Yeni Şirketler

Etiyopya'da on dönüm arazinin kirası çay fiyatına

Etiyopya, yabancı yatırımcı çekmek için ciddi teşvikler veriyor. Ülkenin Ticaret Bakanı Birru, dünyanın, sundukları ticari imkânların farkında olmadığını belirterek, "Etiyopya'daki en büyük tekstilciler Türk işadamları." dedi

İzmir Fuarı'nın bu yılki onur konuğu Etiyopya, Türk yatırımcısını bekliyor. Etiyopya Endüstri ve Ticaret Bakanı Girma Birru, ülkesinde yatırım yapmak veya üçüncü ülkelere ulaşmak isteyen Türk işadamları için olağanüstü imkanlar sunduklarını söyledi. 200 kişilik ekiple 78. İzmir Uluslararası Fuarı'na katılan Birru, Zaman'a yaptığı açıklamada, "İnsanlar Etiyopya'nın ticaret ve yatırım imkânları sunduğunun farkında değil. Oysa yatırım teşviklerimiz çok cazip. Etiyopya'ya gelen yabancı yatırımcıdan proje bütçesinin sadece yüzde 30'unu kendi başına karşılamasını istiyoruz. Kalan yüzde 70'ini uzun vadeli ve düşük faizli borç olarak biz sağlıyoruz. Enerji için kilowat saat başına sadece 4 Eurocent ödüyorlar. Bir hektarlık alanın yıllık kira ücreti 20 dolar. Bu çay parası gibi bir şey." dedi.

Fuara katılımlarının Etiyopya imajının güçlendirilmesi ve Türk işadamlarının ilgisinin çekilmesi anlamında başarılı olduğu söyleyen Bakan Birru, Türkiye-Etiyopya ilişkilerinin geleceği hakkında oldukça iyimser olduğunu belirtti. Bakan Birru, Türkiye'nin ülkesine teklif ettiği serbest ticaret anlaşmasını da incelediğini kaydetti. Etiyopyalı bakana göre altı çizilmesi gereken gayretlerden biri de başta Türkiye Sanayicileri ve İşadamları Konfederasyonu (TUSKON) ve Adis Ababa'daki Türk okulları olmak üzere sivil inisiyatiflerin iki ülkenin ilişkilerine yaptığı katkı. TUSKON yöneticilerinin ülkesine üç defa geldiğini anlatan Birru, "Bu ziyaretler sayesinde Etiyopya'da Türk yatırımcıları var. Türk yatırımcılar halihazırda Etiyopya tekstil endüstrisinin en büyükleri durumundalar." diye konuştu.

Ülkesinin son 7 yıldır ortalama yüzde 11,2 büyüdüğünü hatırlatan Girma Birru, bu büyümenin beraberinde bazı sektörleri hareketlendirdiğini ve bu sektörlerde Türk işadamlarına yatırım imkânlarının doğduğunu söylüyor: "İnşaat sektöründe talep var. Yollar, binalar, oteller ve hatta hidroelektrik santraller inşa etmemiz gerekiyor. Türk işadamları inşaat sektörünün malzeme ihtiyacını da sağlayabilir." Etiyopya'yı Türk yatırımcılar için cazip kılacak tek sebep pazardaki talep değil. Bakan Birru'nun verdiği bilgilere göre dış ticaret alanında yatırım yapan yabancılar beş yıl boyunca bütün vergilerden muaf tutuluyorlar. Bu yatırımlar için yurtdışında getirilen makineler için de gümrük vergisi ödenmiyor. Etiyopya'nın onur konuğu olduğu İzmir Fuarı 6 Eylül tarihine kadar kapılarını ziyaretçilere açık tutacak.
Ali Rıza Karasu/Zaman