27 / 04 / 2024

Etlik Şehir Hastanesi'nin yatırım bedeli 1 milyar 883 milyon 800 bin TL!

Etlik Şehir Hastanesi'nin yatırım bedeli 1 milyar 883 milyon 800 bin TL!

Etlik Şehir Hastanesi'nin yatırım bedeli 1 milyar 883 milyon 800 bin TL olarak belirlendi. KÖİ modeliyle yapılan hastane için yıllık 235 milyon TL kira ödenecek ve bu kira 25 yıl boyunca ödenecek...



Büyük köprü, tünel, havalimanları ve şehir hastaneleri KÖİ modeliyle inşa ettiriliyor. Müteahhitlere bu projeler için büyük garanti ve taahhütler veriliyor, fakat açıklanmıyor. Etlik Şehir Hastanesi'nin yatırım bedeli 1 milyar 883 milyon 800 bin TL, hastane için yapılan sözleşmede ödenecek kira bedeli ise net yıllık 235 milyon TL.

Sözcü Gazetesi köşe yazarı Çiğdem Toker, bugünkü yazısında şehir hastanelerini kaleme aldı. Toker, Etlik Şehir Hastanesi'nin yatırım bedelinin, 1 milyar 883 milyon 800 bin TL olduğunu dile getirdi. 

İşte Çiğdem Toker'in 'Bir ticari sırrı daha açıklıyoruz' balıklı yazısı...

Büyük köprü, tünel, havalimanları ve şehir hastaneleri Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modeliyle yaptırılıyor.

İktidar partisi, müteahhitlere devlet adına büyük garanti ve taahhütler verdi. Ama ne verdiğini “ticari sır” diye saklıyor. 

Misal, iki gün önce de yap işlet devret modeliyle yaptırılan 1915 Çanakkale Köprüsü'nde çelik kulelerin
son blokunu yerleştirme töreni vardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan; her biri 15 Euro + KDV'den, günlük 45 bin araç garanti verdikleri -ama bu bilginin hep gizlendiği Çanakkale Köprüsü'ndeki son törene video konferans ile katıldı.

Konuşmasında şehir hastaneleri için şöyle dedi:

“Şehir hastaneleri projelerimize demediklerini bırakmadılar ama onlara rağmen ülkemizi şehir hastaneleriyle donatmayı sürdürüyoruz.”

YILDA 235 MİLYON TL ARTI…

Bu “donatma” ne pahasına, anlatalım.

“Ticari sır” diye cevapsız kalan KÖİ projeleri hakkında, yeni bilgiye ulaştıkça paylaştığımı sürekli okurlar biliyor.
Bugün de Ankara'da yapımı süren (geçtiğimiz haftalarda teslim tarihinin gecikeceğini duyurduğum) Etlik Şehir Hastanesi'yle ilgili yeni bilgilere yer vereceğim.

İlk kez ilgilenen okur için: Bütün şehir hastanelerinde Sağlık Bakanlığı, hastaneyi yapan şirketin uzun süreli kiracısı oluyor. Önce şirkete bedava Hazine arazisi tahsis ediliyor. Sonra da kamu arazisine hastane yaptı diye hem –“kullanım bedeli” adı altında- kira; hem de şirketin hizmet bedeli adı altında getirdiği faturaları ödüyor.

Etlik Şehir Hastanesi'ni, İtalyan Astaldi-Türkerler ortaklığı üstlendi. (Astaldi'nin uzun süredir projeyle “düşük yoğunluklu” ilgilendiği konuşuluyor.) Şirketin taşeronlara borcu nedeniyle inşaatın uzun süre durduğu bu projeyle ilgili olarak Sağlık Bakanlığı ile şirket arasındaki sözleşmeyle ilgili hepimizi ilgilendiren bilgilere ulaştım.

Sağlık Bakanlığı'nın ödeyeceği kirayla ilgili ulaştığım bilgi şu:

Net yıllık 235 milyon TL. Bakanlık, 25 yıl boyunca bu tutarı her bir yıl içinde üçer aylık taksitler halinde ödeyecek.

235 çarpı 25 yıl, 5 milyar 875 milyon TL demek.

Hem enflasyon hem kur artışı Hastanenin yatırım bedeli, 1 milyar 883 milyon 800 bin TL. 

Sözleşme tarihi 2012. 

Nitekim, hastane bitip de kira ödemesi başlayacağı zaman, 235 milyon TL'nin, TÜFE ve ÜFE'nin aritmetik ortalamasına göre revize edilmesi maddesini sözleşmeye koydurmuşlar.

Enflasyon artışı yani.

Eğer döviz kuru artışı, TÜFE ile ÜFE'ye göre yapılan artıştan büyükse, Sağlık Bakanlığı bu artışı da ödeme formülüne “çarpan” olarak ekleyecek.

Ödeme formülünü sormayın. Burada yer veremeyeceğim kadar teknik, karmaşık, uzun. Gözleriniz büyür. (Sadece uzmanlar anlayabilir.)

Ama formülün karmaşıklığı dahi, yabancı bankerin, alacaklarını nasıl da garantiye aldığının kanıtı.

1915 Çanakkale Köprüsü'nün maliyeti 2,5 milyar avro!


Geri Dön