Sektörel

Etem Özçelik: Modoko AVM konsepti ile çalışmalarını sürdürecek!

Mobilya alanında alışveriş merkezi şeklinde hizmet veren mobilyacılar sitesi Modoko, 350 mağazayı bünyesinde barındırıyor. Etem Özçelik, bu yıl yaklaşık yüzde 8 büyüme beklediklerini belirtti.

Sektörle orantılı şekilde gelişim kaydettiklerini aktaran Modoko Yönetim Kurulu Başkanı Etem Özçelik, bu yıl yaklaşık yüzde 8 büyüme beklediklerini belirtti. 



Özçelik, "Modoko bünyesinde bulunan ve kendi marka yatırımlarını yapmış firmaların faaliyetleri ile büyümenin daha üst seviyelere taşınacağına inanıyoruz" diye konuştu.



 

Ev mobilyalarından ofis mobilyalarına kadar geniş bir yelpazede satış yapan mağazayı bir araya topladıklarını söyleyen Etem Özçelik, 7.5 milyar dolarlık Türkiye mobilya sektörü içinde Modoko'nun önemli bir pazar payının bulunduğunu söyledi. Öte yandan haftada 2 ila 4 bin kişiyi ağırladıklarını ifade eden Özçelik, cironun ise işyerlerinin bireysel kapasitesine ve günün koşullarına göre değişkenlik gösterdiğini dile getirdi. İstanbul Dudullu'da 150 bin metrekare alan üzerinde hizmet verdiklerini söyleyen Özçelik,sektöründe teknoloji yoğun şekilde kullanılıyor. Bu durum ise yerli işgücüne kayda değer katkı sağlıyor" şeklinde konuştu. 




Kooperatif yapısı ile hizmet veren Modoko'nun AVM konsepti ile çalışmalarını sürdüreceği bilgisini veren Etem Özçelik, söz konusu dönüşüm sonrasında kapasitelerinin de artacağını kaydetti. AVM çalışmaları kapsamında sitede üretim ve tasarım çalışmalarını sürdüren firmaların eğitimli personel ihtiyacını karşılamak üzere ilk etapta çıraklık okulu ve mesleki eğitime yönelik bir yüksek okul projesinin başlatüdığ'mı dile getiren Özçelik, projenin getirüerinin olumlu yönde olduğuna işaret etti. Modoko'da mevcut istihdam edilen kişi sayısının 30 bin kişiye ulaştığına değinen Özçelik, "Tasarıma yönelik yatırımların gerçekleştirilmesi halinde 30 bin yeni elemana daha ihtiyacımız olacak. Kalifiye eleman sayımız da artacak" diye konuştu. İşsizliği azaltmak için de çalışmalarının bulunduğunu belirten Özçelik, "Yeni pazarlar için kayda değer bir çalışma içine giren Modoko. diğer sorunlarla birlikte sektörün kalifiye eleman ihtiyacını gidermek için çözüm yolları geliştiriyor. Mobilya sektöründe kalifiye eleman önemli yere sahip" açıklamasında bulundu. 

Türkiye mobilya sektörünün uluslararası konumuna da dikkat çeken Etem Özçelik, yaklaşık beş yıl önce 23 uncü sırada yer alan sektörün bugün ilk 10'a girmek üzere olduğuna işaret etti. Türkiye mobilya sektörünün. 2023'te dünyada ilk beş içinde yer almayı hedeflediğini belirten Özçelik, "Sektörün gerçek yerinin ilk beş olduğunu düşünüyorum. Bu gelişmelere Modoko da katkı gösteriyor. Her yıl ziyaretçi sayısını katlayarak artırıyoruz. Modoko'ya müşteri ve ziyaretçi girişinde 2014'te, bir önceki yüa göre yüzde 24 artış yaşandı" dedi. 



"Çıraklık okullarına ihtiyaç var" 

Sektör üretiminin yüzde 30'unun ihraç edildiğini kaydeden Etem Özçelik, global pazarda yerli sektör payının ise yaklaşık yüzde 1 seviyesinde olduğunun altını çizdi. Sektörün, pazar çeşitlendirmesine giderek, mevcut potansiyelini ihracata yönlendirmesi gerektiğini aktaran Özçelik, "Dünyanın başlıca ithalat yapan ülkeleri arasında ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, Kanada ve Japonya yer alıyor. Türkiye mobilya sektörü, söz konusu bu ülkelere az sayıda ürün satışı yapıyor. Bu konuda çalışmalarımızı kuvvetlendirerek, satışımızı artırmamız gerektiğini düşünüyorum" değerlendirmesini yaptı. Sektörün kısa vadede çıraklık okullarına ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Özçelik, devletin destekleriyle çıraklık okulları açüması gerektiğine dikkat çekti. Bu okulların yurt geneline yayılmasının da önemine değinen Özçelik, sektördeki potansiyelin değerlendirilmesi için bu çalışmanın yapılması gerektiği önerisinde bulundu.



Dünya Sektörel Ek