Et fiyatları resmen uçuşa geçti! Avrupa’nın iki katına çıktı!
Zamlar dar gelirli insanların cebini yakmaya devam ediyor. Geçen yılın kasım ayında kilosu 100 TL’ye satılan karkas etin fiyatı bu ayın sonunda 170 liraya yükselirken kıymanın kilosu ise 220 lirayı buldu. Karkas etin fiyatı Euro cinsinden son 12 ayda 4 Euro'dan 9 Euro'ya kadar çıktı
Türkiye Kahramanmaraş’ta yaşanan depremin yaralarını sarmaya çalışırken, her ay gelen zamlar da dar gelirli insanların geçim sıkıntısını artırıyor. Karkas etin fiyatı Euro cinsinden son 12 ayda 4 Euro'dan 9 Euro'ya kadar çıktı. Ete zamların devam edeceğini ifade eden CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, durmak bilmeyen zamları yorumladı.
ESK'DA ET KUYRUĞU
Başevirgen, “Geçen yılın kasım ayında serbest piyasada kilosu 100 lira civarında olan büyükbaş karkas etin fiyatı, baş döndürücü bir hızla 23 Şubat tarihi itibarıyla 170 liraya, kuzu karkas ise 160 liraya çıktı. Et piyasası rekor zamlarla resmen alt üst olmuşken, Et ve Süt Kurumu (ESK) karkas alım fiyatını zam yapmayarak 116 TL’de sabit tuttu. Mahalle kasaplarında ise kıymanın kilosu 220 liraya, kuşbaşının kilosu ise 250 liraya yükseldi. Tarım Kredi'ye ait marketlerde bile fiyatlar ancak yüzde 10 oranında daha indirimli. Et ve Süt Kurumu ise görev zararı pahasına kıymayı 89 liraya, kuşbaşını ise 99 liraya satıyor. Kasap ve marketlerden et almaya gücü yetmeyen dar gelirliler, ESK'nın önünde sabahın erken saatlerinde uzun kuyruklar oluşturuyor” dedi.
İşte detaylar...
Türkiye'nin yıllık yaklaşık 1.5 milyon ton sığır etine ihtiyacı olduğunu vurgulayan Başevirgen, bu ihtiyacın karşılanması için 5.5 milyon civarında sığır kesimi yapılması gerektiğini söyledi. “Türkiye olarak enerji ihtiyacımızı karşılamakta bile zorlanır hale gelmişken, bir de et ithalatı için Türkiye’den Euro ve dolar çıkışının olması ihanet değil de nedir?” şeklinde konuşan Başevirgen, “İktidarı bir kere daha uyarıyoruz ithalat kesinlikle çözüm değil. Et ithalatı demek yerli üreticinin ölüm fermanını imzalamak anlamına gelir” ifadelerini kullandı.
KARKAS ETİN FİYATI 4 EURO'DAN 9 EURO'YA ÇIKTI
CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “Geçen yıl 60 lira civarında olan karkas etin fiyatı, 4 Euro civarındaydı. Bugün ise fiyatı serbest piyasalarda 170 TL/Kg yani 9 Euro civarında. Avrupa ortalamasına baktığımız zaman aynı kalitede karkas etin fiyatı 4.42 Euro. Kişi başına yıllık 12 kilo olan kırmızı et tüketimimiz 5 kg’ye düştüğüne göre ya üretimde ciddi bir azalma ya da üretici maliyetlerimizde fazlasıyla bir yükselme var” şeklinde konuştu.