Et fiyatları çıldırdı, kasaplar isyan etti: Zammı biz yapmıyoruz!
Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, kırmızı et fiyatlarında iki ay içerisinde yüzde 100'lük artışın müşterileri olumsuz etkilediğini belirterek, "Et fiyatlarını kasapların artırdığı düşünülüyor ama yapılan zamlar bizim de zararımıza” dedi.Yapılan zamlar sonrasında sürekli müşterilerle karşı karşıya geldiklerini belirten Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, son aylarda et fiyatlarında yaşanan yükselişten kasapların sorumlu tutulmasının yanlış olduğunu ve esnafın bu durumdan rahatsız olduğunu söyledi
Et fiyatlarında yaşanan astronomik artışlar sonunda kasapları isyan noktasına getirdi. Yapılan zamlar sonrasında sürekli müşterilerle karşı karşıya geldiklerini belirten Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, son aylarda et fiyatlarında yaşanan yükselişten kasapların sorumlu tutulmasının yanlış olduğunu ve esnafın bu durumdan rahatsız olduğunu söyledi.
Bir yıl önce süt fiyatlarının baskı altına alınmasından dolayı üreticilerin sıkıntı içine girdiğine dikkat çeken Yalçındağ, "Süt fiyatları üreticinin arzu ettiği noktada olmayınca üreticiler ineklerini satmak zorunda kaldı. Bu hayvan varlığına zarar verdi. Mevcut hayvan varlığı azalırken, yeni hayvanların doğumunda düşüş oldu" şeklinde konuştu.
Dunya.com’un haberine göre Yalçındağ, artan girdi maliyetlerinin de hayvan yetiştiricilerini olumsuz etkilediğini belirterek, maliyetlerin altından kalkamayan yetiştiricilerin de hayvanlarını mecburen kesime göndermek zorunda kaldığını ifade etti.
HER HAFTA ETİKET DEĞİŞİYOR
Hayvan popülasyonunun azalmasının kırmızı et piyasasını olumsuz olarak etkilediğini belirten Yalçındağ, "Süt üreticileri hayvanlarını satınca denge bozuldu. Hayvan varlığı azaldı. Piyasada kırmızı et arzı da doğal olarak düştü. Kasaplar her hafta etiket değiştirmek zorunda kalıyor. Et fiyatlarını kasapların artırdığı düşünülüyor. Fiyatların artması konusunda kasapların bir etkisi yok. Biz aldığımız fiyatın üstüne karımızı ekleyip satıyoruz" diye konuştu.
Et fiyatlarına haftada 5 ile 20 lira arasında zam geldiğini belirten Yalçındağ, "Toptancılarımıza sorduğumuzda artışın kesim fiyatlarından kaynaklandığını söylüyorlar. Kırmızı ette iki ayda yüzde 100'e varan artış bizi ve müşterilerimizi olumsuz etkiliyor" ifadesini kullandı.
Ulusal Kırmızı Et Konseyinin açıkladığı kombinalar ve kesimhanelerden alınan haftalık yağsız dana ve yağsız kuzu fiyatlarına göre, 5 Ocak'ta dana bıçak yağsız kategorisinde kilo fiyatı 124,91 lira iken 2 Mart'ta bu fiyat 164,14 lira olarak belirlendi. Yağsız kuzu bıçak kategorisi ise 116,78 TL’den 140,92 liraya yükseldi. Başkent’te dana kıymanın kilo fiyatı ortalama 220 liradan, dana kuşbaşı ise 270 liradan satılıyor.