaradır diye düşünüyordum.
Eston Yapı´nın Genel Müdürü Kaan Yücel ile birlikte dolaşarak projeyi enine boyuna inceleme fırsatım oldu. Evlerin kalitesi ve fiyat politikası ile ilgili edindiğim izlenimi sona saklayarak öncelikle projenin sosyal anlamda ev sahiplerine katacaklarına vurgu yapmak daha değerli geldi. İstanbul´da kalitesi ile uygun fiyatı ile öne çıkan pek çok proje bulmak mümkün. Ancak denize girilebilecek temizlikte, üstelik kum 1.5 kilometre sahili olan, marinayla komşu, botunuzla denize açılabileceğiniz bir projeyi İstanbul´da her yerde görmek mümkün değil ve İstanbul için de bu konfor aslında lüks 45 yıldır inşaat sektöründe faaliyet gösteren Eston Yapı bugüne kadar pek çok projeye imza attı. Ününe ün kattığı proje ise kuşkusuz Bahçeşehir´deki Ardıçlı Evler projesi oldu. Ardıçlı Göl Evler, Ardıçlı Evler, Eston Deniz, Reşitpaşa Evleri, Eston Şehir, Çayyolu Evleri, Kirazlı Evler, Eston Kandilli Evleri, Eston Derince Evleri, Ankara Eryaman Evleri gibi konut projelerinin yanı sıra Siyami Ersek Hastanesi, Sabah Gazetesi Tesisleri gibi teknik uzmanlık gerektiren projelerin altında imzası olan finansal açıdan güçlü bir kuruluş Eston Yapı.

 

8 etaptan oluşuyor

Eston Deniz ise grubun en büyük projelerinden biri olarak dikkati çekiyor. Eston Deniz, Ambarlı Limanı´nın hemen yanıbaşında inşa edilen 8 etaptan oluşan 1 milyon 150 bin metrekare alan üzerine yayılan bir proje. Bittiğinde yaklaşık 4 bin 500 konutluk bir yaşam alanı olması hedefleniyor. 8 etaptan oluşan projede ilk etap olan Yakamoz mahallesinde yaşam başlamış vaziyette. Şimdi Kalyon mahallesinin inşası ve satışları devam ediyor. Etaplı projelerde inşaat alanının yaşam alanına tesir edip etmediği önemlidir.

Etaplı projeler konusunda uzmanlaşmış olan Eston Yapı bu sorunu iyi çözmüş. Yaşam başlayan bölümlerin ev sahipleri ile de görüştüm. Diğer etaptaki inşaattan bir şikayet yok. Bu konu önemli çünkü etap etap büyüyecek projede tüm inşaatın tamamlanması 2018´i bulacak.

"Eston Deniz Evleri denizden bakılınca böyle görünüyor. Burada oturanlar denize açılıp sandal sefası da yapabilir, balık da tutabilir. Kaan Yücel´in önünde poz verdiği kumsal ise İstanbul´da kolay kolay bulunmayacak bir lüks..."

Villa değil, küçük bahçeli ev yapıyoruz

ESTON Yapı Genel Müdürü Kaan Yücel kendilerine has bir konsept geliştirdiklerini belirtiyor ve yaptıkları evleri villa değil bahçeli küçük ev olarak tarif ediyor. Projede müstakil bahçeli dubleks evler de var, ikiz bahçeli dubleksler de. Ayrıca projede sıra evler ve az katlı apartman daireleri de dikkat çekiyor. İkiz dublekslerin büyüklükleri 160-190 metrekare brüt civarında. Müstakil dublekslerin büyüklüğü ise 260 ile 350 metrekare arasında değişiyor. Metrekare satış fiyatı ise evin konumuna ve büyüklüğüne göre 2 bin 400 TL ile 2 bin 700 TL arasında. Ortalama metrekare satış fiyatı 2 bin 500 TL civarında. Yani kısacası, bu projede ortalama 400 bin TL´ye geniş bahçeli dubleks bir ev, 600 bin TL´ye ise müstakil ev sahibi olmak mümkün. Büyük metrekareli evlerin satış fiyatı da 700 bin ile 900 bin TL arasına denk geliyor. Her bir evin kendine ait 300 ile 400 metrekarelik bahçeleri olduğunu da belirtmek lazım.

Gecekondulaşma yok

Projede tüm evler denizi görüyor. Bu arada projede satış fiyatlarına Eylül ayında yüzde 5 zam yapılması planlanıyor bilginize. Yücel, "Denizin yanısıra projenin içinde çok sayıda havuz planladık." diyor. 1 milyon metrekarenin üzerinde bir alanda inşa edilen projede yapılaşma yüzde 65 oranında.

Beylikdüzü Belediyesi sınırları içinde bulunan bu proje, çoğu proje gibi Yükseloğlu Ailesi´nden alınan arsa üzerine inşa ediliyor. Bunu özellikle belirtiyorum çünkü bölge eskiden Reşitpaşa Çiftliği diye bilinirmiş ve neredeyse tamamı tek bir aileye aitmiş. Hazine arazisi olmadığı için de yağmalanamamş, sahipleri tarafından korunmuş. Yani gecekondulaşma söz konusu olmamış. Dikkatimi çeken, beğendiğim artılardan biri olarak not almışım.

 

Kullanılan malzeme işçilik birinci sınıf

ÇOCUKLUK arkadaşım Tamer bir askerlik anısını anlatmıştı. Kantin´de görevliymiş ve denetimden geçeceklermiş. Her yeri köşe bucak temizleyip pırıl pırıl yapıyorlar. Denetime hazırlar. Komutan geliyor ve kapının üst kısmından bir parmak tozu alıveriyor. Sonra da kalayı basıyor. "Belli ki bunu hep yapıyor ve her seferinde de bir parmak tozla karşılaşacağını biliyordu. Bizim de hiç aklımıza gelmemişti kapının üst tarafını silmek" diye anlatmıştı askerlik anısını.

Ben de Eston Deniz´de kapıların menteşelerini bile kontrol ederken kendimi o komutan gibi hissettim. Ancak Eston Yapı testten geçti. Tamer arkadaşım gibi sınıfta kalmadı. Menteşeler Almanlar´ın ünlü markası Hafele´den seçilmiş.
Parkeler Şerifoğlu´ndan. Seramikler Vitra´dan. Armatürler ise ECA. Parke rengini alıcının isteğine göre meşe ya da kayın yapıyorlar.

Üst kata çıkan merdivenlerin kalitesini ve tarzını beğendim. Dolabın içine gizlenmiş çamaşır makinası hoş bir fark yaratmış. Bir de mutfak dizaynı dikkatimi çekti. Mutfağın devamında tıpkı stüdyo dairelerde olduğu gibi bir oturma alanı yaratılmış ve özellikle kadınların beğeneceği bir tarz olmuş.

Bu arada projeyi gezerken kiralık tabelalı bir dubleks bahçeli ev de dikkatimi çektim. Numarayı kaydettim ve sonrasında aradım. 2 bin 500 TL kira isteniyor. Yatırım amaçlı satın alma yapmak isteyenlere önemli bir dipnot olarak ilave etmek istedim.

Zemindeki su toplanıyor, bahçe sulamada kullanılacak

Ambarlı denince ilk akla gelen sıkıntılardan biri zemin. Projenin hemen üst kısmında İhlas Marmara Evleri ile ilgili olarak bu endişe daha çok yaşanmış, çeşitli spekülasyonlar yapılmıştı. Zeminin en büyük sıkıntısı dipteki su. Eston Yapı bu sorunu derin drenaj tünelleri oluşturarak çözmüş. Ana tüneller ve onlara bağlanan kılcal damar şeklindeki daha küçük tünellerle dipteki su belirli alanlarda toplanıyor. Böylece suyun zemin altında birikmesi önleniyor. Kaan Yücel, bu suyun bahçe sulamasında kullanılacağını, Marina´nın da suya talip olduğunu söyledi.

Bakınca limanı değil, marinayı gören kazanır

Eston Deniz´den ev almayı düşünenler, satış ofisine gelip projeyi incelediğinde ve çevreye şöyle bir baktıklarında hemen sol tarafta yer alan Ambarlı Limanı´na kuşku ile bakabilirler. Liman ve hemen açığında demirlemiş koca koca gemiler kimilerine cazip gelmeyebilir. Tabii bu manzara bugünkü manzara. Geleceği görenler ise limanın yanında, evlerin yamacındaki marinayı resme dahil edebilirlerse çok değişik hoş bir manzaranın oluşabileceğini göreceklerdir. Projeyi gezerken kafamdan geçen şey şu oldu. Satın alma kararı verirken, şu an olmayan ancak inşaatı hızla ilerleyen marinayı tablonun bir köşesine yerleştirenler ve bu marinanın projeye katacağı değeri farkedenler iyi yatırım yapmış olacaklar ve kazanacaklar. Zira o marina bittiğinde evlerin metrekare değerinin bugün 1 ise 1.7 hatta 2 olmaması için hiçbir sebep yok. Üstelik gece ışıl ışıl olan liman ve açıktaki gemiler de ayrı bir manzara yaratıyor ve denizi daha anlamlı hale getiriyorlar. Yani bana göre liman da projeye şıklık katıyor.

Marina 2011´e hazır

Eston Deniz´in hayat bulduğu alanda projeyi ilk başlatan Polonyalı Enerka. 1990´lı yılların ortalarında geliyorlar ancak konut projesinden vazgeçiyorlar. Marina´yı ise kendileri yapmaya karar veriyor. Marina´nın inşaatı da hızla devam ediyor. Birinci mendirek tamamlanmış vaziyette. İkinci mendireğin taşlarının denize dökülmesine başlanmış. 500 yat kapasiteli oluyor. Marina bölgesinde 150-200 yatak kapasiteli bir otel projesi de var.

Eston Deniz´e ulaşım zor değil. Havaalanı 17 kilometre mesafede. E5´e katılım kolay. TEM de alternatif olarak kullanılabilir.

Garajda hem araba hem tekne

İSTANBUL´YIZ ancak Eston Deniz´e bir yazlık havası hakim. Zaten bu hava yaşam başlayan alandaki evlere dikkatli bakınca da kendini hemen hissettiriyor. Bahçelerde garaj alanlarında otomobillerin jiplerin yanı sıra tekneler de bulunuyor. Kıskandıran bir manzara olduğunu itiraf etmek lazım.
Vatan-Ercan İnan