Eğitim

EURO 2016 adaylığı için yeni statlar yolda!

Futbolda uluslararası organizasyon düzenleme konusunda beklentileri boşa çıkan Türkiye, tüm umudunu yapacağı dev projelere bağladı

Avrupa Şampiyonasının lale figürüyle oluşturulan logosunun tanıtımını 23 Aralık'ta gerçekleştiren Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), bir yandan 15 Şubat'ta teslim edeceği adaylık dosyasını hazırlarken, diğer taraftan da dev organizasyon için düşünülen projelere ağırlık verdi.

İsveç ve Norveç ortaklığının çekilmesiyle EURO 2016 için ümitleri artan Türkiye, Fransa ve İtalya ile zorlu bir yarışın içine girecek. TFF ülke dinamiklerini harekete geçirip Türkiye'nin arzusunu dünyaya duyurmak istiyor.

Bu aşamada şu an için iki internet sitesi aktif olarak hizmet veriyor. www. gosterkendiniturkiye.com ve www.euro2016adayi.turkiye.com sitelerinde organizasyona destek veren kişilerin sayıları giderek artıyor. İlk sitenin şu an Facebook'ta 3981 üyesi ve 6166 hayranı bulunuyor. Diğer sitede 14 bin 663 rakamına ulaşıldı. Hedef ilk aşamada 100 bin, daha sonra 1 milyon destekçi...

Büyük titizlikle yürütülen stat projeleriyle ilgili çalışmalar sırasında her türlü detay gözlerden kaçırılmıyor. Atatürk Olimpiyat Stadı'nın üstü ve yanları kapatılacak. İstanbul'daki ikinci adres ise inşaatı süren Türk Telekom Arena olacak. Kayseri Kadir Has Stadı'nın çevresinde düzenlemeler yapılacak. Ayrıca İzmir, Konya, Antalya, Bursa, Eskişehir ve Ankara'da yeni statlar en üst düzey teknolojiyle donatılacak.

Olimpiyat Stadı'nın üstü ve yanları kapatılacak. İstanbul'daki ikinci adres ise inşaatı süren Türk Telekom Arena olacak. Kayseri Kadir Has Stadı'nın çevresinde düzenlemeler yapılacak. Ayrıca İzmir, Konya, Antalya, Bursa, Eskişehir ve Ankara'da yeni statlar en üst düzey teknolojiyle donatılacak.

PROJELERDEKİ ANA KRİTERLER ŞÖYLE;

1- ÇEVREYE DOST ORGANİZASYON
Proje ekibi, konuyla ilgili Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü'nden rapor aldı. Bu rapor UEFA'ya sunulacak dosyaya eklendi. Hedef yeşil turnuva konseptinin sağlanması. Ozon ve karbondioksit gazlarının önlenmesi öncelik kapsamında.

2- TECRÜBELİ EKİP FARKI
Stat projelerini, Ukrayna ve Polonya'nın düzenleyeceği 2012 Avrupa Şampiyonası için UEFA'ya çalışan ArenaCom firması hazırladı. Ocak ayının ilk haftasına kadar bu planlar tamamlanacak. Devlet, 9 stadın çevresindeki ulaşım problemine el atacak, otoyol, hızlı tren ve tramvay devreye sokulacak.

3- ÜST DÜZEY TEKNOLOJİ
Bu bölüm hazırlanırken Bilişim Vakfı'ndan destek alındı. 2016'da 4G altyapısıyla işleyen 'taraftar elçilikle öngörülüyor. Ayrıca 2016'da genişband internetin ulaştığı noktaların en az iki katına çıkacağı düşünülüyor.

4- SOSYAL SORUMLULUK
UEFA'nın organizasyonu Türkiye'ye vermesi halim futbol yoluyla büyük yardım kampanyalan düzenlenecek. On binlerce çocuğun futbol oynaması sağlanacak. Engelli miniklerin de futbol sayesinde hayata bağlanması için çalışılacak.

KONGRE VADİSİ MEDYA MERKEZİ OLACAK
Bir ilke imza atan TFF, proje kapsamında yaklaşık 3 milyon futbolseveri bir araya getirecek dev turnuva için özel bir ekip oluşturmayı planlıyor. Üniversitelerle işbirliğine gidip organizasyon konusunda profesyonel elemanlar yetiştirilecek. Bu kişilere özel güvenlik, ulaşım ve maç organizasyonları konusunda eğitim verilecek. Aynca 15 bin metre kare kapalı alanı, 800 metre kare uydu yerleşim alanı, 2 bin metre kare depo alanı ve 300 araç kapasiteli otoparkı olan İstanbul Harbiye'deki Kongre Vadisi, Avrupa Şampiyonası'nda medya merkezi olarak kullanılacak. Bu projenin sağlıklı yürütülmesi için 450 kişilik bir şirket kurulacak ve uzman personel görev yapacak.

Habertürk