Ekonomi

Et fiyatları rekora koşuyor! Yılbaşından bu yana artış miktarı dudak uçuklattı!

Geçtiğimiz yıl enflasyonla birlikte hızla yükselen et fiyatları, son iki ayda ise rekor seviyede yükseldi.  Peki et fiyatlarına yılbaşından bu yana ne kadar zam geldi?Yılbaşından bu yana et fiyatlarına gelen zam ise dudak uçuklatıyor

Hızla artan et fiyatları vatandaşın alım gücünü iyiden iyiye zorlarken, yaşanan artışa farklı kesimlerden tepkiler geldi.

Yılbaşından bu yana et fiyatlarına gelen zam ise dudak uçuklatıyor. Sadece 2 ay içinde fiyatlar yüzde 50 zamlandı.  Yaşanan büyük zam oranına kasaplar da tepki gösterirken, Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ,  önemli değerlendirmelerde bulundu.

KASAPLAR DA TEPKİLİ

Her hafta yeni ürün alışlarında 5 -10 lira zamlı fiyat ödediklerini belirten Yalçındağ, son aylarda et fiyatlarındaki artıştan kasapların da olumsuz etkilendiğini söyledi.

Fazlı Yalçındağ,  bu yılın başında 120-130 lira bandında seyreden karkas et fiyatının şu an 175-180 liraya kadar yükseldiğini, et fiyatlarında bir yılda olması beklenen artışın 2 ayda gerçekleştiğini kaydetti.

Peki et fiyatları daha da artacak mı? Et fiyatlarındaki bu yükselişin nedeni ne?

Kısadalga.net’te yer alan habere göre, ete kısa sürede gelen yüksek zammın nedenini de açıklayan Yalçındağ, “Ortada bir rahatsızlık bulunuyor. Yılbaşından beri ne değişti? Tedarikçilere sorduğumuz zaman onlar da, ‘Satın aldığımız her hafta ete zam geliyor" cevabını veriyor. Kesim fiyatlarının zamlandığını, besici arkadaşların daha fazla fiyat talep ettiğini, bunu da yansıtmak durumunda kaldıklarını belirtiyorlar.  Fiyatlardaki yükseliş herkesi rahatsız ediyor, en fazla da tüketici ve biz kasapları rahatsız ediyor” diye konuştu.

DURUMDAN VAZİFE ÇIKARANLAR VAR

Yalçındağ,  resmi kaynaklardan edindikleri bilgiye göre, 7-8 bin büyükbaş hayvanın öldüğünü öğrendiklerini, ancak bu sayının fiyat artışına neden olamayacağını belirterek,  “Kesim orada devam ediyor, kesim yapıldıktan sonra toptan et satışı devam ediyor. Bu fiyatlara birdenbire çıkartılması bana göre kendine görev çıkarmak, başka bir açıklaması yok” dedi.

 

İTHALAT YOLUNA MI GİDİLECEK?

Ankara Kasaplar Odası Başkanı Yalçındağ,  et fiyatları bir miktar daha yükselse de yurt dışından ithal etmek için gerekli ortam oluşsa diye bekleyenler bulunduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

“Eğer ithalat yapılırsa, o noktada tekrar 2010'u tekrar yaşarız. Herkes için bunun faturası ağır olur. Önlem anlamında çok şey yapılması gerekiyor.  Öncelikle tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmemiz ve küçükbaş anlamında tüketimimizi arttırmamız gerek. Bunun dışında küçükbaş hayvandan başka sarılacağımız sağlam bir ip bulunmuyor. Bu şekilde üretim ve tüketimdeki payını arttıracağız, başka bir çare yok. Fiyatların artışında inşallah bir dur noktası vardır."

EYT’de emeklilik işlemleri kaç günde sonuçlanır? İlk maaş Nisan’da yatacak mı?

 Deprem bölgesinde çift maaş  ödenebilir!  Bölgede çalışanlar için önemli teşvik...

Emekli promosyonlarında EYT bereketi!  Bankalarda rekabet kızıştı… 15 bin lira müjdesi!