Genel

Et fiyatları yükselmeye devam edecek mi? Uzmanlar fiyatların neden yükseldiğini açıkladı

Gıda enflasyonunda dünyadaki sıralamada beşinci olan Türkiye'de kırmızı et ücretleri uzmanların açıklamasına göre yükselişini sürdürecek. Karkas et maliyetinin son 1 senede yüzde 140'a yakın yükseldiğini ifade eden üreticiler zor durumda kaldıklarını açıkladı. Pandemi zamanında okullardan otellere, turizm tesislerine ve lokantalara varana dek neredeyse ev dışında et tüketilen her yerin işini kapattığını söyleyen Ahmet Yücesan, "O dönemde tüketilmesi planlanan etin yüzde 70 civarı elde kaldı

KIRMIZI ETTE FİYATLAR NEDEN ARTTI? 'TEDBİR ALINMADI'

Kırmızı Et Sanayi ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı Ahmet Yücesan, bu suale  "Pandemi krizi döneminde et üretimi hususunda iyi planlama olmadı , gerekli tedbirler yeterince alınmadı" yanıtını veriyor.

Pandemi zamanında okullardan otellere, turizm tesislerine ve lokantalara varana dek neredeyse ev dışında et tüketilen her yerin işini kapattığını söyleyen Ahmet Yücesan, "O dönemde tüketilmesi planlanan etin yüzde 70 civarı elde kaldı. Bu sebeple imalatçılar yeni üretim olmadan, ellerindeki etleri de üçe beşe bakmadan sattılar" ifadesini kullandı.

 

Hayvancılıkta  yapılan yatırımın en erken iki sene sonra netice verdiğini söyleyen Yücesan, "Pandemi bitiminde ulaştığımız bu zamanda, her yer açıldı, turizm canlandı. Böylelikle et tüketimi tekrar yükseldi, eski oranlarına geldi. Fakat bu sefer de yeni yatırım olmadığından dolayı iç piyasadaki et talebi karşılamamaya başladı. Bu sayede altı ay evvel ücretler tırmanmaya başladı" diye konuşuyor.

Et fiyatları yükselmeye devam edecek mi? Uzmanlar fiyatların neden yükseldiğini açıkladı

'FİYATLAR YÜKSELİR AMA DÜŞMEZ'

Şimdi asıl merak edilen mesele, ithalata rağmen kırmızı ette ücret yükselişlerinin devam edip etmeyeceği.

Kırmızı Et Sanayi ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı Ahmet Yücesan'a göre, mevcut koşullarda Ramazan ayı bitiminde da ücret yükselişleri devam edecek, "Ücretler çıkar ama düşmez" diyen Yücesan, ithalat vesilesi ile ücretlerin üstündeki baskının bir süre hafifleyebileceğini dile getiriyor.

Kırmızı et ücretlerinin bu kadar çıkacağını üreticiler olarak kendilerinin de tahmin etmediğini söyleyen TÜKETBİR Başkanı Bülent Tunç ise şöyle konuştu:

Bundan sonra ücret yükselişlerinin artık olmaması lazım. Ancak  ileride Kurban Bayramı olması, yaz mevsimi sebebiyle turist sayısının çoğalması ve enflasyondaki çıkış sebebi ile ücretlerin yükselmeye devam edebileceğini söylemek durumundayım. Ücretlerin yükselmeye devam etmesi sürpriz olmaz. İthalat kararı alınmadan önce Uruguay'dan alınan hayvanın kilosuna 3,6 dolar verilirken, bugün bu rakam 4,2 dolara ulaştı. Bu ücret yükselince, ülkemizde satılan etin kilogram ücretinin da yükselmesi kaçınılmaz.